Dikkat Eksikliği Nedenleri Nelerdir?

Dikkat eksikliği, çağımızın en önemli problemlerinden biridir. Hem yetişkinlerde, hem de çocuklarda görülebilen dikkat eksikliği, henüz bebeklik döneminde iken izlenebileceği gibi, çoğunlukla okul çağında ortaya çıkmaktadır. Çünkü çocuklarda görülen dikkat eksikliği, öğrenme güçlüğüne neden olmaktadır. Genellikle dikkatsizlik, unutkanlık ya da aşırı tepki olarak ortaya çıkan bu durum, biyolojik nedenlerden kaynaklanabileceği gibi, psikolojik nedenlerden de kaynaklanabilmektedir.

Dikkat eksikliğinden kasıt aslında çocuğun ya da bireyin dikkatsiz olmasından ziyade, daha çok belli bir sürede, özellikle de zihinsel uğraş gerektiren ders çalışma gibi aktivitelerde ortaya çıkan bir tür konsantrasyon problemidir. Dikkat eksikliği olan çocuklar ya da bireyler daha çok eğlenceli olan aktivitelerle ilgilenirken, sıkıcı olan görevlerde dikkatini toparlayabilmekte güçlük çekmektedir.

Dikkat Eksikliği Nedenleri Nelerdir

Dikkat Eksikliği Nedenleri Nelerdir

Dikkat eksikliği nedenleri, genellikle stabil olan ve hemen hemen herkes tarafından bilinen nedenlerdir. Duyu organlarının birinde ya da birkaçında hasar meydana gelmesi, motivasyonunun eksik olması, uykunun ve beslenmenin düzenli olmaması ya da genetik faktörler dikkat eksikliğine sebep olabilmektedir.

Öte yandan bu faktörlere ek olarak psikolojik problemler yaşanması, genlerden kaynaklanan sorunlar da dikkat eksikliği nedenleri arasında yer almaktadır.

Dikkat Eksikliği Nasıl Anlaşılır?

Yetişkinlerde ve çocuklarda meydana gelen dikkat eksikliği problemini anlayabilmek ya da tanısını koyabilmek için bazı belirtilerin görülmüş olması gerekmektedir.

Çocuklardaki dikkat eksikliği belirtileri;

  • Çok dağınık olması,
  • Eşyalarını koyduğu yerleri unutması,
  • Ders çalışırken devamlı olarak bahanelerle kalkması,
  • Sorulara okumadan cevap vermesi,
  • Kendi kendine ders çalışamaması,
  • Basit işlemlerde dahi hatalar yapması,
  • Sınavlarda bildiği soruları yanlış cevaplaması ve bunun gibi durumlardır.

Yetişkinlerdeki dikkat eksikliği belirtileri ise;

  • Muhatabı konuşurken uzun süre dinlemekte güçlük çekmesi,
  • Muhatabı konuşurken hayallere dalması,
  • İnce ve derin meselelerin konuşulmasından hoşlanmaması,
  • Öfke kontrolünü sağlamada zorlanması,
  • Bir anda sinirlenip parlaması,
  • İşlerini devamlı ertelemesi,
  • İşe sık sık geç kalması,
  • Sık kullanılan eşyaları unutması ya da kaybetmesi gibi durumlardır.

Bu gibi belirtilerden birinin dahi kişide görülüyor olması, dikkat eksikliğine işaret olabilmektedir. Dolayısıyla bu gibi durumlarda bireylerin ya da çocukların alanında uzman olan bir psikoloğa görünmesinde fayda vardır.

Dikkat Eksikliği Geçici midir?

Dikkat eksikliği, geçici veya kalıcı olabilir. Bu durum, kişinin yaşına, yaşam tarzına, sağlık durumuna ve diğer faktörlere bağlı olarak değişebilir.

