Bayramlar Çocukları Nasıl Etkiliyor? Her senenin insanlar için önemli ve değerli bazı günleri bulunur ki; bunlardan biri bayramlardır. Ramazan ve Kurban olmak üzere yılda iki defa karşıladığımız bayramlar, aile bağlarının gelişmesi, manevi değerlerin pekiştirilmesi ve hatta yeni arkadaşlıkların edinilmesi açısından oldukça önemli bir fırsat olarak ifade edilebilmektedir. Dolayısıyla bu denli önemli olan bayramların çocuk psikolojisi üzerindeki etkileri de oldukça pozitiftir.
Bayramlar Çocukların Psikolojisini Nasıl Etkiliyor?
Bayramlar ve bunun gibi özel günler, genellikle çocukların çeşitli insani değerlerini geliştirebilmesini sağlayabilmektedir. Örneğin; bayramlarda çocuklar aile büyükleri ile bir araya geldiğinden büyüklerine karşı saygıyı ve sevgiyi öğrenebilmektedir. Anne ve baba bu gibi günlerde sergilemiş olduğu davranışları ile çocuklara model olurken, çocuklar da ebeveynlerinden görmüş oldukları bu değerleri edinebilmektedir.
Bunun yanı sıra bayramlarda çocuklar gelenek göreneklerine bağlı kalabilmeni öğrenmekte ve bunu gelecek nesillere de aktarabilmektedir. Özellikle de 0-5 yaş döneminde olan çocuk psikolojisi bu gibi değerleri öğrenmeye ve edinmeye daha açık olurken, bayramlar ise bu çocukların zihinlerine kazınan önemli ve değerli günler olarak değerlendirilebilmektedir.
Bayramların Çocuklara Kazanımları Nelerdir?
Bayramlar yalnızca yetişkinlerin değil, çocukların da psikolojisini olumlu yönde etkileyen özel günlerdir. Bu gibi değerli zamanların çocuklara kazanımları oldukça büyük olurken, manevi değerleri öğrenmeleri, paylaşımcı olmaları, egoizmden uzaklaşmaları, gelenek, görenek ve adetlerine bağlı kalmayı öğrenmesi, büyüklerine saygı ve sevgi gösterebilmesi, daha sosyal ve iletişim becerilerinin gelişmiş olması, mutlu birer çocuklar haline gelmeleri ve dolayısıyla mutlu bir geleceğin temellerini atabilmelerini sağlaması bayramların çocuklar üzerindeki en önemli kazanımları olarak gösterilebilmektedir.
Mutlu Bir Gelecek İçin Mutlu Çocukluk!
Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı gibi özel günler, çocukların en çok mutlu olduğu günlerdendir. Bu günlerde aile bireylerini bir arada bulan çocuklar, onlarla tanışır, görüşür, kaynaşır ve hatta akranlarıyla oyun oynarlar. Bu gibi durumlar ise çocukların mutlu olmasına neden olarak gösterilebilmektedir.
Çocukluğunu mutlu bir aile içerisinde geçiren çocuklar ise psikoloji açısından en sağlıklı bireyler olarak yetişmektedir. Dolayısıyla bu gibi bireylerin çevresindekiler ile sağlıklı ilişkiler kurabilmesine ve hatta mutlu bir aile kurup mutlu çocuklar yetiştirebilmesine yardımcı olmaktadır.