Çabuk Sinirleniyorum, Nasıl Önlerim? Ani sinirlenme, günümüzde her 10 kişiden en az 6’sında görülen ve çeşitli şekillerde bireyin yaşamını etkileyen psikolojik bir sorundur. Pek çok kişi tarafından “kan beynime sıçradı” şeklinde ifade edilen ani sinirlenme, çoğu zaman mantıklı ya da geçerli bir sebebi olmaksızın gelişmektedir.

Çabuk sinirlenme durumunda bireylerin vücudunda fazlaca adrenalin salgılanırken, bu gibi belirtiler bireyin stres durumunu ortaya sermektedir. Kısa süreliğinde bedende nabız atışları hissedilirken, vücut ısısı artmakta, kan şekerinde yükselme ve kan dolaşımında hızlanma gibi durumlarda görülebilmektedir. Çabuk sinirleniyorum dediğiniz durumunda pek çok kez insan bedeninde sınırlı ve kısa süreli değişimler meydana gelmektedir. Dolayısıyla çabuk sinirlenen kadın ya da erkeklerde kardiyovasküler rahatsızlıklar, gastrit, ülser gibi sindirim sistemi bozuklukları, hipertansiyon gibi rahatsızlıklara yakalanma ihtimali de artmaktadır.

Ani Sinirlenme Neden Olur?

Çabuk sinirleniyorum diyen erkek ve kadınlarda bu sinir ve stresin en önemli nedeni genellikle kişilik yapısı ve karakteridir. Fevri bir kişilik yapısına sahip olan bireyler hiçbir sebep yokken sinirlenme, ani sinirlenme, patlama gibi durumlar meydana gelmektedir.

Öte yandan tiroid hormonu yüksek olan bireylerde de çabuk sinirlenme durumu sıklıkla görülebilmektedir. Gerektiğinden fazla sorumluluk üstlenen, aşırı yük altında olan bireylerde stres hormonları daha fazla salgılanmaktadır. Mükemmeliyetçi, titiz, rekabetçi, ayrıntılara takılan ve bu gibi bir kişilik yapısına sahip olan bireyler de ortada hiçbir sebep yokken sinirlenmeye başlamakta ya da öfke patlamaları yaşamaktadır.

Tüm bunların yanı sıra ani sinirlenme gibi durumlarda bireyin içerisinde bulunduğu psikolojisi, depresyonda oluşu ve bunun gibi faktörler de ani sinirlenme nedenleri arasında yer almaktadır. Bunun ile beraber duygudurum bozuklukları ve manik kaymalar gibi durumlar, yine çabuk sinirlenme etkisi gösterebilen faktörlerdendir.

Günümüzde alkol ve uyuşturucu gibi maddelere bağımlı olan kişiler, nöbet halinde iken ani öfke patlamaları yaşayabilmekte, kişilik bozukluğuna sahip olan bireylerde de bu gibi durumlar görülebilmektedir.

Çabuk Sinirleniyorum, Nasıl Önlerim

Çabuk Sinirleniyorum, Nasıl Önlerim

Çabuk Sinirleniyorum Bu Durum Nasıl Önlenir?

Öfkeyi kontrol edebilmek ve çabuk sinirlenmeye çözüm olabilecek pek çok yol ve yöntem bulunmaktadır. Bunların ilki, ani öfke patlamaları yaşayan bu kişilerin, bu alanda uzman olan psikologlardan profesyonel bir yardım almasıdır.

Öfke kontrol bozukluğu yaşayan hastaları için gerekli araştırma ve incelemeleri yapan uzman hekimler, buna göre bir tedavi çizelgesi oluşturmakta ve ona göre tedavi sürecini başlatmaktadır. Çabuk sinirlenme gibi ruhsal sorunlarda ise genellikle terapi yöntemleri uygulanmaktadır. Davranışçı psikoterapi, bilişsel davranışçı terapi gibi yöntemler, bireyin öfke nöbetlerinde neler yapabileceğini, bu sorun ile nasıl başa çıkabileceğini ortaya koymaktadır.