Bazı durumlarda, dikkat eksikliği geçici olabilir. Örneğin, stresli bir dönemde veya yoğun bir çalışma temposunda, dikkat düzeyi azalabilir. Uyku eksikliği, yorgunluk, yetersiz beslenme veya bir hastalık döneminde de dikkat eksikliği yaşanabilir. Bu tür geçici dikkat eksiklikleri, temel nedenlerin ortadan kalkmasıyla düzelme eğilimindedir.

Ancak, dikkat eksikliği belirtileri sürekli ve uzun süreli olarak devam ediyorsa, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu gibi altta yatan bir durum olabilir. DEHB, çocukluk döneminde başlayabilen ve yetişkinlikte de devam edebilen bir nörolojik bozukluktur. Bu durumda, dikkat eksikliği, hiperaktivite, dürtüsellik ve odaklanma güçlüğü gibi belirtiler gözlemlenebilir.

Eğer dikkat eksikliği belirtileri günlük yaşamınızı ve işlevselliğinizi olumsuz etkiliyorsa, bir uzman psikolog veya psikiyatriste başvurmak önemlidir. Uzmanlar, kişinin durumunu değerlendirerek uygun tedavi ve destek sağlayabilirler.

Erken teşhis ve müdahale, dikkat eksikliği sorunlarıyla başa çıkmada daha etkili olabilir. Unutma ki her bireyin durumu farklıdır ve profesyonel yardım almak, kişiye özel bir tedavi planı oluşturulması açısından önemlidir.

Dikkat Eksikliği Nasıl Giderilir?

Günümüzün en sıkıntılı problemlerinden dikkat eksikliği hakkında merak edilen konulardan biri de “Dikkat eksikliği nasıl giderilir?” sorusunun cevabıdır. Öncelikle dikkat eksikliği tedavisi oldukça önemlidir. Çünkü dikkat eksikliği tedavi edilmezse, gerek iş hayatında, gerekse okul hayatında problemlere neden olabilmektedir. Dolayısıyla dikkat eksikliği yaşayan bir kişinin mutlaka profesyonel destek alması gerekmektedir.

Dikkat eksikliğinin tedavisi iki şekilde yürütülmektedir. Bu yöntemler ise ilaçlı tedavi, ilaçsız tedavi ve psikoterapidir.

İlaçlı tedavi, dikkat eksikliği en üst seviyede olan kişiler için uygulanmaktadır. Uzman hekim tarafından bireye en uygun olan bazı antidepresanlar ya da uyarıcı ilaçlar verilmektedir. İlaçsız tedavide ise bol bol egzersizler yapılmaktadır. Bu egzersizler genellikle beyin ile alakalı olurken, fiziksel olarak da egzersiz yapılabilmektedir.

Terapi ise dikkat eksikliğinin giderilmesinde en önemli tedavi yöntemlerinden biri olurken, bu yöntem sayesinde kişide farkındalık oluşturulabilmekte ve pek çok sorumluluk listesi ile alışkanlıklar yönetilebilmektedir.

author-avatar

Uzman Psikolog Mehmet Cem Yiğit Hakkında

Lisans eğitimini 2016 yılında İzmir Yaşar Üniversitesi’nde tamamlayan Uzman Psikolog Mehmet Cem Yiğit, yüksek lisans eğitimini 2016 – 2018 yılları arasında İstanbul Üsküdar Üniversitesi’nde tamamladı. Yüksek lisansını “Bireylerde Benlik Saygısı ve Cinsel Özyeterlilik İlişkisinde Bilişsel Çarpıtmaların Rolü” başlığıyla tamamlayan Uzman Psikolog Mehmet Cem Yiğit, Türk Psikologlar Derneği ve Bilişsel Davranışçı Psikoterapiler Derneği üyesi olan Uzman Psikolog Mehmet Cem Yiğit, Samsun Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nde, Samsun Özel Meva Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’nde, İstanbul Np Beyin, Üsküdar Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık Birimi’nde görev aldı.

Benzer İçerikler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir