Dissosiyatif füg, günümüzde insanlarda görülen zihinsel sorunlardan biridir. Ayrışma bozuklukları ya da dissosiyatif bozukluk olarak da ifade edilen bu sorun, insanların psikolojisi ile alakalı olan ve çeşitli travmalar nedeniyle ortaya çıkan önemli bir sorundur. Dissosiyatif füg hastalığına sahip olan bireyler hafızasının tamamını ya da belli bir kısmını yitirmektedir. Bunun yanı sıra kimlik bilgilerini, anılarını ya da geçmişini de hatırlayamayan bireyin yaşam kalitesi düşmekte ve hastalık süresince çeşitli sorunlara karşılaşabilmektedir.

Dissosiyatif füg, toplumda nadir görülen psikolojik sorunlardan biridir. Bireylerde görülen bu gibi bozukluklar daha çok savaş, doğal afet ya da bu gibi travmatik olaylar yaşandığında artış göstermektedir. Üstelik bazen çeşitli problemleri de beraberinde getiren bu hastalık, anksiyete, yeme bozuklukları, kişilik bozuklukları, depresyon, intihar düşünceleri gibi sorunlara da neden olabilmektedir.

Dissosiyatif Füg Belirtileri ve Nedenleri Nelerdir?

Dissosiyatif füg belirtileri; kişinin hafızasını kaybetmesi, kimlik bilgileri ile alakalı yaşamış olduğu karmaşa, beklenmedik anlarda evinden, iş yerinden daha uzak yerlere seyahat, hafıza kaybını telafi için yeni bir kimlik oluşturma gibi durumlardır. Kendisinde bu gibi belirtiler görülen bireyler kesin teşhis için bir psikolog ile görüşme gerçekleştirmeli ve kendisi hakkında detaylı araştırma yapılmalıdır.

Öte yandan bu hastalığın ortaya çıkışındaki nedenler ise genellikle kişinin psikolojisi ile alakalıdır. Örneğin; savaş deneyimi, deprem, yangın, sel gibi doğal afetler, fiziksel ya da psikolojik şiddet gibi durumlar, bu hastalığın gelişmesine neden olabilmektedir.

Dissosiyatif Füg Önlenir mi?

Dissosiyatif Füg önleme elbette ki mümkün olan bir durumdur. Uzmanlar tarafından yürütülen tedavi yöntemleri ile önlenebilen bu hastalık, tedavi edilmediği takdirde her ne kadar kendiliğinden geçse de, zaman içerisinde tekrar edebilmektedir. Dissosiyatif füg önleme için mutlaka tedavi gerçekleştirilmelidir.

Dissosiyatif Füg tedavisi psikiyatrist ya da terapist gibi uzmanlar tarafından yürütülmektedir. Hipnoterapi, bilişsel ve davranışçı psikoterapi ya da ilaç tedavisi, uygulanan tedavi yöntemleri arasında yer almaktadır. Bu yöntemler arasında en başarılı olanları bilişsel davranışçı terapi olurken, bu gibi yöntemler bazen ilaç tedavileri ile de desteklenebilmektedir. Dolayısıyla her iki uzman birlikte bir tedavi süreci yürütebilmektedir. Bu süreçte hastalar durumunun farkında olmadığından mutlaka yakınları tarafından yönlendirilmelidir.

author-avatar

Hakkında Uzman Psikolog Mehmet Cem Yiğit

Lisans eğitimini 2016 yılında İzmir Yaşar Üniversitesi’nde tamamlayan Uzman Psikolog Mehmet Cem Yiğit, yüksek lisans eğitimini 2016 – 2018 yılları arasında İstanbul Üsküdar Üniversitesi’nde tamamladı. Yüksek lisansını “Bireylerde Benlik Saygısı ve Cinsel Özyeterlilik İlişkisinde Bilişsel Çarpıtmaların Rolü” başlığıyla tamamlayan Uzman Psikolog Mehmet Cem Yiğit, Türk Psikologlar Derneği ve Bilişsel Davranışçı Psikoterapiler Derneği üyesi olan Uzman Psikolog Mehmet Cem Yiğit, Samsun Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nde, Samsun Özel Meva Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’nde, İstanbul Np Beyin, Üsküdar Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık Birimi’nde görev aldı.

İlgili gönderiler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir