Odaklanma ve konsantrasyon sorunu, günümüzde en sık görülen psikolojik problemlerden biridir. Özellikle de çocukluk döneminde ortaya çıkan bu problem, bazen yetişkinlerde de görülebilmektedir. Odaklanma sorunu ve konsantrasyon bozukluğunu giderebilmek için uzman psikologdan destek alınması oldukça önemlidir.

Psikolojik açıdan problem yaşayan pek çok bireyin, çeşitli seviyelerde odaklanma ve konsantrasyon sorunu yaşayabilmesi mümkündür. Çünkü psikolojik problem yaşayan bireylerin içerisinde bulundukları duygusal, bedensel ve düşünsel zorluklar, yaşadıkları ana konsantre olma düzeyini düşürmektedir. Çocuklar için de geçerli olan bu gibi durumların kalıcı mı, yoksa geçici mi olduğu merak konusudur.

Odaklanma ve Konsantrasyon Sorunu Kalıcı Mıdır?

Odaklanma ve konsantrasyon bozukluğu, elbette ki kalıcı bir sorun olmamakla beraber, çözümü mümkün olan bir durumdur. Bu sorunu çözüme kavuşturabilmek adına çocuklar için de, yetişkinler için de uygulanabilecek bazı teknikler bulunmaktadır. Bunun ile beraber odaklanma ve konsantrasyon sorunu yaşayanların profesyonel olarak destek alması da faydalı olabilmektedir.

Odaklanma ve Konsantrasyonu Geliştirmek için Bunları Yapabilirsiniz!

Odaklanma sorunu ve konsantrasyon bozukluğunu giderebilmek ve bu gibi yetileri geliştirebilmek için pek çok teknik ve yöntemi uygulayabilmek mümkündür.

Odaklanmayı geliştirmek için kullanılabilecek tekniklere örnek göstermek gerekirse; görev listesi oluşturmak, birden fazla işi aynı anda yapmaya çalışmak, kişisel odaklanma stratejileri geliştirmek, beslenmeye dikkat etmek, düzenli ve tam uyku uyumak, beyin egzersizleri yapmak, sık sık bulmaca çözmek, zeka ve strateji geliştirme oyunları oynamak, konsantrasyon çalışmaları kapsamında spor yapmak ve bir psikologdan yardım almak, odaklanma konusunda oldukça etkili yöntemler arasında yer almaktadır.

Konsantrasyonu artırmak için yapılan çalışmalardan en keyif verici yöntem şüphesiz oyunlardır. Odaklanma ve konsantrasyon sorunu olan yetişkin ya da çocuklar tarafından tercih edilen oyunlar, çoğunlukla konsantrasyonu artırabilme özelliğine sahiptir. Bunun nedeni ise, keyif alınan bir işe ya da oyuna odaklanmanın daha kolay olmasıdır. Çoğu zaman bu alanda uzman olan hekimler, oyunların içerisinde yer alan beyin egzersizlerini, adeta bir ilaç olarak reçete etmektedir.

Öte yandan beyin egzersizleri de, odaklanma ve konsantrasyon sorununu giderebilmek açısından önemli tekniklerden biridir. Beyin egzersizleri oldukça geniş bir yelpazeye sahip olurken, her çocuğun ya da yetişkinin durumu göz önünde bulundurularak ve yetişkin ya da uzmanların denetimi altında yapılmalıdır.

Psikologdan Destek Alabilirsiniz!

Odaklanma ve konsantrasyon sorunu yaşayanların bu sorunun üstesinden gelebilmek adına profesyonel destek alması da gerekebilmektedir. Bu gibi durumlarda gidilebilecek uzman hekimler, psikologlardır. Psikologlar, çocuğun ya da yetişkinin dikkat dağınıklığına neden olan sorunları tespit etmekte ve öncelikle bu sorunları ortadan kaldırmaya yönelik çalışmalar yürütmektedir. Sonrasında ise odaklanma problemi yaşayanlara özel olarak teknikler geliştirmekte ve terapiler eşliğinde bu teknikleri uygulayarak konsantrasyonun geliştirilmesini sağlayabilmektedir. Öte yandan dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu kapsamında tedavi edilen bu sorun için, çoğu zaman beyin egzersizleri ve konsantrasyonu artırıcı teknikler yeterli gelmediğinde, psikiyatristler tarafından ilaç tedavisine başlanılabilmektedir.

author-avatar

Uzman Psikolog Mehmet Cem Yiğit Hakkında

Lisans eğitimini 2016 yılında İzmir Yaşar Üniversitesi’nde tamamlayan Uzman Psikolog Mehmet Cem Yiğit, yüksek lisans eğitimini 2016 – 2018 yılları arasında İstanbul Üsküdar Üniversitesi’nde tamamladı. Yüksek lisansını “Bireylerde Benlik Saygısı ve Cinsel Özyeterlilik İlişkisinde Bilişsel Çarpıtmaların Rolü” başlığıyla tamamlayan Uzman Psikolog Mehmet Cem Yiğit, Türk Psikologlar Derneği ve Bilişsel Davranışçı Psikoterapiler Derneği üyesi olan Uzman Psikolog Mehmet Cem Yiğit, Samsun Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nde, Samsun Özel Meva Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’nde, İstanbul Np Beyin, Üsküdar Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık Birimi’nde görev aldı.

Benzer İçerikler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir