Kıskanç Mısınız? Kıskançlık, dengesiz ilişki ve durumlar nedeniyle ortaya çıkan, acı verici bir sosyal duygu olarak tanımlanmaktadır. Sosyal kıyaslama ve kendini değerlendirme ile yakından ilgili olan bu durum, insanlar tarafından bazen açık bir şekilde ifade edilirken, bazen de gizliden gizliye yaşanabilmektedir. Fakat her ne olursa olsun, kıskançlık insan psikolojisi bakımından oldukça zararlı bir durum olurken, bireyin yaşamını da olumsuz yönde etkilemektedir.

Kıskançlık Belirtileri

Kıskançlık belirtileri, genellikle kıskançlığın türüne göre değişiklik göstermektedir. Kıskançlık türleri ise mülayim ve kinci olmak üzere ikiye ayrılmaktadır.

Mülayim grubunda olanlar için kıskançlık belirtileri ya da özellikleri; başkalarını başarıları nedeniyle kıskanmaları, ancak başarılarına hiçbir şekilde zarar gelmesini istememesi olarak gösterilmektedir. Mülayim olan insanlar genellikle kıskandıkları kişinin seviyesine yükselmeyi isterken, bu durumu da kıskandıkları insana göstermeden başarabilmektedir.

Kinci olan insanlar ise başkalarının sahip olduğu her şeye sahip olmayı ve aynı zamanda kıskandıkları kişinin başına bir şey gelmesini istemektedir. Bir işi geliştirebilmek, ilerletebilmek adına çaba sarf etmekten kaçınan bu kimseler, ancak kıskandıkları insanı değiştirmeye çalışmakta ya da o kişiyi gözden çıkararak başarısını aşağılamaktadır.

Her iki türdeki kıskanç insanların amacı aynı olurken, bireyler kıskandıkları kişi ile aynı statüde ya da daha üstte olmayı amaçlamaktadır. Kinci kıskançlar bu statüye kıskandıkları kişiyi düşürerek ulaşırken, mülayim olanlar ise karşısındakine zarar vermeden statü almaktadır. Öte yandan kıskançlık ilişkilerde de sık rastlanılan bir durum olabilmektedir.

Kıskanan kadın ve erkek psikolojisi oldukça tehlikeli olurken, bu gibi süreçlerde profesyonel destek alması gerekmektedir.

Kıskançlık Nedenleri

Kıskançlık nedenleri pek çok olay ya da duruma bağlı olarak gelişme gösterebilmektedir. Örneğin, ilişkilerde yaşanan kıskançlık nedenlerine bazı örnekler göstermek gerekirse; bu nedenler 3 farklı faktör olarak değerlendirilmektedir. Bireyin kendine olan güveninde eksiklikler, benlik saygısını etkilemeye çalışma ya da yetersizlik ve değersizlik gibi faktörler, kıskançlık nedenleri olarak gösterilebilmektedir.

Öte yandan bireyin çocukluk döneminde yaşamış olduğu olaylar ve anne – babanın tutumu, kıskançlığa neden olan faktörler arasında yer almaktadır. Kıskançlığı engellemek için çeşitli yollara başvurabilmek mümkün olurken, bunlardan en sağlıklı olanı, bir uzmandan profesyonel destek almak olarak gösterilmektedir.

Kıskançlık Nasıl Engellenir?

Çoğu zaman ölçüleri kaçırılan kıskançlık durumu, bireylerin yaşamında çeşitli olumsuzlukları da beraberinde getirmektedir. Özellikle de bir ilişkide kıskanan erkek ya da kadın bu durumun önüne geçemeyip gereksiz tartışmalara neden olurken, bu gibi kıskançlık krizleri o ilişkinin yıpranmasına ve sonuçta bitmesine neden olabilmektedir.

Bu gibi durumlarda daha sağlıklı bir yaşam ya da ilişki sürdürebilmek adına bir psikologdan yardım alınması gerekmektedir. Uzman hekimler bu alanda hastalarına kaliteli bir hizmet sunarken, ilişkilerinde ya da günlük yaşamlarında kıskançlık krizlerinin üstesinden gelebilme konularını öğretmektedir. Terapi tarzındaki tedavilerde bu gibi yöntemler uygulanmakta ve uzun vadede tedavi imkanı sağlamaktadır.

Sizlerde kıskançlık probleminin üstesinden gelemediğiniz durumlarda bir uzmana müracaat ederek yardım alabilirsiniz.

author-avatar

Hakkında Uzman Psikolog Mehmet Cem Yiğit

Lisans eğitimini 2016 yılında İzmir Yaşar Üniversitesi’nde tamamlayan Uzman Psikolog Mehmet Cem Yiğit, yüksek lisans eğitimini 2016 – 2018 yılları arasında İstanbul Üsküdar Üniversitesi’nde tamamladı. Yüksek lisansını “Bireylerde Benlik Saygısı ve Cinsel Özyeterlilik İlişkisinde Bilişsel Çarpıtmaların Rolü” başlığıyla tamamlayan Uzman Psikolog Mehmet Cem Yiğit, Türk Psikologlar Derneği ve Bilişsel Davranışçı Psikoterapiler Derneği üyesi olan Uzman Psikolog Mehmet Cem Yiğit, Samsun Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nde, Samsun Özel Meva Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’nde, İstanbul Np Beyin, Üsküdar Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık Birimi’nde görev aldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir