Çocuğunuz İnatçı mı? Çocuklar zaman zaman söz dinleme, istediğini yaptırabilmek için devamlı ağlama ya da her şeye “hayır” deme gibi olumsuz davranışlar sergileyebilmektedir. Özellikle de 2 – 6 yaş arası çocuklarda görülen bu durumlar, tamamıyla ebeveynleri zora sokmak ve inatlaşmak üzerine sergilenen bu davranışlar karşısında bir problem olarak algılanmazken, aksine çocuk psikolojisi, duygusal gelişim ve benlik algısının gelişmesi olarak nitelendirilmektedir.

İnatçı Çocuklara Nasıl Davranılmalı?

Çocukların inadı, öfkelenmesi ya da istediğini yaptırmaya çalışması gibi durumlarda çocuğun sağlıklı bir gelişim sürecinde olduğunu göstermektedir. Dolayısıyla ebeveynlerin inatçı çocuklar için bir problem algısı oluşturmak yerine, bazı konularda onlara daha hassas ve dikkatli yaklaşması gerekmektedir.

İnatçı çocuklar ile karşı karşıya olan ebeveynlerin aşırı otoriter davranmaması, inatlaşmaya yönelik cezalandırmalardan kaçınması, çocuğun “hayır” dediği şeyler konusunda neden ısrarcı olduğunu sakince açıklaması ve konuya ilişkin sorularını cevaplaması, çocuğun isteklerinin tümünü reddetmemesi, yeteri kadar ilgiyle yaklaşılması ve kurallar konusunda net, istikrarlı bir tutum sergilenmesi gerekmektedir.

İnatçı Çocuk Ne Zaman Bir Sorun Haline Gelir?

Çocukların inadı engellenme ya da kurallara karşı koyma haricinde yoğun bir şekilde yaşandığı takdirde bir sorun olarak algılanabilmektedir. Bu gibi durumlarda çocuk psikolojisi göz önünde bulundurularak devamlı küs, kızgın ve öfkeli olan çocuğun bu davranışlarına neden olan problemi araştırmak gereklidir. Bu gibi durumlarda ebeveynler için uzmanlar destek sağlarken, uzmanların büyük çoğunluğu çocuğun çevresine ya da kendisine zarar vermeye başlaması, saldırgan tavırlar göstermesi, herkese karşı sıklıkla öfkeli ve kızgın olması gibi durumlarda bir psikolog ya da pedagogdan yardım alınması gerektiğini ifade etmektedir.

İnatçı Çocuk İçin Profesyonel Destek Alabilirsiniz!

İnatçı çocukların bu durumu kimi zaman gelişimle alakalı olmazken, temelinde bir sorun yatabilmektedir. Bu gibi durumlarda ise daha sağlıklı sonuçlar alabilmek ve sorunun üstesinden gelebilmek için profesyonel bir destek alınması gerekmektedir.

Bu alanda uzman olan pedagoglar öncelikle çocukların sorununu anlayabilmek üzere araştırmalarda bulunurken, analiz ettiği soruna göre terapi programı oluşturabilmektedir. Uygulanan psikoterapi yöntemleri ise çocuğun sorununun üstesinden gelmeye ve sağlıklı bir birey olarak yaşamını şekillendirmeye yardımcı olmaktadır.