Bazı durumlarda aşırı heyecan normal bir durum olarak kabul edilse de, çoğu zaman günlük hayatı olumsuz yönde etkileyecek kadar ağır olduğundan psikolojik bir rahatsızlık olarak değerlendirilmekte ve çeşitli yöntemlerle ya da tedavi ile kontrol altına alınmaktadır.
Heyecan aslında günlük hayatta olağan ve oldukça sık yaşanan bir duygudur. Yeni bir iş, eşya, ev, araba, sevindirici bir haber ve bunun gibi pek çok durum kişinin heyecanlanmasına neden olurken, u heyecan belirli bir düzeyde olduğu takdirde kişinin yapmış olduğu işten zevk almasına ve dikkatli olmasına neden olmaktadır. Günümüzde başarılı olan pek çok kişinin aslında heyecanlı olduğu bilinmektedir. Bireyin duyarlı ve heyecanlı olması kendisi için bir avantaj olurken, sıradan düzeyin üzerinde heyecana kapılması ve bu durumu sık sık yaşaması psikolojik bir sorun haline gelmekte ve tedavi gerektirmektedir.
Heyecana Neden Olan Etmenler
Heyecan ya da aşırı heyecan nedenleri genellikle kişiden kişiye değişiklik gösterirken, bireyin yeni bir işe girmesi, yeni bir arkadaşlık edinmesi, yeni bir ilişkiye başlaması, evlilik, düğün, bebek, yeni eşyalar, ev, araba ve bunun gibi çeşitli durumlar, aşırı heyecan nedenleri olarak ifade edilmektedir. Normal bir bireyin bu gibi durumlara karşı belli seviyelerde heyecan duygusuna kapılırken, psikolojik bir sorun yaşayan bireyler bu heyecan düzeyini üst seviyelerde yaşayabilmektedir.
Heyecan ile Başa Çıkma Yöntemleri!
Günümüzde bu gibi sorunlar yaşayan ve dolayısıyla günlük yaşamında olumsuzluklara neden olan bireylerin aşırı heyecanlanmamak için uygulayabileceği bazı yöntemler ve atacağı adımlar bulunmaktadır. Örneğin; heyecanın komplekse dönüştürülmemesi, bireyin kendini kontrol altına alması, güven eksikliğini aşması, hata yaparım kaygılarından sıyrılması, daha önce geçirdiği travmalara dikkat etmesi, organik sorunlara karşı dikkatli olması ve kendini doğal yaşam koşullarına hazırlaması, heyecanı yenmek için atılan adımlardır.
-
Geçmişte Geçirilmiş Travmalara Dikkat!
Heyecanı yenmek için dikkat edilmesi gereken konulardan biri geçmişte yaşanan travmalardır. Travma sonrasında yaşamış olduğu stres bireyde aşırı heyecana neden olabilirken, bu gibi durumlarda profesyonel bir yardım alınması önemlidir.
-
Hata Yapma Endişesinden Sıyrılmak!
Bireydeki heyecan seviyesini olağan dışı hale getiren etmenlerden biri de hata yapma kaygısıdır. Bu gibi durumlarda genellikle bireyin çocukluk döneminde yaşadığı travmalar etkili olurken, heyecanla başa çıkmak için bu endişelerinden sıyrılması önemlidir.
-
Heyecanı Komplekse Dönüştürmemek!
Aşırı heyecanın bireyin yaşamında olumsuzluklara neden olmaması halinde bir sorun olarak görülmesine gerek yoktur. Heyecandan rahatsız olma kaygıyı, kaygı da heyecan seviyesini artırmaya neden olabilmektedir.
-
Doğal Yaşam Koşullarına Hazırlanmak!
Heyecanla başa çıkmak için uygulanan yöntemlerden biri de bireyin kendisini doğal yaşam koşullarına hazırlamasıdır. Solunum ve gevşeme egzersizleri, temiz havada dolaşmak, aşırı yorgunluktan kaçınmak, düzenli uyku ve beslenme, bu konuda uygulanabilecek yöntemlerdendir.
-
Psikologdan Destek Alabilirsiniz!
Birey, kendince uygulamış olduğu bu yöntemler neticesinde heyecanla başa çıkamamışsa, mutlaka bir psikolog ile görüşmesi ve profesyonel yardım alması gereklidir. Bu gibi durumlar için ilaç tedavisine gerek olmadan uygulanan terapi yöntemleri etkili olabilmektedir.