Bilinçaltı, yaşamını sürdüren her insanda var olan bir kavramdır. Bu kavram ilk olarak yüzyıllar öncesinde Freud tarafından ortaya atılırken, insanın hayatı boyunca sahip olduğu her türlü alışkanlık bilinçaltına kaydedilmektedir. Dolayısıyla bilinçaltı sayesinde her insan alışkanlıklarını istemsiz bir şekilde yerine getirebilmekte ve yaşamı buna göre şekillenmektedir.
Bilinçaltı Nedir?
Günümüzde psikoloji ile yakından ilgilenen pek çok insan ve hatta psikolog “bilinçaltı nedir?” sorusuna yanıt aramaktadır.
Bilinçaltı; insanda bilinçdışı olurken, bünyesinde var olanların istenildiği takdirde bilince davet edildiği bir tür zihin bölgesi, bilince gelmeyen olayların yaşandığı bir iç olarak tanımlanmaktadır. Psikoloji literatüründe önemli bir yere sahip olan bilinçaltı, insanları yönlendiren en önemli faktörlerden biridir.
Bilinçaltı normal şartlarda kontrolsüz olarak kendini gösteren bir faktör olurken, insanlar diledikleri takdirde bilinçaltını yönlendirebilmeyi de öğrenebilmektedir.
Bilinçaltı Hayatı Nasıl Etkiler?
Bilinçaltı insanın yaşamında pek çok konuyu etkileyebilmektedir. Olumlu ve olumsuz düşünceler, insanın çevresiyle olan ilişkileri, meslek hayatı, aile yaşamı ve bu gibi durumlar, bilinçaltının etkilediği konular arasında yer almaktadır.
Bir bilgisayarın hard diskine benzetilen bilinçaltı, insanın yaşadığı her şeyi kaydettiğinden zamanı geldiğinde bu kaydedilenleri ve komutları bilince ileterek insanın yaşamını yönlendirebilmektedir. Dolayısıyla insanın yaşamının olumsu olarak etkilenmemesi adına bilinçaltını yönlendirebilmeyi bilmesi gerekir.
Bilinçaltını Yönlendirmenin Yolları
Bilinçaltı sınırı olmayan bir depolama alanı olduğundan insanın yüzleşmek istemediği pek çok insan ilişkileri, pozitif ya da negatif düşünceleri, yaşamış olduğu travmatik olaylar, alışkanlıklar ve arzular burada saklı kalmaktadır. Bu gibi faktörlerle karşılaşmamak adına bilinçaltını yönlendirmenin yollarını bilmek gerekir.
Bilinçaltını yönlendirebilmenin en etkili yolları insanları dinlemek, bilincin farkında olmak, mantıklı ve olumlu şeyleri telkin etmek ve kötü alışkanlıklardan kurtulmaktır.
Çevre, insanı büyük ölçüde etkileyen faktörlerden biridir. Dolayısıyla birey kendisi için en doğru arkadaşlıkları edinmeli ve sağlıklı bir çevre edinmelidir. Bunun yanı sıra bilinçaltı neyin doğru neyin yanlış olduğunu bilmeyen bir unsur olduğundan insanların mantıklı ve pozitif düşünceleri kendisine telkin etmesi önemlidir. Bu durum insanı negatif düşüncelere karşı sakinleştirirken, belli bir zaman sonrasında kendisine zarar verecek düşünceleri yok etmesine yardımcı olacaktır. Ayrıca kişinin kötü alışkanlıklarından kurtulması da bu durum karşısında etkili bir yöntem olacaktır.
Alışkanlıklardan kurtulabilmek için ilk olarak kişinin kendisini o alışkanlığa iten sorunu bulması gerekmektedir. Bu gibi durumlarda bir uzman psikologdan da destek alınabilir.