Psikoloji literatüründe nomofobi olarak bilinen telefon bağımlılığı, günümüzün en önemli ve en tehlikeli problemlerden biridir. 7’den 70’e hemen hemen herkeste görülen bu bağımlılık, adta bir hastalık haline gelmektedir. Hatta öyle ki bazı bireyler telefonuna dokunmadan bir anını dahi geçirememektedir. Özellikle de son yıllarda teknolojinin gelişme göstermesi beraber yaygınlaşan telefon bağımlılığı, mutlaka tedavi gerektiren sorunlardan biridir.

Telefon Bağımlılığı (Nomofobi) Nedir?

Çağımızın en ciddi psikolojik sorunlarından olan nomofobi, akıllı cep telefonlarından uzak kalma korkusu olarak ifade edilmektedir. Teknoloji çağının sendromlarınfan biri olan nomofobi, tekonolojiye ayak uyduran yeni akıllı cep telefonlarının yası sıra sosyal medya platformlarının da yaygın bir hale gelmesi sebebiyle ortaya çıkmaktadır. Bu gibi bir ruhsal probleme sahip olan bireyler, telefonları olmadan iletişim kuramazken, sonunda da ruhsal bir çöküntü yaşamaktadır.

Günümüzde en sık görülen telefon bağımlılığı belirtilerine bakılacak olursa; cep telefonu olmayan bireyin kendisini pesimist hissetmesi, devamlı olarak telefonun istemsizce ve bilinçsizce kurcalanması, telefonu kaybetme korkusu yaşaması, ilerleme kaydetmesi durumunda ise mide bulantısı, baş dönmesi, nefes darlığı, aşırı terleme ve bunun gibi fiziksel semptomlar, nomofobi belirtileri arasında yer almaktadır.

Bu gibi bireylerin telefon bağımlılığından kurtulmak için mutlaka profesyonel bir destek alması gerekmektedir. Aksi takdirde bu sorun ilerleme kaydederek ömür boyu sürebilmektedir.

Telefon Bağımlılığı Nedenleri

Telefon bağımlılığı nedenleri çeşitli durum ve hatta ihtiyaçlara kadar dayanabilmektedir. Örneğin; gelişen teknoloji, Facebook, Twitter, Instagram gibi sosyal medya platformları, online bilgisayar ya da mobil oyunlar ve bunun gibi çeşitli faktörer, telefon bağımlılığı nedenleri olarak ifade edilmektedir.

Teknolojik aletler ve sosyal medya platformları, günümüzde bir iletişim ve hatta bir temas şekli olarak kullanılmaktadır. Akıllı cep telefonları üzerinden sosyal mecraları takip etmek, yaşanan gelişmeleri an be an öğrenebilmek, insanları gözetlemek ve bunun gibi durumlar telefon bağımlılığını tetikleyen risklerdir.

Cep telefonu ve sosyal medya bağımlılığı, diğer pek çok bağımlılıklarda olduğu üzere aynı mekanizma ile devam etmektedir. Örneğin; birey nasıl ki bağımlı olduğu bir maddeye erişemediğinde yoksunluk semptomları gösteriyorsa, telefon bağımlılığında da aynı şeyler yaşanabilmektedir. Dolayısıyla bireyin yaşamını olumsuz yönde etkileyen nomofobi için tedavi şart olarak görülmektedir.

Telefon Bağımlılığı Nasıl Engellenir?

Nomofobi hastalığının tedavisinde öncelikle bireyin durumunun farkında olması gerekmektedir. Durumunun farkında olan pek çok bireyin “Telefon bağımlılığından kurtulamıyorum, ne yapmalıyım?” sorusuna cevap aradığı bilinmektedir. Bu gibi durumlarda öncelikle bireyin kendince bu bağımlılığa karşı savaşması gerekmektedir. Başarılı olamadığı takdirde de bir psikolog ile görüşmesi ve tedavi sürecini başlatması gerekmektedir.

Bu gibi ruhsal sorunlarda uygulanan tedavi yöntemleri genellikle terapi ağırlıklı olmaktadır. Özellikle de mahrum bırakma yöntemi uygulana hastalarda daha etkili sonuçlar alındığı bilinmektedir. Bu yöntemde bireyin telefondan uzak kalması sağlanmakta ve bu durum ile nasıl başa çıkacağı öğretilmektedir. Bu sayede birey telefon bağımlılığından uzun vadede kurtulabilmekte, nöbet geçirdiğinde krizi nasıl yönetebileceğini bilmektedir.

author-avatar

Hakkında Uzman Psikolog Mehmet Cem Yiğit

Lisans eğitimini 2016 yılında İzmir Yaşar Üniversitesi’nde tamamlayan Uzman Psikolog Mehmet Cem Yiğit, yüksek lisans eğitimini 2016 – 2018 yılları arasında İstanbul Üsküdar Üniversitesi’nde tamamladı. Yüksek lisansını “Bireylerde Benlik Saygısı ve Cinsel Özyeterlilik İlişkisinde Bilişsel Çarpıtmaların Rolü” başlığıyla tamamlayan Uzman Psikolog Mehmet Cem Yiğit, Türk Psikologlar Derneği ve Bilişsel Davranışçı Psikoterapiler Derneği üyesi olan Uzman Psikolog Mehmet Cem Yiğit, Samsun Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nde, Samsun Özel Meva Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’nde, İstanbul Np Beyin, Üsküdar Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık Birimi’nde görev aldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir