Sevdiğiniz İnsan için Alışkanlıklarınızdan Vazgeçmeyin! Uzun süreli ve evlilik yolunda ilerleyen ilişkiler hemen hemen herkesin hayalleri arasında yer almaktadır. Fedakarlık etmek, alışkanlıklardan ya da hayatta önem verdiğimiz bazı şeylerden vazgeçmek bu gibi ilişkilerin temel yapı taşını oluştursa da, bazen insanların yaşamında ya da psikolojisinde olumsuz sonuçlara neden olabilmektedir. Hegel’in bu duruma yönelik söylemiş olduğu “Bir insanın sana neler verebileceği değil, senin için nelerden vazgeçebileceği önemlidir” sözünün her ne kadar haklı yönleri bulunsa da, aynı zamanda yapılabilecek en büyük hatalardan biri olarak da görülebilmektedir.

Alışkanlıklarınız için Sevdiğinizden Vazgeçmek Zorunda Değilseniz!

Hemen hemen her insanın yaşamı boyunca sahip olduğu bazı alışkanlıkları bulunmaktadır. Örneğin; diş fırçalamak, haftalık olarak halı saha maçlarına gitmek, her gece yatmadan önce kitap okumak ya da dışarı çıkarken makyaj yapmak, bir insanın sahip olduğu alışkanlıklara örnek olarak gösterilebilmektedir. İlişkilerde çiftlerden biri bazen bu gibi alışkanlıklardan rahatsız olurken, diğerinden alışkanlıklarını bırakmasını isteyebilmektedir. Alışkanlıklarından vazgeçmek istemeyen kişiler ise ilişkilerinden vazgeçme durumunda kalabilmektedir.

Bir ilişki içerisinde olan kişilerin bu gibi durumlarda sevdiklerinden vazgeçmek zorunda olmadıklarını bilmeleri gerekir. Hem alışkanlıklarını, hem de ilişkilerini sürdürebilmek isteyen bireyler, işin içinden çıkılmaz bir hale geldiklerinde uzmanlardan profesyonel destek almaları önemlidir. Bu gibi durumlarda müracaat edebileceğiniz uzmanlar ise psikologlar olacaktır.

Sevdiğiniz İnsan için de Alışkanlıklarınızdan Vazgeçmeyin!

Çoğu alışkanlıklar, insanın yaşamında önemli bir yere sahip olmaktadır. Bu alışkanlıklardan vazgeçme durumu ise, genellikle günümüz ilişkilerinde yapılan en büyük hatalardan biridir. Örneğin; bir kadının alışmış olduğu ve sevdiği saç stilini değiştirmesi, erkeğin sevdiği halı saha maçlarından vazgeçmesi, sosyal medya hesaplarından vazgeçmesi, sevdiği arkadaşlarından vazgeçmesi, en sevdiği bilgisayar ya da konsol oyunlarından vazgeçmesi, kıyafetlerinden vazgeçmesi ve bunun gibi daha pek çok şeyden vazgeçmesi, oldukça saçma ve büyük hatalardır.

Sağlıklı bir ilişki içerisinde olan bireylerin sevdikleri için alışkanlıklarından vazgeçmeleri gerektiği gibi bir zorunluluk bulunmamaktadır. Birbirlerine saygısı olan çiftler, her ne kadar bazı alışkanlıklarından hoşlanmasa da saygı duymak durumundadır. Bu gibi ilişkiler, sağlıklı olan ve uzun yıllar boyunca sürdürülebilme potansiyeli olan ilişkilerdir. Dolayısıyla alışkanlıklardan vazgeçme hatasına düşmek yerine, empati yeteneğini kullanma, bir ilişkiye çok daha fazlasını katacaktır.

Empati Kurun! Hem Sevdiğinize Hem de Sevdiğiniz Alışkanlıklarınıza Vakit Ayırın!

Çiftlerin psikolojik açıdan birbirlerini anlayabilmesi için empati kurmak ideal bir yöntem olacaktır. Alışkanlıkları bırakmak için çaba sarf etmek yerine kurulan empati durumu, hem karşınızdakinin, hem kendinizin, hem de ilişkinizin nasıl bir durum içerisine düştüğünü anlamanıza yardımcı olacaktır.

Öte yandan alışkanlıklar nedeniyle sorun çıkan ilişkiler için profesyonel yardım için bir terapist ile görüşmek de ideal bir çözüm yolu olacaktır. Bu gibi durumlarda uzmanlar çiftleri terapilere sokarken, empati yapabilmelerini sağlayabilmekte, çiftlerin birbirlerine karşı saygı duymalarını sağlayabilmekte ve ilişkinin daha sağlıklı bir şekilde devam etmesine yardımcı olabilmektedir.

author-avatar

Hakkında Uzman Psikolog Mehmet Cem Yiğit

Lisans eğitimini 2016 yılında İzmir Yaşar Üniversitesi’nde tamamlayan Uzman Psikolog Mehmet Cem Yiğit, yüksek lisans eğitimini 2016 – 2018 yılları arasında İstanbul Üsküdar Üniversitesi’nde tamamladı. Yüksek lisansını “Bireylerde Benlik Saygısı ve Cinsel Özyeterlilik İlişkisinde Bilişsel Çarpıtmaların Rolü” başlığıyla tamamlayan Uzman Psikolog Mehmet Cem Yiğit, Türk Psikologlar Derneği ve Bilişsel Davranışçı Psikoterapiler Derneği üyesi olan Uzman Psikolog Mehmet Cem Yiğit, Samsun Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nde, Samsun Özel Meva Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’nde, İstanbul Np Beyin, Üsküdar Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık Birimi’nde görev aldı.

İlgili gönderiler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir