Depresyon, her insanın kişilik özelliklerine ve durumuna bağlı olarak gelişen bir psikoloji sorunudur. Cinsiyet, yaş ve sosyoekonomik gibi faktörler ancak depresyonun nasıl dışa vurulacağı konusunda etkili olmaktadır. Dolayısıyla yaşlılarda depresyon kendini farklı şekillerde ve özelliklerde gösterebilmektedir.

Günümüzde pek çok insan yaşlılarda depresyonun olağan bir durum olduğunu ve hatta yaşlılık belirtisi olduğunu düşünmektedir. Bu durum ise depresyon belirtilerinin tam anlamıyla ayrıştırılamadığını ortaya koyarken, çoğu zamanda yaşlıların kullandığı depresyon ilaçlarının da iyi bir tedavi yöntemi olmadığı düşünülmektedir.

Yaşlı İnsanlar Neden Depresyona Girerler?

Yaşlı insanlar pek çok nedenden dolayı depresyona girebilmektedir. Bunların başında ise yalnızlık, yalnızlık korkusu ve yaşlılık psikolojisi gelmektedir.

Huzurevlerinde yaşayan yaşlıların büyük bir çoğunluğu klinik depresyona girerek acı çekmektedir.  Yaşlılar yaşamış oldukları yalnızlık ve yalnızlık korkusu depresyon için önemli bir risk faktörü olarak gösterilebilmektedir. Bu gibi durumlarda sosyal etkileşimler yaşlılık bunalımının önüne geçebilmek açısından önem teşkil etmektedir. Yapılan bazı araştırmalar ise evcil hayvanların yaşlılık bunalımına olumlu yönde etki ettiğini ortaya çıkarmaktadır.

Depresyona Giren Yaşlıların Özellikleri

Depresyona giren yaşlılar pek çok farklı özelliğe sahip olabilmektedir. Örneğin; halüsinasyon ve hezeyanlar, çevresine tepki vermeme, duyumsamazlık, tepkisizlik, duyguları sözlü olarak ifade edememe, iştahsızlık, fobiler, anksiyete, hastalık hastalığı, yüksek intihar riski, göz teması eksikliği, uyku problemleri, düzensiz beslenme, yaşlılarda durgunluk­, huysuzluk, asabilik ve sık sık kaygılı ruh hali depresyonlu yaşlıların özellikleri arasında yer almaktadır.

Yaşlılarda depresyonun önüne geçilmesi oldukça önemli bir durum olarak kabul edilirken, sosyal destek ağına sahip olan yaşlıların daha sağlıklı ve mutlu bir hayat sürdürdüğü bilinmektedir.

Psikologdan Destek Alınmalı!

Yaşlılıkta huysuzluk sıklıkla karşılaştığımız bir durum olurken, bununla beraber görülen depresif ruh hali mutlaka tedavi gerektiren bir durumdur. Bu gibi durumlarda yaşlı hastaların mutlaka bir profesyonel destek alması ve depresif ruh halinden çıkabilmek için sosyal etkileşimlerde bulunması tavsiye edilmektedir. Örneğin; yeni arkadaşlar edinmesi, evden dışarı çıkarak yürüyüş yapması, sosyal ortamlara katılması bu gibi durumlarda faydalı olacaktır.

Yaşlılarda görülen depresyon için uzman bir psikologdan da destek alınması mümkündür. Bu gibi durumlarda genellikle uzmanlar psikoterapi yöntemleri uygularken, yaşlı hastaların daha sağlıklı ve mutlu bir yaşam sürdürebilmesine yardımcı olmaktadır.

author-avatar

Hakkında Uzman Psikolog Mehmet Cem Yiğit

Lisans eğitimini 2016 yılında İzmir Yaşar Üniversitesi’nde tamamlayan Uzman Psikolog Mehmet Cem Yiğit, yüksek lisans eğitimini 2016 – 2018 yılları arasında İstanbul Üsküdar Üniversitesi’nde tamamladı. Yüksek lisansını “Bireylerde Benlik Saygısı ve Cinsel Özyeterlilik İlişkisinde Bilişsel Çarpıtmaların Rolü” başlığıyla tamamlayan Uzman Psikolog Mehmet Cem Yiğit, Türk Psikologlar Derneği ve Bilişsel Davranışçı Psikoterapiler Derneği üyesi olan Uzman Psikolog Mehmet Cem Yiğit, Samsun Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nde, Samsun Özel Meva Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’nde, İstanbul Np Beyin, Üsküdar Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık Birimi’nde görev aldı.

İlgili gönderiler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir