Psikoloji ile yakından alakalı olan anhedoni, Yunancada haz alamama, keyiften yoksun olma durumu anlamına gelmektedir. Bugün de psikoloji literatüründe aynı anlamla kullanılan anhedoni, hayattan zevk alamama, haz duymama olarak tanımlanmaktadır. Depresyonun belirtisi olarak nitelendirilen bu durum, günümüzde pek çok insanda görülebilen problemlerden biridir.

Anhedoni Nedir?

Anhedoni, tam olarak mutsuzluk, hiçbir şeyden keyif almama ya da çeşitli yaşamlar nedenlerden ötürü hayattan zevk alamama durumu olarak tanımlanmaktadır. Bu gibi bir psikolojik sorunla karşı karşıya kalan bireyler daha önce zevkle ve heyecanla yapmış oldukları aktiviteleri artık yapmayı istememekte ya da zevk alamadan gerçekleştirmektedir. Bu durum ise spordan müziğe, hobilerden sosyal aktivitelere ve hatta cinselliğe varana kadar görülebilen bir durumdur.

Anhedoni Belirtileri ve Nedenleri

Bir insanda ahedoni olup olmadığını anlayabilmek için mutlaka bu hastalığın belirtilerinin görülmesi gereklidir. Depresyonun en önemli semptomlarından olan anhedoni belirtilerinin en önemlisi mutsuzluk olarak gösterilebilmektedir. Bunun yanı sıra;

  • Kişinin çeşitli paranoyalara kapılması,
  • Gerginlik hali,
  • Yaptığı hiçbir sosyal aktiviteden zevk alamaması,
  • Neşeli duygulara sahip olamaması,
  • Yeme alışkanlıklarını değiştirmesi,
  • Cinsel isteksizlik yaşaması ve bu gibi durumlar da anhedoni belirtileri arasında yer almaktadır.

Anhedoni nedenleri ise kesin ve net olarak belirlenememekle beraber;

  • Anormal bir zihin durumu olduğu,
  • Psikolojik sorunlar,
  • Ruhsal bozukluklar,
  • Düşük eğitim ve sosyoekonomik düzeyden kaynaklandığı düşünülmektedir.

Öte yandan depresyon ve anksiyetenin yanı sıra çeşitli alışkanlıklar, yaşam tarzı ve erteleme alışkanlığı, motivasyon eksikliği ya da bu gibi durumlar da anhedoni nedenleri olarak ifade edilebilmektedir.

Anhedoni Nasıl Tedavi Edilir?

Anhedoni, insanın yaşamını olumsuz yönde etkileyen ve mutlaka tedavi gerektiren bir rahatsızlıktır. Bu gibi bir psikolojik problem ile karşı karşıya kalan kişilerin en kısa sürede alanında uzman bir psikologdan yardım alması tavsiye edilmektedir.

Psikolog yönetiminde gerçekleştirilen anheoni tedavisi, oldukça zor bir tedavidir. Genellikle insan vücudunun seratonin ve endorfinin hormonlarını tekrar harekete geçirmek için ana teröpotik yöntemlerin kullanılması gerekmektedir.

Anhedoni tedavisinde genellikle terapi yöntemleri uygulanırken, bu tedavide gece uykusunun kontrol edilmesi, sağlıklı beslenme, eğlenceli televizyon programları, spor ve egzersizler, alışveriş ve dans gibi insanı mutlu edecek, eğlendirecek aktiviteler de bu rahatsızlığın tedavisinde yer almaktadır.

author-avatar

Uzman Psikolog Mehmet Cem Yiğit Hakkında

Lisans eğitimini 2016 yılında İzmir Yaşar Üniversitesi’nde tamamlayan Uzman Psikolog Mehmet Cem Yiğit, yüksek lisans eğitimini 2016 – 2018 yılları arasında İstanbul Üsküdar Üniversitesi’nde tamamladı. Yüksek lisansını “Bireylerde Benlik Saygısı ve Cinsel Özyeterlilik İlişkisinde Bilişsel Çarpıtmaların Rolü” başlığıyla tamamlayan Uzman Psikolog Mehmet Cem Yiğit, Türk Psikologlar Derneği ve Bilişsel Davranışçı Psikoterapiler Derneği üyesi olan Uzman Psikolog Mehmet Cem Yiğit, Samsun Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nde, Samsun Özel Meva Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’nde, İstanbul Np Beyin, Üsküdar Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık Birimi’nde görev aldı.

Benzer İçerikler

3 thoughts on “Anhedoni Nedir?

  1. Gunay dedi ki:

    Merhaba. Ben yıllardır bu hastalıkla yaşıyorum önceleri sık sık araştırmalar yapıyordum bir yerden sonra her halde bir çözüm bulamam değe düşunmeye başlamıştım. Hiç bir şeyden zevk alamamakla yanı sıra içimde hiç bir duyqu kırıntısı bile yok. Aileme karşı bile. Beni tanıyanlara beni sorsanız çok sayğılı çok eylenceli çok düzgün kısacası övdükce överler beni halbuki yaptığım hiç birşey yanımda olan hiç kimseye karşı içimde ufacık bir duyğu kırıntısı bile hiss edemiyorum nefret dahi hiç bir şey yok. Kendimi nasıl desem bitki gibi hiss ediyorum. Ufacık bir heyecan hiss ede bilmek için ekstrim sporlara merak sarıyoeum deli gibi dans ediyorum kahkahalarla gülüyorum amma hepsi qırtlakdan yukarı hiç biri kalbe ulaşmıyor.

    1. Zeynep Bogecik dedi ki:

      Sizi cok iyi anliyor ve uzuluyorum. Tipki sizin gibi kisilik tanimina sahip guclu kuvvetli, aslan gibi, gercek bir beyefendi evladim var. Gorunurde tanimlama bu ama icinde olu, Coktandir bir olu. Ne zaman bu kadar öldu bilmiyorum.
      Belki kendini bir kaliba sikistirma ve fazla bastirilmislik, Uzun zamandir turlu turlu motivasyon entegre etmeye calisarak o kör kuyudan cikarmaya calisiyorum. Durumunu kabul etmek istemiyorum. Sanki halledilebilir gibi, sanki ben bir yol bulup onu eski neseli haline dondurebilirmisim inancimi hic yitirmeden cabaliyorum. Cok cok uzucu. Degmez onemsemelerinizle gecen zamana ve ömrunuze yazik. Keske bu kadar EFENDI olmasaydiniz.
      Umarim bir yolunu bulmus, duygu felcini yenmissinizdir. Hosca kalin.

  2. Zeynep Bogecik dedi ki:

    Merhaba, dusuncesizce yazdigim yorumu, evladimin gorebilme riskine karsi sitenizden kaldirirsaniz cok sevinirim. Ozur dilerim ve tesekkur ederim

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir