Disosiyatif bozukluklardan bir diğeri de dissosiyatif fügdür. Anıların, hafızanın ve kişisel bilgilerin kaybolmasına neden olan bir psikoloji bozukluğu olarak ifade edilen dissosiyatif füg, günümüzde de görülebilen sorunlardan biridir.

Dissosiyetif füg sorununa sahip olan bireyler genellikle kimlik bilgilerini geçici olarak kaybetmekte, ayrıca dürtüsel olarak çalıştığı ya da yaşadığı yerden uzaklara seyahat etmektedir. Üstelik bu seyahatte kim olduklarını unutan hastalar kendine yeni bir kimlik oluşturarak yeni yerlere gitmektedir. Dissosiyatif füg sorunu olan bireyler genellikle kendilerini belli etmemekte ve dışarıdan bakıldığına tuhaf hareketler sergilememektedir. Dolayısıyla bakıldığında anlaşılması mümkün değildir.

Dissosiyatif Füg Nedir?

Günümüzde hafıza kaybı gibi sorunlarla karşılaşan insanların en merak ettiği konulardan biri de “dissosiyatif füg nedir?” sorusunun cevabıdır. Dissosiyatif bozuklukların bir türü olarak karşımıza çıkan dissosiyatif füg, bireyin çeşitli nedenlerde ve geçici olarak hafızasını, kimliğini ve anılarını kaybetmesi şeklinde tanımlanabilmektedir.

Pek sık olmamakla beraber günümüzde görülen zihinsel bozukluklardan dissosiyatif füg, insanların yaşadıkları evlerden ya da çalıştıkları işlerden bedensel olarak uzaklaşmasına neden olmaktadır. Bu hastalıkla karşı karşıya olan bireyler beklenmedik ve plansız olarak seyahatlere çıkabilmekte ve kaybettikleri kimlikleri ile mevcut hafıza kaybı sorununu ortadan kaldırabilmek adına yeni bir kimlik oluşturabilmektedir.

Dissosiyatif füg belirtilerinden bahsetmek gerekirse; aniden gerçekleştirilen seyahatler ve yaşadığı yerlerden uzaklaşma, bireyin geçmişte yaşadıklarını ve hafızasını kaybetmesi, kimliği ile alakalı kafa karışıklıkları, mevcut hafıza kaybı problemine çözüm olarak yeni bir kimlik ve aşırı derecede sıkıntılı hal olarak ifade edilebilmektedir.

Dissosiyatif füg nedenleri pek çok durumdan kaynaklanırken, kendisinde bu gibi belirtiler görülen hastaların mutlaka bir psikolog ya da psikiyatristten yardım alması gereklidir.

Dissosiyatif Füg Neden Olur?

Dissosiyatif füg nedenleri genellikle travmatik olaylar, savaş tecrübesi, çocukluk travmaları, taciz, teavüz, fiziksel ya da psikolojik şiddet gibi durumlar olabilmektedir. Bunun yanı sıra aşırı utangaçlık duygusu, çocukluk döneminde uğramış olduğu istismar ve ihmal gibi durumlar da bu bozukluğa neden olabilmektedir.

Dissosiyatif füg tedavisi oldukça önemli bir süreç olarak değerlendirilirken, bu süreçte öncelikle hastaların hafıza kaybını tetikleyen durum ve travmasını çözümlemek gerekir. Bu durum ise ancak bilişsel ve davranışçı terapi yöntemleri ile gerçekleştirilebilmektedir.

author-avatar

Hakkında Uzman Psikolog Mehmet Cem Yiğit

Lisans eğitimini 2016 yılında İzmir Yaşar Üniversitesi’nde tamamlayan Uzman Psikolog Mehmet Cem Yiğit, yüksek lisans eğitimini 2016 – 2018 yılları arasında İstanbul Üsküdar Üniversitesi’nde tamamladı. Yüksek lisansını “Bireylerde Benlik Saygısı ve Cinsel Özyeterlilik İlişkisinde Bilişsel Çarpıtmaların Rolü” başlığıyla tamamlayan Uzman Psikolog Mehmet Cem Yiğit, Türk Psikologlar Derneği ve Bilişsel Davranışçı Psikoterapiler Derneği üyesi olan Uzman Psikolog Mehmet Cem Yiğit, Samsun Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nde, Samsun Özel Meva Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’nde, İstanbul Np Beyin, Üsküdar Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık Birimi’nde görev aldı.

İlgili gönderiler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir