Genellikle insanların diğerlerinden daha üstün olmaya çalışması bir özgüven eksikliğinin açık bir işareti olarak nitelendirilmektedir. İnsanların birbirine karşı onay alma ya da bir şeyleri kanıtlama gibi zorunluluğu bulunmasa da, ne yazık ki günümüzde bu tip düşünce yapısına sahip olan insanlar da bulunmaktadır. Devamlı olarak onaylanma ihtiyacı duyan bireyler bu istek üzerine hareket etmektedir.

Onaylanma İsteği Neden Olur?

Diğer insanlar karşısında devamlı olarak onaylanma ihtiyacı, bir şeyleri kanıtlama çabası, haklı çıkma ya da beğenilme arzusu çoğu zaman güvensizlik nedeniyle ortaya çıkmaktadır. Üstelik insanların kendisinin nasıl görünmesini istediği ile nasıl göründüğü arasındaki fark da bu durumu daha vahim bir hale dönüştürebilmektedir. Bu gibi durumlarda pek çok insan onay beklentisi içerisine girerek sürekli onaylanma istediği duymakta ve kimseye kendini kanıtlamak zorunda olmadığını düşünmek yerine, aksi yönde düşünceler geliştirmektedir.

Bu türdün bir psikolojiye sahip olan bireyler ayrıca sürekli olarak kendisini başkalarıyla kıyaslamaya başlamakta ve diğerlerinden daha üstün olduğunu ispat etmeye çalışmaktadır. Ancak yine de bu durum kişinin kendisini iyi hissetmesinin yerine boş ve çarpık hissetmesine neden olmaktadır.

Kimseye Bir Şey İspatlamak Zorunda Değilsiniz!

Sürekli onaylanma isteğinin önüne geçebilmenin anahtarı özgüven ve öz sevgi olarak gösterilmektedir. Her ne kadar günümüzde pek çok insan kişinin kendisini sevmesini ve saygı duymasını narsizm, kendini beğenmişlik ya da kibir olarak düşünse de, aslında bu durum sanılanın aksinedir. İnsan kendisini ne kadar çok severse, çevresindekilerden nefret etme ya da onları sevmeme ihtimali de o kadar azalmaktadır.

Öten yandan kendisini seven, güvenen ve öz benliğine saygı duyan insanlar sürekli takdir bekleme durumundan kurtularak kişinin yalnızca kendisi olduğu için ve yaşamını sürdürdüğü için değer vermesine yardımcı olmaktadır.

Öz sevgisini kaybeden insanların ise bu durumdan kurtulabilmek için mutlaka uzman bir psikolog, psikiyatrist ya da terapistten destek alması gerekmektedir. Bu gibi durumlarda uzmanlar öncelikle kişinin neden böyle bir düşünce yapısına sahip olduğunu tespit etmekte ve sorun üzerinden bir terapi programı oluşturmaktadır. Uzmanlar tarafından uygulanan psikoterapi yöntemleri ise kişinin daha sağlıklı, huzurlu ve özgüveni yerinde bir yaşam sürdürmesine yardımcı olmaktadır.

author-avatar

Hakkında Uzman Psikolog Mehmet Cem Yiğit

Lisans eğitimini 2016 yılında İzmir Yaşar Üniversitesi’nde tamamlayan Uzman Psikolog Mehmet Cem Yiğit, yüksek lisans eğitimini 2016 – 2018 yılları arasında İstanbul Üsküdar Üniversitesi’nde tamamladı. Yüksek lisansını “Bireylerde Benlik Saygısı ve Cinsel Özyeterlilik İlişkisinde Bilişsel Çarpıtmaların Rolü” başlığıyla tamamlayan Uzman Psikolog Mehmet Cem Yiğit, Türk Psikologlar Derneği ve Bilişsel Davranışçı Psikoterapiler Derneği üyesi olan Uzman Psikolog Mehmet Cem Yiğit, Samsun Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nde, Samsun Özel Meva Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’nde, İstanbul Np Beyin, Üsküdar Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık Birimi’nde görev aldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir