Yalan söyleme, ister beyaz yalan olsun, ister pembe, devamlı olarak söylenildiği takdirde bir hastalık haline gelmektedir. Psikoloji alanında mitomani olarak tabir edilen bu yalan söyleme hastalığı, ilerleme kaydettiği takdirde kötü sonuçlar doğurabilmektedir. Bu nedenle bireyler yalan söylediklerinde kesinlikle bir psikoloğa görünmelidir.

Bireyler Neden Yalan Söylerler?

Yalan söylemek, toplumu sömüren en önemli psikososyal rahatsızlıklardan biridir. Yalanı yalan yapan etken, söyleyenin inanmıyor olmasıdır. Fakat bireyin yalan söyleme ihtiyacının artması ve devamlı olarak yalan söyler hale gelmesi ile belli bir zaman sonrasında söylediği yalana inanır hale gelebilmektedir.

Kişinin yalan söyleme hastalığına yakalanmasına, genellikle toplumun dikkatini çekme ya da odak noktası haline gelme isteği neden olmaktadır. Bazı bireyler sırf ilgi çekebilmek adına oldukça renkli yalanlar söylerken, amaç yalnızca ilgi odağı olmaktır. Bu gibi yalanları söyleyen bireyler, çoğunlukla histriyonik olarak tabir edilen oyuncu kişiliğe sahip olan bireylerdir. Antisosyal kişilik bozukluğu olan kişilerin yalan söyleme nedenleri ise çoğunlukla çıkar sağlamaktır.

Yalan Söyleyenler Neden Psikolog ile Görüşmeli?

Yalan söyleyen ya da mitomani hastalığına yakalanan bireylerin mutlaka bir psikolog ile görüşmesi ve terapi görmesi gerekmektedir. Bunun nedeni ise, yalan söyleme hastalığının bir üst levelinin şizofreni olmasıdır. Yani mitomani hastalığı ilerlediği takdirde oldukça kötü sonuçlara neden olabilmektedir.

Mitomani, yani halk arasında bilinen adı ile yalan söyleme hastalığı, tedavisi oldukça önemli olan hastalıklardan biridir. Çünkü bu hastalığa yakalanan kişiler genellikle durumunun farkında olmamakta ya da hastalığını kabul etmemektedir. Üstelik hastalığını fark etse dahi terapiyi kabul etmeye bilmektedir.

Yalan söyleme hastalığının nedenleri genellikle psikolojik etkenlerden kaynaklanırken, en önemli nedenlerinden biri, kişinin çocukluk çağında ebeveynlerinin yalanlarına şahit olmasıdır. Bunun ile beraber onaylanma ihtiyacı, kişilik bozukluğu, aşağılık kompleksi, doğru söylediğinde inanılmaması, çocukluk çağında maruz kalınan istismarlar da, yine yalan söyleme hastalığı nedenlerindendir. Günümüzün oldukça sık karşılaşılan psikolojik rahatsızlıklarından mitomani, dürtü kontrol bozukluğu olarak nitelendirilmektedir.

Tedavi Edilmezse Neler Olur?

Yalan söyleme hastalığının tedavisi, oldukça zor ve ehemmiyetlidir. Bunun nedeni ise, hastanın durumunu kabul etmemesi, hastalığının farkında olmaması ya da tedaviyi reddetmesidir. Bu gibi durumlarda tedavi oldukça ehemmiyet kazanırken, hasta yakınlarının hastaların yanında olması ve destek olması gerekmektedir.

Mitomani hastalığı tedavi edilmezse, çeşitli kötü sonuçlara sebebiyet verebilmektedir. Bunlardan biri ise şizofrenidir. Çünkü mitomani hastalığının bir level üstü, şizofreni hastalığıdır. Öte yandan mitomani hastalığı genellikle psikologlar tarafından yürütülürken, tedavinin iyi yapılması ve başarılı bir şekilde sonlandırılması oldukça önemlidir. Tedavinin başarılı bir şekilde sonlandırılması durumunda bu hastalığın kişide nüksetmesi oldukça düşük bir ihtimaldir. Ya da yeniden tekrar etmesi gibi bir durum söz konusu olduğunda, hasta durumunu kabul ederek, bir sonraki sefere tedaviyi kendi isteyebilmektedir. Çeşitli psikolojik rahatsızlıklardan biri olan mitomaninin tedavisinde, hasta yakınlarının davranışları da oldukça önemlidir.

author-avatar

Hakkında Uzman Psikolog Mehmet Cem Yiğit

Lisans eğitimini 2016 yılında İzmir Yaşar Üniversitesi’nde tamamlayan Uzman Psikolog Mehmet Cem Yiğit, yüksek lisans eğitimini 2016 – 2018 yılları arasında İstanbul Üsküdar Üniversitesi’nde tamamladı. Yüksek lisansını “Bireylerde Benlik Saygısı ve Cinsel Özyeterlilik İlişkisinde Bilişsel Çarpıtmaların Rolü” başlığıyla tamamlayan Uzman Psikolog Mehmet Cem Yiğit, Türk Psikologlar Derneği ve Bilişsel Davranışçı Psikoterapiler Derneği üyesi olan Uzman Psikolog Mehmet Cem Yiğit, Samsun Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nde, Samsun Özel Meva Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’nde, İstanbul Np Beyin, Üsküdar Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık Birimi’nde görev aldı.

İlgili gönderiler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir