Son yıllarda ciddi ölçüde artış gösteren psikolojik problemlerden biri de strestir. Bazen insanı olumlu yönde motive eden stres, çoğu zamansa baskı altına alarak olumsuz yönde etkilemektedir. Stresin zararlarını görmeye başlamadan önce belirtilerinin neler olduğunu, nasıl ortaya çıktığını bilmek ve önceden tedbir almak önemlidir.

Öncelikle stres, insan bedeninin her türlü istek ya da tehdit karşısında vermiş olduğu bir tepki olarak ifade edilmektedir. Tehdit altında olunduğu zaman vücuttaki sinir sistemi başta kortizol ve adrenalin olmak üzere tüm eylemleri gerçekleştirebilmek adına vücudun uyaranlarını harekete geçirerek stres hormonu salgılamaya başlamakta ve tehlikeye karşı bu şekilde bir tepki vermektedir. Stres bazı durumlar hayat kurtarsa da, günlük stres açısından kötü sonuçlar doğurabilmektedir.

Stres Belirtileri

Stres belirtileri, genellikle kişiden kişiye göre değişiklik göstermektedir. Üstelik 4 farklı kategoride değerlendirilen stres belirtileri, zihinsel, duygusal, davranışsal ve fiziksel belirtiler olarak incelenmektedir.

Zihinsel stres belirtileri; konsantre olamama, sadece olumsuz yönleri görme, devamlı endişelendiren senaryolar düşünme ve kötü karar verme gibi durumlardır.

Duygusal stres belirtileri; psikolojinin bozulması, depresyon, mutsuzluk, sinirlilik, öfke, şaşkınlık, ani patlamalar ve duygusal sağlık sorunlarıdır.

Fiziksel stres belirtileri; ağrı ve sızılar, ishal, kabızlık, mide bulantısı, bağ ağrısı, göğüs ağrısı, cinsel istekte azalma, sık aralıklarla grip ve soğuk algınlığı gibi durumlardır.

Davranışsal belirtiler ise; çok fazla ya da çok az yemek yeme, insanlardan uzaklaşma, rahatlamak için sigara, alkol gibi alışkanlıklar edinme, tırnak yeme, dizlerini titretme, devamlı olarak volta atma ve dudaklarını yeme gibi durumlardır.

Stres belirtileri aynı zamanda stresin sonuçları olarak da değerlendirilebilirken, bazı hastalıklar da stresin habercisi olabilmektedir.

Stres Nedenleri

Aşırı stres nedenleri ve baskılar, günümüzde stres faktörleri olarak nitelendirilmektedir. Dış ve iç faktörlerden kaynaklanan strese bazı örnekler göstermek gerekirse; bireyin yoğun iş hayatı, karmaşık süren yaşamı, ailesel problemleri, boşanma süreci ve bunun gibi pek çok durum, aşırı stres nedenleri olarak gösterilebilmektedir.

Stresin iç ve dış kaynaklarını incelemek gerekirse; büyük yaşam değişiklikleri, çalışma hayatı ya da okul, zorlu bir ilişki, maddi problemler, çocuklar ve aile gibi durumlar stresin dış faktörleri olarak nitelendirilmektedir. Karamsarlık, kronik endişe, esnek olamama, katı düşünce yapısı, mükemmeliyetçilik, gerçek dışı beklentiler ve olumsuz içsel konuşmalar, iç kaynaklı stres nedenleridir.

Başa Çıkamıyorsanız Psikologdan Destek Alabilirsiniz!

Stresle başa çıkabilmenin en iyi yollarından biri spor ve egzersizlerdir. Fakat ne yaparsa yapsın stresten kurtulamayan insanlar için en kesin çözüm yolu ise bir uzmandan profesyonel destek almaktadır. Bu gibi durumlar için hizmet veren klinik uzmanlar, hastalarının sorunlarını belirleyerek bir tedavi yöntemi belirleyebilmektedir.

Stres kaynaklı psikolojik problemler için genellikle psikologlar tarafından belirli bir tedavi yöntemi belirlenmektedir. Daha çok terapi yöntemi ile sorunların üstesinden gelmeyi sağlayan bu hekimler, hastalarda kalıcı çözümler üretebilmektedir. Ayrıca psikiyatristler de çeşitli ilaç tedavileri ise bu süreci atlayabilme konusunda yardımcı olmaktadır.

author-avatar

Hakkında Uzman Psikolog Mehmet Cem Yiğit

Lisans eğitimini 2016 yılında İzmir Yaşar Üniversitesi’nde tamamlayan Uzman Psikolog Mehmet Cem Yiğit, yüksek lisans eğitimini 2016 – 2018 yılları arasında İstanbul Üsküdar Üniversitesi’nde tamamladı. Yüksek lisansını “Bireylerde Benlik Saygısı ve Cinsel Özyeterlilik İlişkisinde Bilişsel Çarpıtmaların Rolü” başlığıyla tamamlayan Uzman Psikolog Mehmet Cem Yiğit, Türk Psikologlar Derneği ve Bilişsel Davranışçı Psikoterapiler Derneği üyesi olan Uzman Psikolog Mehmet Cem Yiğit, Samsun Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nde, Samsun Özel Meva Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’nde, İstanbul Np Beyin, Üsküdar Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık Birimi’nde görev aldı.

İlgili gönderiler

One thought on “Stres Nedenleri ve Belirtileri

  1. Süleyman Arif BULDANLI dedi ki:

    İyi günler ve iyi çalışmalar. Stres ile igili https://mcemyigit.com.tr/stres-nedenleri-ve-belirtileri/ bu sayfada okuduğum bir yazı ile ilgili bir soru soracaktım. Bağ ağrısı yazmışsınız sanırım baş ağrısı, hangi bölgede olur ve bunun ötesinde ne olur. Biraz daha detaylı anlatabilirmisiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir