Disleksi hastalığı, okul çağındaki çocuklarda görülen bir tür öğrenim sorunu olarak bilinmektedir. Normal şartlarda 6 yaşına gelen bir çocuk eğitim alabilecek seviyede olurken, okula başladıktan sonra ilk iş olarak okumayı öğrenebilmesidir. Ancak disleksi teşhisi konulan bir çocukta okula hazırlık süreci tamamlanamamıştır. Öğrenmeye konusunda faaliyet gösteren bazı beyin fonksiyonları yeterli gelmezken, bu gibi durumlarda çocuklar çeşitli konularda öğrenme güçlüğü çekebilmektedir. Örneğin; matematiği anlayamaz, okumayı sökemez ya da doğru bir şekilde yazı yazamaz. Öğrenme güçlüğü çeken çocuklar için özel olarak disleksi eğitimi verilerek bu sorununun üstesinden gelinebilmektedir.

Disleksi Nedir?

Günümüzde pek çok ebeveyn, geçmişte olduğu gibi “disleksi nedir?” sorusuna yanıt aramaktadır. En sık rastlanılan öğrenim problemlerinden disleksi, genellikle okul çağındaki çocuklarda ortaya çıkan ve çocuğun harfleri, yazıları algılayamaması ya da ters algılaması olarak ifade edilmektedir. Öğrenme güçlüğü olarak da ifade edilen bu rahatsızlık, tedavisi mümkün olan bir durumdur. Özel eğitimlerle ve disleksi tedavisi ile hastalığının üstesinden gelen milyonlarca çocuk, yetişkin ve ebeveyn bulunmaktadır.

Bu hastalık çocukların yanı sıra yetişkin ya da ergenlerde de ortaya çıkabilmektedir. Yetişkinlerde disleksi çeşitli sağlık sorunları ile beraber ortaya çıkarken, ayı durum ergenler için de geçerlidir. Yani ergenlerde disleksi de hastalık sonucu ya da geç teşhis ile ortaya çıkabilmektedir.

Çocuklarda ya yetişkinlerde öğrenme bozukluğu görülebilmesi için pek çok farklı neden bulunabilmektedir. Örneğin; psikolojik ya da nörolojik sorunlar birer neden olarak gösterilebilmektedir. Bu hastalığın tedavisinde ilk olarak disleksi nedenleri tespit edilmekte ve buna göre bir tedavi yöntemi belirlenmektedir. Bu sayede çözüme kısa sürede ulaşılabilmektedir.

Disleksi Nasıl Anlaşılır?

Bir çocukta öğrenme güçlüğü olup olmadığı çoğunlukla okula başladığında belli olmaktadır. Bunun nedeni ise en belirgin disleksi özelliklerinin yazılı kelimeleri anlama ve öğrenmede güçlük, 6, 9 gibi rakamlar ile b, d, p, q gibi harfların ters yazılması, sık sık yazım hataları yapılması ve okurken kelimeleri atlamak olarak bilinmektedir. Bu özellikler aynı zamanda disleksi belirtileri olarak da dikkate alınmaktadır.

Çocuklarda disleksi özellikleri görüldüğünde ebeveynlerin yapması gereken ilk iş bir psikologdan ya da uzmanından destek almak olacaktır. Bu alanda hizmet veren psikologlar genellikle bilişsel davranışçı psikoterapi ve eğitsel psikoterapi yöntemi uygulamaktadır. Bu gibi terapi yöntemleri sayesinde öğrenme güçlüğü tedavi edilmekte ve çocuğun yaşıtları gibi eğitim görebilmesi sağlanabilmektedir.