Psikoloji alanında pek çok hastalık kadınlarda daha sık görülebilmektedir. Fakat bu durum, erkeklerin psikolojik sorunlara ya da depresyona karşı doğuştan aşılı veya korumalı olduğunu göstermemektedir. Depresyon, erkeklerde oldukça sık görülebilen, üstelik iş kayıplarına, sorumluluklarda aksamalara ve yaşamının keyif vermemesine neden olan psikoloji sorunlarından biridir.

Depresyona giren erkekler, kadınlar profesyonel destek almayı reddetmekte ve bu durumu kadınlara has olan bir durum olarak görmektedir. Günümüzde pek çok erkek dibi görmediği müddetçe depresyonda olduğunu kabul etmemekte ve yardım almayı reddetmektedir. Erkeklerde depresyon belirtileri, kadınlarda görülen belirtiler ile hemen hemen aynı olurken, erkekler bu durumu farklı şekillerde ifade etme eğilimi göstermektedir. Kadınlar mutsuzluğunu açık bir şekilde belli ederken, erkekler bunun aksine, daha güçlü durmaları öğretisinden dolayı zayıflık olarak kabul ettikleri bazı ruh hallerini inkar etmektedir.

Erkeklerde Depresyon Nedenleri

Erkeklerde depresyon nedenleri, kişiden kişiye değişiklik gösterebilmektedir. Esasen genel olarak depresyon nedenleri, kadın ya da erkek olarak ayrıştırılmamakta, daha çok bireylere göre belirlenmektedir. Fakat yine de depresyon nedenlerini kadın – erkek olarak ayırmak gerekirse; işsizlik, yetersizlik, tatmin olamama, aşırı derecede stres ve baskı altında olma, kadın karşısında yetersiz olma ve bunun gibi pek çok durum, erkeklerde depresyon nedenleri olarak gösterilebilmektedir.

Depresyona giren erkekler için başka bir neden ise, durumsal bocalamalar olarak gösterilebilmektedir. Durumsal bocalamalar, tıpkı kadınlarda olduğu gibi erkeklerin de çevresel faktörlerden etkilendiğini ortaya koymaktadır. Örneğin; kayıp, sarsıntı, travma, acı verici bir durum ile karşılaşma gibi durumlarda gösterilen bunalım ya da yaşanan travma, erkeklerde depresyona neden olabilecek durumlar olarak gösterilebilmektedir.

Erkeklerde Depresyon Belirtileri

Bir erkeğin depresyona girdiğini anlamak, bir kadına göre oldukça zordur. Erkeklerdeki depresyonun anlaşılamamasının ise pek çok nedeni bulunmaktadır. Örneğin; erkekler, güçlü olmak zorunda olduklarını düşünerek depresyon belirtilerini reddetme eğilimi göstermektedir. Öte yandan erkekler depresyonun duygusal yöndeki semptomlarından bahsetmek yerine, daha çok fiziksel semptomlarından bahsetmeyi tercih etmektedir.

Depresyona giren erkekler, üzüntü, mutsuzluk gibi depresyonun tipik semptomlarını sergilememektedir. Duygularını ifade etmekten çekinen ve saklamayı tercih eden erkekler, genellikle daha sinirli ve asabi olmaktadır. Öte yandan uzun saatler çalışma, sadakatsizlik türünden riskli davranışlarda görülen artış, madde kullanımı, şiddet eğiliminde artış ve yakın çevre olan aile ile arkadaşlardan uzaklaşma gibi durumlar da, erkeklerde görülen depresyonun belirtileri arasında yer almaktadır.

Erkeklerin de, depresyonun günlük yaşamına olumsuz yönde etki etmemesi adına ilk olarak bir psikoloğa müracaat etmesi ve profesyonel bir destek alması gerekmektedir. Hem kadınlarda, hem de erkeklerde uygulanan depresyonun tedavi yöntemleri hemen hemen aynı olurken, genellikle ilaç tedavileri, terapiler ya da her ikisi aynı anda yürütülebilmektedir. Erkeklerde tedavi edilmeyen depresyon, bazen yıkıcı sonuçlara neden olabilmektedir. Yapılan bazı araştırmalar, erkeklerin kadınlara kıyasla 4 kat daha fazla intihara meyilli olduğunu ortaya koymaktadır. Her ne kadar daha çok intihar girişiminde bulunan kadınlar olsa da, erkekler bu girişimi başarılı bir şekilde sonuçlandırmaktadır. Dolayısıyla bu gibi yıkıcı sonuçlarla karşılaşmamak ve daha kaliteli bir yaşam standardına sahip olabilmek adına profesyonel destek alınması oldukça önemlidir.

author-avatar

Hakkında Uzman Psikolog Mehmet Cem Yiğit

Lisans eğitimini 2016 yılında İzmir Yaşar Üniversitesi’nde tamamlayan Uzman Psikolog Mehmet Cem Yiğit, yüksek lisans eğitimini 2016 – 2018 yılları arasında İstanbul Üsküdar Üniversitesi’nde tamamladı. Yüksek lisansını “Bireylerde Benlik Saygısı ve Cinsel Özyeterlilik İlişkisinde Bilişsel Çarpıtmaların Rolü” başlığıyla tamamlayan Uzman Psikolog Mehmet Cem Yiğit, Türk Psikologlar Derneği ve Bilişsel Davranışçı Psikoterapiler Derneği üyesi olan Uzman Psikolog Mehmet Cem Yiğit, Samsun Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nde, Samsun Özel Meva Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’nde, İstanbul Np Beyin, Üsküdar Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık Birimi’nde görev aldı.

İlgili gönderiler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir