Psikoloğa Hangi Durumlarda Gidilir? Günümüzde pek çok birey fiziksel rahatsızlıklara kıyasla psikolojik bir rahatsızlığının olduğunu kabullenmekte bir hayli güçlük çekmektedir. Dolayısıyla en küçük sorunlar dahi bireyin hayatında büyüyerek başa çıkılamaz bir hal alabilmektedir. Genellikle psikoloğa gidilerek psikolojik destek almanın “deliler”e has bir durum olduğu düşünülse de, son zamanlarda yaşanan bilinçlenme hali, her geçen gün artış göstererek, kişilerdeki bu önyargıyı azaltmayı başarmıştır.

Bugün pek çok birey için ihtiyaç haline gelen uzman desteği, kişilerin hayatında büyük kolaylık ve rahatlıklara neden olurken, pozitif yönde değişikliklere de neden olmaktadır. Her bireyin psikoloğa gitmek için nedenleri farklı olabilirken, bazı neden ya da belirtiler, bireyin artık bir uzmandan destek alması gerektiğini ortaya koyabilmektedir. Çoğunlukla çeşitli psikolojik problemler ile boğuşan bireylerin sormuş olduğu “Ne zaman psikoloğa gitmeli?” sorusunun yanıtı da, genellikle bireylere göre belirlenmektedir.

Psikoloğa Hangi Durumlarda Gidilir

Psikoloğa Hangi Durumlarda Gidilir

Psikoloğa Hangi Durumlarda Gidilir?

Bireyler günlük yaşamında yaşamış olduğu problemlerin ve ruhsal çöküntülerin ardından psikoloğa gitmeyi düşünebilmektedir. Fakat bazen ne zaman gideceği konusunda bir karar veremeyen bireyler “Psikoloğa ne zaman gidilir?” sorusunun cevabını araştırmaya başlamakta ve çevresinden konu ile alakalı tavsiye almaya çalışmaktadır. Pek çok durum ve sorun ile karşılaşıldığında psikoloğa gidilmesi gerekebilmektedir. Bunlardan bazıları ise;

  • Bireyin uzun süredir içerisinde bulunduğu depresyon durumu,
  • Aşırı alınganlık gösterdiği ve özgüven eksikliği yaşaması durumunda,
  • En kalabalık ortamlarda bile kendini devamlı olarak yalnız hissetmesi,
  • Kadın – erkek ilişkilerinde çözüme kavuşturulamayan problemlerin çoğalması,
  • Devamlı olarak can sıkıntısı ile bunalım duygusunu yoğun bir şekilde hissetmesi,
  • Dikkat dağınıklığı ve odaklanma problemlerini yaşaması durumunda psikoloğa gidilmesi gerekmektedir.

Tüm bunların yanı sıra bireylerde yeni yeni fobilerin oluşması, panik atak durumları, yeme – içme, uyku, kaygı bozuklukları ya da bunun gibi çeşitli durumlarda da psikoloğa gidilmelidir.

Psikoloğa Ne Zaman Gitmelisiniz?

Bir birey, psikoloğa ne zaman gitmesi gerektiğini, yaşamış olduğu psikolojik sorunlara göre belirleyebilmektedir. Psikoloğa gitmeden önce bireyin kendisini ölçüp tartması, problemlerinin hangi seviyeye ulaştığını değerlendirmesi ve artık bir uzmandan destek alıp almaması gerektiğine karar vermesi gerekmektedir. Örneğin; birey geceleri uykuya dalmakta güçlük çeker hale geldiyse, karanlıktan ya da bunun gibi çeşitli şeylerden korkmaya başladıysa, panik atak geçiriyorsa, sinirlerine hakim olabilme konusunda güçlük çekiyorsa ya da kendini devamlı olarak bunalımda hissedip depresyon belirtileri görüyorsa, psikoloğa gitme vakti gelmiş demektir.

Randevu Al

Psikoloğa Gitmeniz Gerektiğini Anlamanın 5 Yolu!

Bir kimsenin psikoloğa gitmesini gerektiğini anlayabilmesi için kendisinde çeşitli belirtilerin olduğunu görmesi gerekmektedir. Kişi, en basitinden 5 belirtiyi kendinde gördüğünde psikoloğa gitmesi gerektiğini anlayabilmektedir.

Bu belirtiler ise şu şekilde sıralandırılabilmektedir:

İlk olarak kişinin gerginliğini kontrol altına alamadığını fark ettiği zaman psikoloğa görünmesi gerektiğini anlayabilmektedir. Yaşamış olduğu duygusal yoğunluktan dolayı devamlı olarak gözlerinin dolduğunu ve ağlama isteğinin önüne geçilmediğinde ve uzun süreli olarak duygusal çalkantı yaşaması durumunda da kişi psikoloğa gitmesi gerektiğini anlayabilmektedir. Öte yandan kişinin psikoloğa gitmesi gerektiğini anlayabilmesi için hayatında köklü değişiklikler yaşamış olması ve yeni fobiler edinmeye başlaması da gerekmektedir. Bu gibi belirtileri kendinde görenler için psikoloğa gitmenin faydaları oldukça büyük olmaktadır.

author-avatar

Uzman Psikolog Mehmet Cem Yiğit Hakkında

Lisans eğitimini 2016 yılında İzmir Yaşar Üniversitesi’nde tamamlayan Uzman Psikolog Mehmet Cem Yiğit, yüksek lisans eğitimini 2016 – 2018 yılları arasında İstanbul Üsküdar Üniversitesi’nde tamamladı. Yüksek lisansını “Bireylerde Benlik Saygısı ve Cinsel Özyeterlilik İlişkisinde Bilişsel Çarpıtmaların Rolü” başlığıyla tamamlayan Uzman Psikolog Mehmet Cem Yiğit, Türk Psikologlar Derneği ve Bilişsel Davranışçı Psikoterapiler Derneği üyesi olan Uzman Psikolog Mehmet Cem Yiğit, Samsun Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nde, Samsun Özel Meva Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’nde, İstanbul Np Beyin, Üsküdar Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık Birimi’nde görev aldı.

Benzer İçerikler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir