Heyecanlanma duygusu her insanın günlük yaşamında hissetmiş olduğu gayet insani ve sıradan duygulardan biridir. Fakat bu hissin olağan kabul edilebilmesi için belli bir seviyede hissedilmesi gerekmektedir. Sınırını aşan ve sıklıkla yaşanan aşırı heyecan kalp çarpıntısı gibi durumlar normal olmaktan çıkararak psikolojik bir sorun haline gelmekte ve hatta bireyin günlük yaşamını da olumsuz yönde etkileyebilmektedir.

Normal şartlarda bireyin yeni bir eve, arabaya, eşyaya sahip olması, yeni bir ilişkiye başlaması, evlenmesi, çocuk sahibi olması, sevindirici bir haber alması, iş yerinde terfi etmesi ve bunun gibi çeşitli durumlar heyecanlanmaya neden olabilmektedir. Bu gibi durumlar için hissedilen heyecan duygusunun belirli bir düzeyde olması önemlidir. Üstelik bu heyecan duygusu bireyin günlük yaşamında ve iş hayatında daha dikkatli ve özenli olmasına, hata payını en aza indirgemesine yardımcı olmaktadır. Fakat aşırı heyecan ve kaygı durumu ise bireyi devamlı hata yapmaya itmekte ve çeşitli psikolojik sorunlar yaşamasına neden olmaktadır.

Aşırı Heyecanlanma Nedenleri

Aşırı heyecanlanma nedenleri genellikle bireyin çocukluk döneminde yaşamış olduğu travmalara dayanmaktadır. Örneğin; bireyin çocukluk ya da ergenlik döneminde yaşamış olduğu travma sonrası stres bozukluğu aşırı heyecanlanmaya neden olabilirken, aynı zamanda devamlı olarak hata yapacağından korkması, çocukluk döneminde dışlanma, reddedilme, onaylanmama gibi durumlarla karşı karşıya kalması, yine aşırı heyecan ve korku gibi durumlara neden olabilmektedir.

Aşırı Heyecanlanma için Neden Doktora Gidilmelidir?

Heyecan gidermek için ve bu duyguyu yenebilmek için atılması gereken ilk adımlardan biri bir doktora görünmektedir. Bu alanda hizmet veren doktorlar genellikle kendisine gelen hastalarını tedavi altına almakta, uygulamış olduğu tedavi yöntemleri ile aşırı heyecanını yenebilmesine, daha kaliteli bir yaşam standardına sahip olması ve her alanda başarılı olmasına yardımcı olmaktadır.

Aşırı Heyecanlanma için Hangi Doktora Gidilir?

Günümüzde bu gibi psikolojik sorunlar yaşayan kişilerin en çok merak ettiği konulardan biri “Aşırı heyecanlanma için hangi doktora gidilir?” sorusunun cevabıdır. Devamlı olarak aşırı heyecanlanma, stres ve kaygı gibi durumların içine düşen bir birey, bu gibi psikolojik durumlarda öncelikle psikologlara müracaat etmelidir.

Günlük yaşamını olumsuz yönde etkileyen aşırı heyecan nedeniyle kendisine müracaat eden hastalarını tedaviye alan uzman hekimler, bu gibi durumlarda hastasının terapistliğini üstlenmekte ve uyguladığı psikoterapi yöntemleri sayesinde hastasının uzun vadede heyecanının yenmesine yardımcı olmaktadır.

Genellikle bir psikoloğun aşırı heyecan gibi durumlar uygulamış olduğu tedavi yöntemi terapi üzerinedir. Bilişsel ay da davranışçı psikoterapi gibi yöntemler sayesinde hastasının aşırı heyecan karşısında ne yapması gerektiğini öğreten hekimler, bu şekilde hastanın ataklarına karşı nasıl mücadele edebileceğini göstermektedir. Üstelik bu yöntem aşırı heyecan problemine karşı oldukça etkili olan ve uzun vadece çözüm sunan bir yöntemdir.

Öte yandan doktorun tedavisinin yanı sıra bireyler kendi başlarına uygulamış oldukları bazı yöntemler ile de tedavi sürecini destekleyebilmektedir. Örneğin; güven eksikliğini aşmak, heyecanını kompleks haline getirmemek ve hata yapma kaygısından kurtulmak, aşırı heyecanı yenebilme konusunda yardımcı olacaktır.

author-avatar

Uzman Psikolog Mehmet Cem Yiğit Hakkında

Lisans eğitimini 2016 yılında İzmir Yaşar Üniversitesi’nde tamamlayan Uzman Psikolog Mehmet Cem Yiğit, yüksek lisans eğitimini 2016 – 2018 yılları arasında İstanbul Üsküdar Üniversitesi’nde tamamladı. Yüksek lisansını “Bireylerde Benlik Saygısı ve Cinsel Özyeterlilik İlişkisinde Bilişsel Çarpıtmaların Rolü” başlığıyla tamamlayan Uzman Psikolog Mehmet Cem Yiğit, Türk Psikologlar Derneği ve Bilişsel Davranışçı Psikoterapiler Derneği üyesi olan Uzman Psikolog Mehmet Cem Yiğit, Samsun Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nde, Samsun Özel Meva Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’nde, İstanbul Np Beyin, Üsküdar Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık Birimi’nde görev aldı.

Benzer İçerikler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir