Kendini Değersiz Hissetmek, kişinin duygu ve düşüncelerine gerçekçi bir bakış açısı ile yaklaşması gerekmektedir. Değersiz hissetmek temelde depresyon ile ilişkilendirilmektedir. Ancak altta yatan çok daha ciddi psikolojik sebepler olabilmektedir.

Kendini Değersiz Hissetmek
Kendini Değersiz Hissetmek

Çocuklarda gelişen değersiz hissetmek sebebi, akran çatışması, ihmal edilmişlik veya istismar olabilmektedir. Bu sebeple mutlaka ciddiyet alınması gereken bir durumdur. Ayrıca değersizlik duygusu, suçluluk, umutsuzluk, kalıcı hüzün veya motivasyon eksikliği ile ilişkili de olabilmektedir. Birçok psikolojik bozukluk durumunda, kişiler yardım almaktan veya  sosyal etkileşimde olmaktan kaçınmaktadırlar. Bu kişiler yalnızlık hissine kapıldıkları için bu durumlara yönelmek kişilere manasız gelmektedir. Bu durum da beraberinde tekrardan depresyonu getirmektedir. Yani kısır bir döngü şeklinde devam etmektedir.

Depresyon yaşayan ve çocukken ihmal edilmiş veya istismara uğramış yetişkinlerde, bu durumun bir sonucu olarak değersizlik duygusu gelişmektedir. Bunun yanında, tam tersi şekilde düşünüldüğünde, değersizlik duygusu, kişilerde istismara açık olmaya ve depresyona girmeye de sebep olabilmektedir. Yani her bir duygu durumu bu aşamada birbirini tetiklemektedir.

Değersizlik Duygusu Kendini Ne Şekilde Gösterir?

Değersizlik Duygusu Kendini Ne Şekilde Gösterir?
Değersizlik Duygusu Kendini Ne Şekilde Gösterir?

Değersizlik duygusunun ruhsal anlamda etkileri olduğu gibi, ruhu yoran bu durumun fiziksel birçok etkisi de söz konusudur. Değersizlik duygusunun dışa yansımaları şu şekilde sıralanabilir;

  • Çok sık gelen ağlama krizleri.
  • Umutsuzluk duygusu.
  • Vücutta şiddetli ve donuk ağrıların meydana gelmesi.
  • Sosyal ortamlardan uzaklaşma ve yalnızlaşma.
  • Yaşama dair herhangi bir hevesin ve amacın bulunmaması, ilginin azalması.
  • İntihara meyilin artması.

Bunun yanında değersizlik duygusu olan bir kişi;

  • Alkol, sigara veya uyuşturucu maddelere yönelebilmektedir.
  • İkili ilişkilerden uzak durmaktadır.
  • Duygusal anlamda kendisini ifade etmekten uzaklaşmaktadır.
  • Olumsuz fikirlerini devamlı dile getirmektedir.
  • Devamlı uyuşuk, uykulu ve yorgun bir hal gelişmektedir.
  • Duş almak, diş fırçalamak gibi kişisel bakım ihtiyaçlarını ihmal etmektedir.

Kişilerin bahsi geçen bu belirti ve duyguları iki haftadan fazla bir zamandır yaşıyor olması, klinik bir durumun göstergesidir. Bu aşamada alanında uzman bir psikologdan yardım almak bu duygu ile baş edebilmenin en etkili yolu olacaktır.

Bunun yanında kişilerin fiziksel anlamda sağlıksız olması da değersizlik duygusunu tetikleyebilmektedir. Bazı aktivitelerden uzak kalmak veya bunları yerine getirememek kişinin değersizlik duygusunun gelişmesine sebep olabilmektedir. Bunun sonucu olarak da olumsuz duygular ortaya çıktığı için kişi sağlığını iyice ihmal ederek hem fiziksel hem de psikolojik anlamda zorlanabilmektedir.

Ayrıca, kişilerin ister yetişkinlik isterse çocukluk dönemi olsun, herhangi birileri ile karşılaştırılması ve başarısız ilan edilmesi de değersizlik duygusunun gelişmesine sebep olmaktadır. Bu durum, ailelerin çocuklarının dersleri ve diğer başarıları üstünde çok sık uyguladığı bir yöntemdir. Bunun sonucu olarak da çocuk kendisini yetersiz ve değersiz hissetmektedir. Aşılanan bu duygu sebebi ile kişi kendini devamlı bir biçimde başkaları ile kıyaslama yoluna gitmektedir.

Değersizlik Hissi ile Nasıl Baş Edilebilir?

Değersizlik Hissi ile Nasıl Baş Edilebilir?
Değersizlik Hissi ile Nasıl Baş Edilebilir?

Kendini Değersiz Hissetmek, her birey yaşamının belirli dönemlerinde değeriszlik duygusuna kapılabilmektedir. Önemli olan bu aşamada ve duyguda yalnız olmadığını bilmektedir. Bu duygunun aşılabilmesi için birçok yöntem ve yol bulunmaktadır. Destek alarak ve öz saygıyı iyileştirerek değersizlik duygusunun üstesinden gelinebilmektedir.

Değersizlik duygusunun aşılabilmesi için bazı farkındalıklara sahip olarak adım atmakta fayda olacaktır. Bunun için yapılabilecekler şu şekilde sıralanabilir;

  • Başkalarına yardım etmek.
  • Kendini eleştirirken adil davranmak.
  • Suçlayıcı bir yargıya sahip olmamak.
  • Kıymet verilen kişilere ve size kıymet veren kişilere minnet duygusu beslemek.
  • Kendinizi olduğunuz gibi kabul edip bu şekilde sevmek.
  • Düşünce kalıplarından kurtulmak.
  • Bakış açısını değiştirmek.
  • Uzman bir psikologdan yardım almak.

2 Yorum: “Kendini Değersiz Hissetmek

  1. Nazli dedi ki:

    Ben 2-3 yildir kendimi yalniz hissediyorum ,hayatdan hic hevesim kalmamis hickimse tarapindan sevilmemis gibi hissediyorum,ve insanlar benden uzaklasmaya basladilar,ulu ortamlara cikmayi sevmiyorum ,kalabaliği sevmiyorum . Ben hicbirseyi sevmiyorum sadece karanlikda kalmak istiyorum .Agladiğim kendimi yalniz hissetdiğim gunlerde sadece bir kisiyi yanimda istiyorum ama bu mumkin değil . Buda beni hayatdan dahada soğutuyor. Bende bu seyler boyumun uzun oldugunu soyleyip dalga gecdikleri zaman yani 2-3 once basladi ,ben 2-3 yil once herkesle gezmeyi otirmayi seven ve herkese moral vermek isteyem biriydim . Shuan arkadaslar ortaminda oturduğum zaman birisi kuçucik birsey soylesede ben sogup icimi kapanyorum yalnizligi terceh eder oldum ama bazi arkadaslarim bizi sevmiyormusun niye boyle yapiyorsun diyor ,lutfen bana yardim edin belkide onlarin soyledikleri doğrudur belkide yalnis ben karanligi bir odada yalniz kalmayi cok sever oldum . Tam 2-3 yildi akrabalara cok insan olan yerlere kalabaliklara hic varmaz oldum

  2. Emre Eser dedi ki:

    Merhaba Ben Sevdiğim Kızin Hâla benle olmasına rahmen kendimi sevgisiz ve mutsuz hissediyorum her giderek canım acıyor hayatımda var ama ben onun hayatında varmıyım bilmiyorum kavgaları sorunları sikintilari cozmek yerine sinirleniyoruz kufur kavga konuyu kapat demeler o kadar çok zoruma gidiyorki ondan destek almam gerekirken buraya yazmam eğer tanıdığjm ilk hali olsaydı bu halinden korurdu guvenmediğim birine aşığım ve hala birlikteyiz ama o yok sadece ben varım gibi şöyle düşün ben hayatımda var iken acı cekiyorum sen yok iken var olupta sevgisi olmayan var yok olupta cektirdigi acıyı bilen de benim kiz arkadasim benim acılarımı duygularımı hiç anlamıyor hep suçlu taraf oluyorum içim çok acıyor çok acı cekiyorum ne aglayabiliyorum.ne derdimi anlatabiliyorum sevilmek istiyorum hiç gormediğim sevgiyi hissetmek istiyorum ama o sadece hayatımda var gibi davranıp acı cektirmeyi seviyor kaybetmek istemiyorum ama zaten kaybetmişim var olduğu halde

Yoruma Kapalı.