Çocukların Özgüven Eksikliğinde Anne ve Babalar Neler Yapabilirler? Çocuklarda özgüven eksikliği, son dönemlerde oldukça sık görülen psikolojik sorunlardan biridir. Bu gibi neden ve belirtiler ile pedagoglara giden ebeveynler, çocuklarını bu durumun içerisinde çekip çıkarmayı, daha başarılı, daha sağlıklı bireyler olarak yetişmesini istemektedir.

Bir bireyin yaşamını mutlu, başarılı ve takdir görür bir şekilde sürdürebilmesi açısından özgüven duygusu oldukça önemli bir yere sahiptir. Özgüven duygusu yerinde olan bir birey ya da çocuk, iyi ve pozitif hisler ile kendini mutlu hissederken, aynı zamanda kendisi ve çevresi ile barışık olmaktadır.

Bireyin dünyaya gelmesi ile beraber gelişme göstermeye başlayan özgüven duygusu, insanın yaşamını ve hatta psikolojisini büyük ölçüde etkileyen bir durumdur. Bu noktada öncelikle annenin bebeğine olan yaklaşımı ve davranışları ile şekillenmeye başlayan özgüven, çocuğun ailesinden görmüş oluğu sevgi saygı, hoşgörü ve takdir edilme durumları ile gelişmektedir. Dolayısıyla özgüvenin temelleri aile kurumunda atılmaktadır.

Çocukların Özgüven Eksikliğinde Anne ve Babaların Yaptığı Hatalar

Çocuklarda özgüven eksikliği oluşmasının en büyük nedenlerinden biri anne ve babaların bilinçsiz davranışları ve yanlış tutumlarıdır. Günümüzde pek çok aile bu gibi hatalara düşerek çocuklarda özgüven sorunu oluşmasına neden olmaktadır.

Anne ve babaların çocuk yetiştirme konusunda en çok yapmış olduğu hatalardan biri baskıcı bir aile ortamı oluşturmaktır. Hemen hemen her konuda psikolojik baskı altında olan çocuk içine kapanık olarak yetişmekte ve kendisine olan güvenini kaybetmektedir.

Öte yandan çocukların özgüven eksikliğinde anne ve babaların en sık yaptığı hatalardan bir diğer ise şiddet ve ceza sistemidir. Şiddet, ne olursa olsun asla kabul edilemeyecek bir durumdur. Genellikle çocuğu ile başa çıkamayan anne ve babalar hemen korkutma, sindirme yöntemlerine başvururken, aslında çocuğunun ruhsal dengesini bozduğunun, çocuk üzerinde sevgisizlik, yüksek kaygı, korku ve özgüven eksikliğine neden olduğunu ne yazık ki farkına varamamaktadır. Çağımızın ergen ve genç erişkinlik döneminde olan ve şiddet, suç gibi eğilimleri bulunan çocuklar ne yazık ki bu gibi anne babalardan kopan çocuklar olarak tanımlanmaktadır.

Anne ve Babalar Neler Yapabilirler?

Çocuklarda özgüven geliştirme konusunda aslında anne ve babalara oldukça önemli görevler düşmektedir. Çocuğun yaşamında ilk olarak katılmış olduğu sosyal ortam aile ortamıdır. Çocuklarına sağlıklı bir aile ortamı sunan, iletişim ve muhabbeti sağlam olan ailelerde genellikle çocuklar sevgi dolu büyümekte, benlik kavramı oturmakta ve kendisine saygısı ile güveni gelişmektedir.

Bunun ile beraber evde herkesin birbirine güvenebileceği bir ortamın oluşması, yine çocuklarda özgüvenin gelişmesi açısından önemli bir konudur. Anne ve babanın çocuğun kapasitesine göre davranması, başaramayacağı işler için talepte bulunmaması, onu önemsediğini, değer verdiğini göstermesi, yine bu durumlarda ailenin yapabilecekleri arasında yer almaktadır.

Öte yandan çocuğunda meydana gelen özgüven eksikliği ile alakalı profesyonel destek almak isteyen anne ve babalar uzman bir psikolog ile görüşmeler gerçekleştirerek ne yapacağı hakkında bilgi edinebilmektedir. Üstelik aile olarak katılacakları terapiler sayesinde çocuk için bir yol çizilebilmekte ve daha sağlıklı bir gelecek için çalışılabilmektedir.

author-avatar

Hakkında Uzman Psikolog Mehmet Cem Yiğit

Lisans eğitimini 2016 yılında İzmir Yaşar Üniversitesi’nde tamamlayan Uzman Psikolog Mehmet Cem Yiğit, yüksek lisans eğitimini 2016 – 2018 yılları arasında İstanbul Üsküdar Üniversitesi’nde tamamladı. Yüksek lisansını “Bireylerde Benlik Saygısı ve Cinsel Özyeterlilik İlişkisinde Bilişsel Çarpıtmaların Rolü” başlığıyla tamamlayan Uzman Psikolog Mehmet Cem Yiğit, Türk Psikologlar Derneği ve Bilişsel Davranışçı Psikoterapiler Derneği üyesi olan Uzman Psikolog Mehmet Cem Yiğit, Samsun Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nde, Samsun Özel Meva Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’nde, İstanbul Np Beyin, Üsküdar Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık Birimi’nde görev aldı.

İlgili gönderiler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir