Yalan, kişinin karşısındakini aldatmak, kandırmak için söylenen sözler olarak ifade edilmektedir. Yalan söyleme durumu bireyin çocukluk döneminden itibaren gelişme göstererek zaman içerisinde bir kötü bir alışkanlık ve hatta psikolojik bir hastalık haline gelebilmektedir. Bu gibi durumların önüne geçebilmek adına yalan söyleyen çocuk için önlem alınması ve sağlıklı bir birey olarak yetişmesinin sağlanması gereklidir.

Çocuğun yalan söylemesi pek çok nedenden kaynaklanabilmektedir. Genellikle dikkat çekmek, çeşitli menfaatler elde etmek, ilgi görebilmek, korku, kendisine zor gelen sorumluluklardan ve cezadan kaçınmak gibi nedenlerden ötürü yalan söyleyen çocuk, aynı zamanda anne babasından gördüğü davranışları da sergileyebilmektedir. Yani ebeveynlerinin yalan konuşuyor olması da çocuğun yalan söylemesi için bir neden olarak gösterilebilmektedir.

Çocuğunuzun Yalan Söylediğini Nasıl Anlarsınız?

630E7E50Bf21442A6C1D4659

Çocuğun yalan söylediğini anlayabilmek pek de zor bir durum değildir. Yalan söyleme halinde çocuğun ses tonu yükselmekte ve tizleşmektedir. Bunun yanı sıra normalden hızlı konuşma hali, konuşma esnasında kekeleme, göz temasından kaçınma ve aşağıya doğru bakma, fiziksel olarak mesafe koyma, konuşurken elleriyle ya da giysisiyle oynama, aynı zamanda göz teması kurmamak adına farklı işlerle uğraşma, çocuğun yalan söylemesi halinde sergilemiş olduğu davranışlardır. Çocuğunuzda bu gibi belirtileri gördüğünüzde yalan söylediğini anlayabilirsiniz. Ancak bu gibi durumlar her zaman için çocuğun yalan söylediğine işaret etmeyebilir. Ancak bu gibi durumlarda çocuğa baskı yapmadan güçlü bir iletişim kurarak sorunun ne olduğunu anlayabilir ve bu şekilde gerekli önlemleri alabilirsiniz.

Yalan Söyleyen Çocuğa Nasıl Davranılmalı?

Yalan Söyleyen Çocuğa Nasıl Davranılmalı?

Yalan Söyleyen Çocuğa Nasıl Davranılmalı?

Çocuğunun yalan söyleme alışkanlığı olduğunu fark eden ebeveynler kesinlikle suçlayıcı davranışlarda bulunmamalıdır. Bu durum çocuğun neden yalan söylediğin anlamaya engel olabilmektedir. Öte yandan yalan söyleme durumunu bir tür davranış bozukluğu olarak değerlendirebilmek için ne kadar sık ve hangi konularda yalan söylediğine bakılmalıdır. Çocuğun yalan söyleme durumu psikolojik bir problemden kaynaklanabileceği gibi, farklı nedenlerle de meydana gelebilmektedir

Ebeveynlerin yalan söyleyen çocuğuna karşı anlayışla ve sabırla yaklaşması, objektif olması, empati kurması ve onunla konuşması gerekir. Üstelik bu durum kalıcı bir hale gelmeden müdahale edilmeli ve mutlaka bir psikologdan destek alınmalıdır. Bu gibi durumlarda çeşitli tedavi yöntemleri uygulayan psikologlar, daha terapi yöntemine müracaat etmektedir. Bu sayede kısa sürede sorunun ne olduğu anlaşılabilmekte ve kesin bir çözüm bulunabilmektedir.