Her Şeyi Son Dakikaya mı Bırakıyorsunuz?

Her insan, kendine özgü bir kişilik ve alışkanlıklara sahiptir. Bazı insanlar işlerini kısa sürede tamamlayıp rahat olmayı tercih ederken, bazıları ise erteleyerek son dakikaya bırakmayı tercih ederler. Her şeyi son dakikaya bırakmak bu insanlarda adeta bir huy, bir alışkanlık haline gelirken, bu durum çoğu zaman insan psikolojisi ile ilişkilendirilmektedir.

İşlerini Son Ana Bırakmak ve Adrenalin

Adrenalin bazı insanlara büyük ölçüde zevk vermektedir. Adrenalin tutkunu olarak ifade edilen bu gibi insanlar çoğu zaman işini son ana bırakma ile kendisini zora sokmakta ve bu durum neticesinde duymuş olduğu adrenalinden zevk almaktadır.

Hayatı sınırlarında yaşamaktan keyif alan ve bunu bir alışkanlık ya da tutku haline getiren insanlar başta önemli ve kritik işleri olmak üzere her şeyi erteleme ve son ana bırakma ile hayatı daha keyifli bir hale getirmektedir. Aşırı risk altında vücudun salgılamış olduğu adrenalin ve bununla beraber dopamin hormonları zevk vermektedir. Bu nedenle de adrenalin bağımlıları işlerinin büyük çoğunluğunu kasıtlı olarak son ara bırakmayı, ertelemeyi tercih etmektedir.

Her Zaman İki Ayağı Bir Pabuca Girenler

İnsanların bazıları ise her şeyi son dakikaya bırakmak konusunda alışkanlık edinmektedir. Yani bu durum kasıtlı olmanın dışında tamamen gayri ihtiyari olarak gelişme gösterebilmektedir. Üstelik bu durumda olan bireyler alışkanlıkları neticesinde görevini ya da işini yerine getirememe riskini ve sonuçlarını da kabullenmektedir.

Genellikle zaman tasarrufu sağlayamayan insanlarda görülen her şeyi son ana bırakma alışkanlığı, tembellik ya da ihmalkarlıkla ilişkili değildir. Bu insanlar yalnızca erteleme alışkanlığı edinmekte ve bu durumda kolay kolay vazgeçememektedir.

Erteleme Durumundan Kurtulmak İçin Ne Yapılmalıdır?

Her şeyi son ana bırakma nedeniyle işinde, günlük yaşamında ya da özel hayatında problem yaşayan insanlar bu durumdan kurtulabilmeyi arzulamaktadır. Bunun içinse yapılması gereken en önemli şey psikoloji alanında uzmanlık edinen bir hekimden profesyonel destek almak olacaktır.

Bu gibi durumlarda yardım alınabilecek uzmanlar genellikle terapist, psikolog ya da psikiyatristler olurken, bu uzmanlar çoğu zaman danışanlarına çeşitli terapi yöntemleri uygulayabilmektedir. Bu uygulamalar sayesinde kısa sürede erteleme hastalığından kurtulabilmek mümkündür.

author-avatar

Uzman Psikolog Mehmet Cem Yiğit Hakkında

Lisans eğitimini 2016 yılında İzmir Yaşar Üniversitesi’nde tamamlayan Uzman Psikolog Mehmet Cem Yiğit, yüksek lisans eğitimini 2016 – 2018 yılları arasında İstanbul Üsküdar Üniversitesi’nde tamamladı. Yüksek lisansını “Bireylerde Benlik Saygısı ve Cinsel Özyeterlilik İlişkisinde Bilişsel Çarpıtmaların Rolü” başlığıyla tamamlayan Uzman Psikolog Mehmet Cem Yiğit, Türk Psikologlar Derneği ve Bilişsel Davranışçı Psikoterapiler Derneği üyesi olan Uzman Psikolog Mehmet Cem Yiğit, Samsun Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nde, Samsun Özel Meva Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’nde, İstanbul Np Beyin, Üsküdar Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık Birimi’nde görev aldı.

Benzer İçerikler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir