Boşanan Çiftlerde Çocuklar Nasıl Etkileniyor? Anne ve babanın ayrılığı, her çocuğun hayatında bir dönüm noktası olmaktadır. Bu süreçte çocuklar yeni bir hayata, farklı insanlarla yaşamaya alışmak durumunda kalmaktadır. Aile olarak yaşanılan evden anne ya da babanın ayrılmasının ardından aile bütünlüğü bozulurken, çocuk yalnız kaldığını, terk edildiğini düşünmekte ve hiç beklenmedik alışkanlıklara eğilim gösterebilmektedir. Örneğin; anne babası ayrılan çocuklar parmak emme, altına kaçırma, tırnak yeme gibi gelişim düzeyinin gerisinde bazı davranışlar sergilerken, aynı zamanda bebekken kullandığı emziğe, battaniyeye ya da bir oyuncağa yeniden bağlanabilmektedir. Dolayısıyla anne ve babaların boşanma sürecinde biraz daha sabırlı olmaları ve çocuğun ruh sağlığını göz önünde bulundurarak hareket etmeleri gerekmektedir.

Boşanan Çiftlerde Çocuklar Nasıl Etkileniyor?

Günümüzde hemen hemen her boşanma sonrası çocuğun psikolojisi büyük ölçüde etkilenmektedir. Anne babası ayrılan çocuklar çoğu zaman regresyon yaşarken, aynı zamanda pek çok duygu durumu da bir arada yaşayabilmektedir. Bu süreçte çocuğun kendisini ifade edebilmesi ise hayati bir önem taşımaktadır.

Duygularını dışa vuramayan çocuklarda, yaşamının ilerleyen süreçlerinde mutlaka psikolojik problemler ile karşı karşıya kalabilmektedir. Örneğin; ilerleyen süreçlerde çevresindekilerin duygularını anlayamaması, bu durumun bir sonucu olarak görülebilmektedir. Öte yandan boşanma sonrası çocuğun psikolojisi olumsuz yönde etkilendiğinden, duygu durumlarında devamlı olarak geçişler yaşayabilmekte, sık sık ağlama, bulunduğu yerden çıkmak istememe, surat asma, mutsuz olma, eskiden zevk aldığı aktiviteleri artık yapmama gibi davranışlar da sergileyebilmektedir.

Ailelerin Dikkat Etmesi Gerekenler!

Çocuk varken boşanmak, anne ve babalar açısından da oldukça güç bir durumdur. Bu süreçte çocuğa karşı daha dikkatli, özverili ve sabırlı davranılması önemlidir. Ebeveynlerin çocuğuna karşı dürüst olması, boşanmanın ardından aile içi rollerde değişiklik olup olmayacağına dair konuşulması gerekmektedir.

Boşanma durumu hakkında çocukla konuşmadan önce anne ve babanın pek çok konuda karar vermiş olması ve çocuğun karşısına kararlı bir şekilde çıkmış olması gereklidir. Bunun ile beraber ebeveynlerin boşanma sonrası çocuğun psikolojisini göz önünde bulundurarak onun hislerini anlayabilmek adına elinden geleni yapması, çocuğun duygularını ifade edebilmesini sağlaması ve cesaretlendirilmesi de gereklidir.

Çocuk varken boşanmak isteyen bireylerin kızgınlık ya da hukuki mücadelesi kesinlikle çocuğun önüne geçmemelidir. Çocuklar kesinlikle boşanmış bir anne babanın tartışmalarına şahit olmamalı, aksine her iki tarafında ilgisini, sevgisini yeteri kadar görmeli ve hissetmelidir. Dolayısıyla bu süreçte ebeveynlere büyük görevler düşmektedir.

Psikologdan Destek Alabilirsiniz!

Çocuğu olan anne baba boşanmaya karar verdiğinde, çocuğun bu durumdan etkilenmemesi açısından bir uzmandan destek alması önemlidir. Bu süreçte anne ve babalar psikologlardan yardım alabilirken, bu sayede hem çocuk açısından, hem de ebeveynler açısından daha sağlıklı bir boşanma evresi geçirilebilme imkanı elde edilmektedir.

Bu alanda hizmet veren psikologlar, öncelikle anne ve babaları terapiye sokarak bu süreçte çocuğa nasıl davranmaları gerektiğini öğretmekte ve süreci iyileştirmek adına çalışmalar yapmaktadır. Aynı zamanda zaman zaman çocukla da görüşme gerçekleştiren psikologlar, çocuğun hangi konularda nasıl etkilendiğini tespit ederek aileyi buna göre yönlendirebilmektedir.

author-avatar

Hakkında Uzman Psikolog Mehmet Cem Yiğit

Lisans eğitimini 2016 yılında İzmir Yaşar Üniversitesi’nde tamamlayan Uzman Psikolog Mehmet Cem Yiğit, yüksek lisans eğitimini 2016 – 2018 yılları arasında İstanbul Üsküdar Üniversitesi’nde tamamladı. Yüksek lisansını “Bireylerde Benlik Saygısı ve Cinsel Özyeterlilik İlişkisinde Bilişsel Çarpıtmaların Rolü” başlığıyla tamamlayan Uzman Psikolog Mehmet Cem Yiğit, Türk Psikologlar Derneği ve Bilişsel Davranışçı Psikoterapiler Derneği üyesi olan Uzman Psikolog Mehmet Cem Yiğit, Samsun Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nde, Samsun Özel Meva Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’nde, İstanbul Np Beyin, Üsküdar Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık Birimi’nde görev aldı.

İlgili gönderiler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir