Olumlu düşünme, insanlara ne yazık ki doğumla bahşedilen bir yetenek değildir. Sonradan edinilen ve insanın yaşamı ile psikolojisini büyük ölçüde etkileyen bir yetenek olarak ifade edilmektedir. Olumlu düşünme için bir olaya ya da genel olarak hayata hep aynı noktadan bakmak yerine bir adım geriye çekilerek tablonun tümüne bakmak gerekir.

Yaşamı boyunca pek çok insan, üst üste gelen problemler, olumsuz durumlar ve bu durumların yol açtığı psikolojik problemlerle karşı karşıya kalabilmekte ve tüm bu olumsuzlukları deneyimleyebilmektedir. Bu nedenle de artık hayata daha karamsar ve negatif olarak yaklaşabilmektedir. Fakat bu durum ne yazık ki insanın yaşamında daha çok olumsuzlukları getirmekle beraber, mutsuz bir hayat sürdürmesine neden olabilmektedir. Dolayısıyla sağlıklı bir bireyin yaşamını olumlu düşüncelerle geçirmesi, daha mutlu bir hayatın anahtarı olarak gösterilebilmektedir.

Pozitif Düşünce Neden Önemli?

Pozitif düşünmek, yaşamın sürdürülebilirliği açısından oldukça önemlidir. Bunun nedeni ise, negatif düşüncelerin psikolojik problemlerden ciddi sağlık sorunlara kadar hayatı pek çok yönde olumsuz olarak etkileyebiliyor olmasıdır. Günümüzde çoğu insan yaşamış olduğu kötü deneyimler, travmalar, stres ve bunun gibi pek çok olumsuz etken nedeniyle depresyona girebilmekte, panik atak ve kaygı bozuklukları yaşayabilmekte, stres kaynaklı sağlık sorunları ile karşılaşabilmekte, hatta ne yazık ki kansere dahi yakalanabilmektedir. Görüldüğü üzere bir insanın negatif düşünce yapısı neredeyse hayatına mal olabilmektedir. İnsan ne yaşarsa yaşasın, ne kadar büyük olumsuzluklarla karşılaşırsa karşılaşsın hayatın devam ettiğinin farkına varması önemlidir.

Pozitif Düşünmek için Ne Yapmalısınız?

Pozitif düşünmek için uygulanabilecek çeşitli yöntemler bulunmaktadır. Örneğin;

  • İnsanın hayata ve kendisine güvenmesi,
  • Planlarında bazı değişikliklere gitmesi,
  • Meditasyon yapması,
  • Sabırlı olmayı öğrenmesi,
  • Stres oluşturan durumlarda sahip olunan güzel şeylerin düşünülmesi,
  • Pozitif düşünce şeklini öğrenmesi,
  • Olayları akışına bırakması, anı yaşayabilmesi,
  • Yaşamı bir öğrenme süreci olarak kabullenmesi,
  • Farklı etkinliklerde bulunması,
  • Yeni bir şeyler öğrenmesi,
  • Düzenli olarak spor ve egzersizler yapması pozitif düşünmeye yardımcı olabilecek onlarca yöntemden bazıları olarak gösterilebilmektedir.

Bu gibi yöntemler sayesinde bireyler yaşamına daha olumlu ve pozitif olarak yaklaşabilirken, bazı insanlar pozitif düşünmek konusunda ne yazık ki istikrarlı olamamaktadır. Bu gibi durumlarda ise mutlaka bir uzman psikologdan yardım alınması gereklidir.

Psikologdan Destek Alabilirsiniz!

Pozitif düşünme konusunda kendi kendine uygulamış olduğu yöntemlerle başarılı olamayan bireyler için en başarılı ve kesin sonuç alınabilecek olan başka bir yöntem ise, alanında uzman olan bir psikologdan profesyonel destek almasıdır. Psikologlar, bu gibi durumlarda hastalarının asıl problemlerini tespit ederek bir tedavi yöntemi belirlemekte ve kesin sonuçlar elde edebilmektedir.

Genellikle psikologların bu alanda uygulamış olduğu tedavi yöntemi psikoterapi üzerine olmaktadır. Özellikle de bilişsel – davranışçı terapi yöntemleri, pozitif düşünmek için ideal bir yöntem olurken, bu süreçte danışanlar hayata karşı nasıl pozitif bir tutum sergileyeceğini öğrenebilmekte ve uzun vadede sağlıklı bir yaşamın temellerini atabilmektedir.

author-avatar

Uzman Psikolog Mehmet Cem Yiğit Hakkında

Lisans eğitimini 2016 yılında İzmir Yaşar Üniversitesi’nde tamamlayan Uzman Psikolog Mehmet Cem Yiğit, yüksek lisans eğitimini 2016 – 2018 yılları arasında İstanbul Üsküdar Üniversitesi’nde tamamladı. Yüksek lisansını “Bireylerde Benlik Saygısı ve Cinsel Özyeterlilik İlişkisinde Bilişsel Çarpıtmaların Rolü” başlığıyla tamamlayan Uzman Psikolog Mehmet Cem Yiğit, Türk Psikologlar Derneği ve Bilişsel Davranışçı Psikoterapiler Derneği üyesi olan Uzman Psikolog Mehmet Cem Yiğit, Samsun Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nde, Samsun Özel Meva Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’nde, İstanbul Np Beyin, Üsküdar Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık Birimi’nde görev aldı.

Benzer İçerikler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir