Halüsinasyon Görüyorum, Ne Yapmalıyım? Hangi Doktora Çıkmalıyım? Günümüzde pek çok kişi halüsinasyonun yalnızca asılda var olmayan şeyleri görmek olarak bilse de, halüsinasyon bu bilinenin çok daha ötesinde anlamlar taşımaktadır. Örneğin; kişinin gerçekte olmayan bir nesneye dokunması ya da onu koklaması da halüsinasyon kapsamında gerçekleşmektedir. Bu gibi durumlarda bireylerin en kısa süre içerisinde uzman bir hekime görünmesi ve halüsinasyon tedavisine başlaması gerekmektedir.

Halüsinasyon görmenin pek çok sebebi olabilmektedir. Bu gibi durumlar şizofreni gibi bir akıl hastalığından kaynaklanabileceği gibi, Parkinson gibi sinir sistemi hastalıklarından da kaynaklanabilmektedir. Halüsinasyonun genel olarak bilinen sebepleri ise; Alzheimer hastalığı ve diğer bunama türleri, migren, beyin tümörü, epilepsi, uyuşturucu ve alkol kullanımı, uykusuzluk, çocuklarda yüksek ateş ya da Charles Bonnet Sendromu’dur. Örneğin; beyin tümörü olan bir hasta, tümörün bulunduğu bölgeye göre farklı halüsinasyonlar görebilmektedir. Epilepsi hastaları geçirdikleri nöbetler ile beraber halüsinasyon görme durumu ile de karşılaşabilmektedir. Ayrıca yüksek ateş halinde olan çocuklar geçirdikleri havale durumlarında halüsinasyon görebilmektedir.

Halüsinasyonun çeşitleri mevcuttur. Bunlar;

  • Sesler duyma,
  • Bir şeyler görme,
  • Tat alma,
  • Koku alma
  • Hissetme.

Bu gibi halüsinasyonlarda bireyler aklının içinden bazı sesler duyabilmekte, olmayan bir böceğin vücudunda gezindiğini görebilmekte, etraftan kötü bir koku alma, yenilen bir şeyin tadının kötü olduğunu algılama ya da aniden yüzünde olmayan bir sıcak hava esintisini hissetme gibi durumlar ile karşı karşıya kalabilmektedir. Bir kişinin bu gibi olayan şeyleri görmesi, işitmesi, hissetmesi, tatması ya da koklaması ayrıca halüsinasyon belirtisi olarak da kabul edilmektedir.

Halüsinasyon Görüyorum, Ne Yapmalıyım?

Bu gibi durumlarda hastalar genellikle etrafına ya da yakınlarına “Halüsinasyon görüyorum, ne yapmalıyım?” diye sormakta ve akıl almaya çalışmaktadır. Öncelikle halüsinasyon bir hatalık değil belirti olarak kabul edilmektedir. Psikiyatrik bir rahatsızlıktan dolayı görülebileceği gibi nörolojik bir rahatsızlıktan dolayı da görülebilmektedir. Dolayısıyla Halüsinasyon gören bir kişinin en kısa süre içerisinde uzman bir hekime görünmesi ve tanı için kişinin mutlaka bir değerlendirmeye alınması gerekmektedir.

Halüsinasyon Görüyorum, Hangi Doktora Görünmeliyim?

Halüsinasyon belirtileri mevcut olan bir hastanın mutlaka uzman bir hekime gitmesi gerekmektedir. Halüsinasyon tedavisi genellikle psikolog ya da psikiyatrlar tarafından gerçekleştirilmektedir. Kendisine halüsinasyon görme şikayeti ile gelen kişileri öncelikle psikiyatrik değerlendirmeye alan doktorlar, detaylı araştırma ile halüsinasyonların nedenini tespit etmekte ve ona göre bir tedavi yöntemi belirlemektedir.

Halüsinasyon Nasıl Geçer?

Halüsinasyon kendiliğinden geçmesi pek mümkün olmamakla beraber ancak uzman hekimlerin t4edavisi ile geçmektedir. Halüsinasyon gören bir kişinin tedavi sürecinde genellikle ilaç tedavileri başvurulmaktadır. Tedavi ile alakalı olarak dikkat edilmesi gereken en önemli konu ise hasta – doktor arasındaki ilişkidir. Hastanın tedavisi boyunca doktorunun tavsiyelerine uyması, ilaçlarını düzenli bir şekilde kullanması ve herhangi aksi bir durumda doktoruna danışması gerekmektedir. Bu sayede halüsinasyonun kısa süre içerisinde geçmesi mümkün olacaktır.

author-avatar

Hakkında Uzman Psikolog Mehmet Cem Yiğit

Lisans eğitimini 2016 yılında İzmir Yaşar Üniversitesi’nde tamamlayan Uzman Psikolog Mehmet Cem Yiğit, yüksek lisans eğitimini 2016 – 2018 yılları arasında İstanbul Üsküdar Üniversitesi’nde tamamladı. Yüksek lisansını “Bireylerde Benlik Saygısı ve Cinsel Özyeterlilik İlişkisinde Bilişsel Çarpıtmaların Rolü” başlığıyla tamamlayan Uzman Psikolog Mehmet Cem Yiğit, Türk Psikologlar Derneği ve Bilişsel Davranışçı Psikoterapiler Derneği üyesi olan Uzman Psikolog Mehmet Cem Yiğit, Samsun Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nde, Samsun Özel Meva Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’nde, İstanbul Np Beyin, Üsküdar Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık Birimi’nde görev aldı.

İlgili gönderiler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir