Dikkat eksikliği, günümüzde gerek çocuklarda, gerekse yetişkinlerde görülen en önemli psikolojik sorunlardan biridir. Özellikle de çocukların yaşamış olduğu sınavlarda dikkat dağınıklığı, çocukların geleceğini dahi olumsuz yönde etkileyebilecek bir problemdir. Yetişkinlerin yaşamış olduğu bu problem de, aynı şekilde çocukluk döneminde ortaya çıkmaktadır.
Sınavlarda Dikkat Dağınıklığı Belirtileri ve Nedenleri
Günlük hayatta ya da Sınavlarda dikkat dağınıklığı belirtileri;
- Çevresindekilerin istek ve ihtiyaçlarını algılamada güçlük çekmek,
- Okulda derslerini anlama konusunda zorlanmak,
- Öğrenme güçlüğü yaşamak,
- Sırasını bekleyememek,
- Kendine odaklı davranışlar sergilemek,
- Duygularını kontrol etmede zorlanma,
- Sessiz kalamama, yerinde duramama,
- Konsantre olamama ve zihinsel çaba gerektiren işlerden uzak durma olarak ifade edilebilmektedir.
Elbette ki bu psikolojik sorunun belirtileri bu kadarla sınırlı kalmazken, kendisine verilen görevleri tamamlayamaması, talimatları takip edememesi, organize olma konusunda sıkıntı yaşaması, çalıştığı konuları ya da yaptığı işleri sıklıkla unutması ve bu gibi durumları hem evde, hem de okulda aynı zamanda yaşıyor olması, yine dikkat dağınıklığının belirtileri arasında yer almaktadır.
Dikkat dağınıklığı nedenleri ise pek çok faktöre bağlı olabilmektedir. Çevresel, bireysel ve fiziksel faktörler dikkat dağınıklığına neden olarak gösterilebilmektedir. Çevresel faktörler; ortam ışığı, ses, gürültü vb. olurken, bireysel faktörler ise; dikkatini tek bir noktada toplamayı bilmeme olarak ifade edilmektedir. Dikkat toparlayabilmek için çeşitli beyin egzersizleri bulunurken, bu egzersizler sayesinde problemin üstesinden gelebilmek mümkündür. Öte yandan fiziksel nedenler de özellikle görme ve işitme kayıplarıdır.
Bireylerin ya da çocukların hem günlük hayatta, hem de sınavlarda dikkat dağınıklığını engelleyebilmek adına beyin egzersizleri ile fiziksel egzersizlerin yapılması tavsiye edilmektedir. Özellikle de ilaçsız tedavi yönteminde kullanılan bu egzersizler, büyük ölçüde fayda sağlayabilmektedir. Bunun ile beraber bu sorunun önüne geçebilmek adına motivasyon sağlamak, yazılım destekli uygulamalar kullanmak, uyku düzeni sağlamak, düzenli olarak spor yapmak, dengeli beslenmek, dikkati güçlendirmek üzere setler kullanmak ve terapist eşliğinde psikoterapi ya da bunun gibi süreçlere dahil olmak yapılacak en iyi şeyler arasında yer almaktadır.
Psikologdan Destek Alabilirsiniz!
Sınavlarda dikkat dağınıklığının önüne geçebilmek için uygulanabilecek birçok yol bulunmaktadır. Bunlardan biri de alanında uzman olan bir psikologdan profesyonel destek almaktır. Yetişkinler kendi iradeleri ile bir uzmana danışabilirken, çocuklar ise eğitim hayatını ve yaşamını olumsuz yönde etkileyen bu sorun için ebeveynleri ile beraber yardım almalıdır.
Bu alanda uzman olan hekimlerin uyguladığı yöntem genellikle ilaçsız tedavi yöntemi, yani terapidir. Genellikle bu gibi nörolojik problem mecbur kalınmadığı sürece ilaç tedavisi tavsiye edilmemektedir. Dolayısıyla psikoterapi yöntemleri önem kazanmaktadır.
Uzman hekimler, kendisine dikkat dağınıklığı ya da eksikliği gibi problemlerle başvuran hastalarının öncelikle ne sebeple bu sorunu yaşadığını tespit etmektedir. Buna göre belirli bir psikoterapi yöntemi belirleyen uzmanlar, genellikle hastalarına beyin ve fiziksel egzersizleri yaptırarak konsantre olmayı öğretmekte, uzun vadede tedavi imkanı sağlamaktadır. Dolayısıyla bu gibi insanın yaşamını etkileyen psikolojik ya da nörolojik sorunlar için mutlaka bir uzmana danışılması tavsiye edilmektedir.