Öte yandan “sinirlenmek istemiyorum, ne yapmalıyım?” sorusuna yanıt arayanlar için; rahatlama ve farkındalık oluşturma, sorun oluşturmak yerine sorun çözme, sakin ve soğukkanlılıkla iletişim kurabilme, sosyal çevrenin değiştirilmesi, gerektiğinde nefes egzersizleri, nefsin terbiye edilmesi ya da öfkeyi unutturacak aktiviteler, bu gibi durumlarda bireye yardımcı olacak yöntemler olarak ifade edilmektedir.

Öfke Kontrolü Bozukluğunda Hangi Doktora Gidilir

Sıkça Sorulan Sorular

Ani sinirlenme, günümüzde her 10 kişiden en az 6’sında görülen ve çeşitli şekillerde bireyin yaşamını etkileyen psikolojik bir sorundur. Pek çok kişi tarafından “kan beynime sıçradı” şeklinde ifade edilen ani sinirlenme, çoğu zaman mantıklı ya da geçerli bir sebebi olmaksızın gelişmektedir.

Çabuk sinirlenen erkek ve kadınlarda bu sinir ve stresin en önemli nedeni genellikle kişilik yapısı ve karakteridir. Fevri bir kişilik yapısına sahip olan bireyler hiçbir sebep yokken sinirlenme, ani sinirlenme, patlama gibi durumlar meydana gelmektedir.

Öfkeyi kontrol edebilmek ve çabuk sinirlenmeye çözüm olabilecek pek çok yol ve yöntem bulunmaktadır. Bunların ilki, ani öfke patlamaları yaşayan bu kişilerin, bu alanda uzman olan psikologlardan profesyonel bir yardım almasıdır.

author-avatar

Hakkında Uzman Psikolog Mehmet Cem Yiğit

Lisans eğitimini 2016 yılında İzmir Yaşar Üniversitesi’nde tamamlayan Uzman Psikolog Mehmet Cem Yiğit, yüksek lisans eğitimini 2016 – 2018 yılları arasında İstanbul Üsküdar Üniversitesi’nde tamamladı. Yüksek lisansını “Bireylerde Benlik Saygısı ve Cinsel Özyeterlilik İlişkisinde Bilişsel Çarpıtmaların Rolü” başlığıyla tamamlayan Uzman Psikolog Mehmet Cem Yiğit, Türk Psikologlar Derneği ve Bilişsel Davranışçı Psikoterapiler Derneği üyesi olan Uzman Psikolog Mehmet Cem Yiğit, Samsun Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nde, Samsun Özel Meva Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’nde, İstanbul Np Beyin, Üsküdar Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık Birimi’nde görev aldı.

25 thoughts on “Çabuk Sinirleniyorum, Nasıl Önlerim?

  1. Cevdet dedi ki:

    Kız arkadaşımla konuşurken saçma sevebilen yüzüne bir çok kez sinirleniyorum bunu nasıl önlerim

    1. Şevval çiçek dedi ki:

      Bende de aynı durum var

  2. Nihal dedi ki:

    Sinirliyim herseye vücudun boşalıyor

    1. Mehmet sarp dedi ki:

      Merhaba ben herkesin yemek yemesinden çay içmesine bile sinirleniyorum aniden bende sinir oluyorum herşeye acele ediyorum

      Lütfen bana yardımcı olun teşekkürler

      1. Ruşen dedi ki:

        Bana da aynısı oluyor hep gerçekten artık bu sorunu çözmek istiyorum

      2. Zümrüt dedi ki:

        Aynen bende yaaa helppp meeee

  3. Abdullah dedi ki:

    Cabuk sinileniyorum bel fıtığından amaliyat oldum biraz maddi cocuklarıma iyi davranmak eşime iyi davramak sinirliğim 5 dakika suruyor evime ve aileme iyi bakıyorumerken emekli ettiler

    1. Gulay dedi ki:

      Merhaba nasıl erken emekli oldunuz

  4. Emine dedi ki:

    16 yaşındaki kızımla çok tartışıyoruz ben çok ani sinirleniyorum bağırıyorum herşeye sonra pişman olup üzülüyorum ama kendime çok kızıyorum kızımı nasıl olumsuz etkiliyorum ve nasıl öfkemi kontrol edebilirim

    1. Nisa dedi ki:

      Bende ayne oyle oluyorum kızım 12yasinda çok sinirlndiryor beni ben sinirlenmek istemiyorum onunla nasıl iletişim kurabilirm

  5. Adem dedi ki:

    Bir medene ihtiyac duymaksizin sinirlenior. Suan yaziyorum.ve icimden sinirlenmek gelio ne oldugumu hastamiyim ruh hastasimiyim bilemiorum . Ama sinirleniorum ve sadece bir kac dakika sonra hersey normale donuor bisey olmamamis gibi gelior ama meyersem firtina cikmis agaclar kokunden sokulmus oluor.

  6. Arda dedi ki:

    Etrafımda ailem ve arkadaşlarım olmasına rağmen çok yanlız hissediyorum ama bana yakınlaşmaya çalıştıklarında da gıcık oluyorum
    yani hem benimle ilgilensinler hem de ben yanlız bıraksınlar istiyorum
    neden böyle

    1. Şeyma dedi ki:

      Manevi açıdan eksikliğin olabilir mi?

  7. Baran dedi ki:

    sinirli iken sanki içimde şeytan varmış gibi hissediyorum. Birşeylere vurmak,kırmak,parçalamak gibi şeyler yapasım geliyo bazen yapıyorum bazen de kendimi tutuyorum. Mesela gülüyorsam 10 sn içinde sinir krizi geçirebiliyorum. kimi zaman oyunlar,insanlar hatta cansız objelere bile sinirleniyorum. Bu sebepten annemle hep kavga ediyoruz sonra sinirim geçince annem i üzdüğümü fark ediyorum ama iş işten geçmiş oluyor. Oyundaki sinirlenmelerim genelde kaybedince oluyor. Kaybetmeye tahammülüm yok. Kazanmayı çok seviyorum. Kaybedince artık farketmeden bile küfür ediyorum. Bu huyumdan nefret ediyorum.Tahammülüm yok birisi yardım ederse sevinirim.

    1. Fatih dedi ki:

      Oyun konusunda sana verebileceğim öneri oyunu bırakmandır. Çünkü ben de senin gibi bir zamanlar oyun oynayıp çok sinirleniyordum, bu durum aileme yansıyordu. Oyunu bıraktıktan sonra bu sorun %60 %70 azaldı. Oyunları tümüyle bırak demiyorum, seni sinirlendirmeyecek oyunları oyna diyorum.

  8. Ayşe dedi ki:

    Merhaba hocam ben de çok çabuk sinirlenen bi insanım ben her şeyi çok abartırım etrafımdaki herkesi kırarım bide söyle bi örnek veriyim ben olmadık şeyler düşünerek kendimide eşimide çok yıpratıyom mesela eşim dışarıya gitti bi işi var ben hemn kötü düşünürüm eşim Bana yalan söyledi gitti başkasına beni aldatıyor beni sevmiyor kesin sevgilisi var ona şöyle sarıldi söyle konuştu gibi şeyler düşünüyom sürekli ama aslında biliyorum ki o öyle bi insanda değil ama kendime hakim olamıyorum ve bu sefer ona hakaret ediyorum salak gerizekalı gibi şeyler hatta daha kötüye sürüklemek için elimden geleni yaparım ve daha bir çok şey sonrada pişman oluyrm ama kendimi tutamıyorum ne yapmalıyım

    1. Zeynep dedi ki:

      Bu bir paranoya belirtisidir. Psikiyatri ve psikolog terapileriile kolayca çözebilirsiniz. Lütfen kendnize de eşinize de şu üç günlük hayatı bir gün dahi olsa fazladan zindan etmeden tedavinize gidin. Yeniden doğmuş gibi olacaksınız…

  9. yıkık dedi ki:

    Her şeye öfkeleniyorum.Moralim bozulduğunda anında uykum geliyor ve uyuyup bir daha uyanmamak istiyorum.Sebebi kısa süreli depresyon mu bilmiyorum.

  10. Songül dedi ki:

    İnsanların görgüsüzlüğüne, medeniyetsizliğine, anlayışsızlığına aşırı sinirleniyorum öyle ki bende taşikardi, irritabl, anksiyete gibi hastalıklara sebep oldu küçücük bir düşüncesizliğe bile tahammülüm yok çevrem aldırma diyor ama öyle değil işte kuralcı ve mükemmelliyetçi biriyim mesela ortamda gürültü yapan biri varsa tepkim aşırı oluyor bu yüzden insan ilişkilerindede sorunlarım var herkesi sevemiyorum yargılıyorum elimde değil insanlar beni mutsuz ediyor gittiğim doktorlar ilaç veriyor beni ilaç kurtarmıyor ülke değiştirecek şansım olsa daha medeni, kuralcı, anlayışlı bir ülkeye taşınırdım öyle bıktım herşeyden ve bunu yenemiyorum yoksa birgün bu tahammülsüzlük beni öldürecek

    1. Kübra dedi ki:

      Merhaba bu karakteristik özellikleri bende de var medeni, kuralcı, anlayışlı istiyorum i etrafımdaki insanlarda böyle olsun ama nerede insanlar mı yoruyor yanlış insanları bizi buluyor anlamadım…

  11. :( dedi ki:

    Hocam merhabalar kendimden nefret eder oldum eşimle bir takım ciddi sorunlar yaşadık ve terapi gördük eşim beni çok sinirlendiriyor hal ve hareketleri ile bana oğlumuza eve karşı tutumu ile ve bazen onun sinirini çocuğumdan çıkarıyorum oğlumuz da bazen aksilikler ediyordu ama şuan da çok fazla yapıyor 5 yaşında ve bana sinir krizleri gecirtiyor hiç tahammül edemiyorum. Eşime ve oğluma karşı çok ağzımı bozuyorum bazen kendime tahammül edemeyip el kaldırıyorum aniden sinirleniyorum ve kısa bir süre sonra sinirim geciyor ama ben vicdan azabından ölüyorum kendimi çok ama çok kötü hissediyorum kendimden nefret ediyorum. Ne olur bana bir yol gösterin yardımcı olun bu sinirlilik halimden nasıl kurtulabilirim.

  12. Türker dedi ki:

    Hemen hemen her şeye çok çabuk sinirleniyorum bunun için ne yapabilirim bana yardımcı olursanız sevinirim teşekkür ederim

  13. Mahir dedi ki:

    Hocam bende çok ani bir şekilde sinirleniyorum. En ufak şeyde bile. Örneğin tahtaya yazı yazarken çıkan sese bile sinir patlaması yaşıyorum. Oyun oynarken olsun, bir insanla konuşurken, yemek yerken, yürürken bile sinirleniyorum. Oyun oynarken aşırı stres yapıyorum ve sindirim sistemimi bozdu bu yüzden hastaneye gitmek zorunda kaldım. Bir insanla konuşurken eğer anlamsız konuşuyorsa ve ya sesi hoşuma gitmezse sinirleniyorum, yemek yerken çıkan seslere. Çatalın dişe değince bile çıkardığı sese aşırı sinirlenip iştahımı kaçırıyorum. Yürürken etraftaki yapılara bakıyorum eğer yeni bir bina yanına eski bina varsa ona bile sinirleniyorum. Psikolojim ciddi şekilde sıkıntı altında diye yorumluyorum kendimi. İlerde çocuklarım olursa onlarla nasıl iletişim kuracağım, ya kuramazsam diye kendi kendimi yiyorum bu yaşta. Şu an bile bunu yazarken sinirlendim nedensizce. Bı yardımınız dokunur inşallah..

  14. Beyza dedi ki:

    Merhaba, ben aslinda cok ve cabuk sinirlenen bir insan degilim hatta sabrim cok yuksektir ama son 3-4 aydir cok sinirlendigim zamanlarda kendimi tutamamaya basladim. Kucuk panik atak tarzi seyler yasiyorum; sinirden nefes alamiyorum, aglamami durduramiyorum, etrafima zarar veresim geliyor. Eski halime donmek istiyorum. Nefes egzersizleri de bi yere kadar ise yariyor, bu durumu nasil yonetebilirim?

  15. Test test dedi ki:

    Eşim çok sinirleniyor. Ne yapmalıyım?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir