Depresyon, son yıllarda oldukça sık rastlanılan, hatta 20 kişide 1 görüldüğü düşünülen psikolojik rahatsızlık olma unvanına sahiptir. Toplumun büyük çoğunluğunu direkt olarak ya da yakınları aracılığıyla etkileyen depresyon, bireylerde uzun süre devam eden mutsuzluk, ümitsizlik, karamsarlık, hayattan zevk alamama, özgüvenini kaybedilmesi ve bunun gibi olumsuz duygu ve düşünceleri kapsayan bir ruhsal çöküntü olarak tanımlanmaktadır.

Depresyon belirtileri kişiden kişiye değişiklik gösterse de, genel olarak görülen belirtiler;

  • Günün genelinde bireyin kendini depresif hissetmesi,
  • Kendini değersiz ve önemsiz görmesi,
  • Duygu ve düşüncelerini kontrol edememesi,
  • Belirgin bir şekilde enerji kaybı yaşaması,
  • Devamlı ya da az uyuması,
  • Kendinden nefret etmesi,
  • Kendini suçlu ya da çaresiz hissetmesi,
  • Oldukça öfkeli ve huzursuz olması,
  • Belirgin bir şekilde kilo kaybetmesi ya da alması,
  • İştahının artması ya da azalması,
  • Odaklanmada problem yaşaması,
  • Sebebi belli olmayan ağrılar gibi durumlardır.

Depresyon, çoğu zaman kendiliğinden geçmezken, uzman bir hekimden profesyonel bir destek alınması gerekmektedir. Alanında uzman olan psikologlar, bireylerin depresyon nedenlerini tespit ederek en doğru tedavi yöntemini belirleyebilmekte ve bu şekilde bireylerin normal yaşantısına dönebilmesini ya da depresyon ile başa çıkmayı öğrenmesini sağlayabilmektedir.

Depresyon Tekrarlar mı? Neden Tekrarlar?

Depresyon ile alakalı merak edilen pek çok konu bulunmaktadır. Bunlardan biri de, “Depresyon tekrarlar mı ?” sorusunun cevabıdır. Depresyonun bazı zamanlarda tekrar etmesi mümkündür. Bu tekrarın ise pek çok nedeni olabilmektedir.

Daha önce depresyona giren ve tedavi olan bir bireyin yeniden depresyona girebilmesi için elbette ki risk faktörleri bulunmaktadır. Bu faktörler; erken ebeveyn kaybı, anksiyete bozuklukları, alkol ya da madde bağımlılığı, kadın olmak, boşanma, ayrılma, kullanılan bazı ilaçlar, kronik hastalıklar, hormonal değişiklikler, daha önce depresyon geçirmiş olma, yetersizlik, işsizlik, ekonomik durumun kötüye gitmesi, yakın tarihte önemli bir olaya şahit olma ya da ağır strese maruz kalma, travmatik olaylar yaşama ve bunun gibi pek çok durum olabilmektedir. Depresyonun bu gibi nedenlerden dolayı tekrar etmesi mümkündür.

Depresyonla Nasıl Başedilir?

Depresyonla başa çıkabilmek için çeşitli yöntemler bulunmaktadır. Bireyler uzman bir hekimden depresyon nedenlerine bağlı olarak alınabilecek terapi gibi profesyonel desteğin yanı sıra, kendi kendine uygulayacağı bazı yöntemler sayesinde de depresyon ile kolaylıkla başa çıkabilecektir.

Depresyonla başedebilme yollarından ilki spor yapmaktır. Birey, görmekte olduğu tedavinin yanı sıra spora giderek bedenini rahatlatabilmekte ve kafasını boşaltabilmektedir. Günlük ya da haftanın 2-3 günü yapılabilecek spor, yüzme, yürüyüş ve bu tarz aktiviteler sayesinde depresyonla başa çıkabilmek mümkündür.

Depresyonla mücadele için atılabilecek başka bir adım ise sosyal hayata biraz zaman ayırmaktır. Arkadaşlarla vakit geçirmek, sinemaya gitmek, kısa bir tatile çıkmak ya da dışarda bir kahve içmek ile bireyin ruh sağlığına iyi gelecektir.

Öte yandan depresyonla başa çıkabilmenin en önemli yollarından biri ise, kafa ve düşünce yapısını değiştirmek olacaktır. Mükemmeliyetçi olmaktan vazgeçmek, yaşanan bazı sorunlar için tek suçlu olarak kendini görmemek gibi durumlar, bireyin depresyon çıkabilmesine yardımcı olacaktır.

author-avatar

Hakkında Uzman Psikolog Mehmet Cem Yiğit

Lisans eğitimini 2016 yılında İzmir Yaşar Üniversitesi’nde tamamlayan Uzman Psikolog Mehmet Cem Yiğit, yüksek lisans eğitimini 2016 – 2018 yılları arasında İstanbul Üsküdar Üniversitesi’nde tamamladı. Yüksek lisansını “Bireylerde Benlik Saygısı ve Cinsel Özyeterlilik İlişkisinde Bilişsel Çarpıtmaların Rolü” başlığıyla tamamlayan Uzman Psikolog Mehmet Cem Yiğit, Türk Psikologlar Derneği ve Bilişsel Davranışçı Psikoterapiler Derneği üyesi olan Uzman Psikolog Mehmet Cem Yiğit, Samsun Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nde, Samsun Özel Meva Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’nde, İstanbul Np Beyin, Üsküdar Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık Birimi’nde görev aldı.

İlgili gönderiler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir