Aşırı heyecanlanma nasıl yenilir problemi çeşitli şekillerde kendini gösteren ve sıklıkla rastlanan psikolojik sorunlardan biridir. Pek çok alanda bireyin yaşamını olumsuz yönde etkileyen bu psikolojik sorun çeşitli nedenlerle ortaya çıkarken, bazı durumlarda normal olarak da kabul edilebilmektedir.
Normal şartlarda heyecanlanmanın belirli bir düzeyde gerçekleşmesi, gayet sıradan ve insani bir duygudurum olarak ifade edilmektedir. Ancak standardın üzerinde meydana gelen heyecanlanma duygusu ve bu durumun sık sık tekrarlanarak bireyin aşırı heyecan ve korku yaşaması, normal olarak kabul edilememektedir. Bu gibi durumlarda bireyin mutlaka bir uzmandan yardım alması ya da kendince bazı yöntemler uygulayarak önlen alması gerekmektedir.
Aşırı Heyecanlanma Neden Olur?
Aşırı heyecanlanma ve kaygı durumu, çeşitli nedenlerle meydana gelebilmektedir. Çoğu zaman bireyin çocuk döneminde yaşamış olduğu bazı olay ve travmalardan kaynaklanmaktadır. Örneğin;
- Güven eksikliği yaşamak,
- Devamlı olarak hata yapmaktan korkmak,
- Çocukluk döneminde yaşanan travmalar,
- Onaylanmama, reddedilme ve bunun gibi durumlar aşırı heyecanlanma nedenleri olarak gösterilebilmektedir.
Aşırı heyecanlanma bireyin günlük yaşamını ya da iş hayatını büyük ölçüde etkileyen psikolojik rahatsızlıklar arasında yer almaktadır. Aşırı heyecanlanma sendromuna yakalanan bir kimse topluluk içerisinde konuşma yapamamakta, ikili iletişimlerde sorun yaşamakta, devamlı olarak bir şeyler için korku ve kaygı yaşamakta, hatta bu nedenlerden dolayı iş ve meslek seçimini ikili iletişimin olmadığı alanlarda dahi tercih edebilmektedir. Dolayısıyla bu gibi durumlarla karşı karşıya kalmamak isteyen ve aşırı heyecanlanmayı yenmek isteyen bireylerin mutlaka profesyonel bir destek alması gerekmektedir.
Aşırı Heyecanlanma Nasıl Yenilir?
Günümüzde bu gibi bir psikolojik problem yaşayan pek çok birey, “Aşırı heyecanlanma nasıl yenilir?” sorusuna yanıt aramaktadır. Öncelikle bu sorunu yenebilmek için bireyin kendince uygulayabileceği bazı yöntemler bulunmaktadır. Örneğin; daha önce geçirilen travmalara dikkat etmek, heyecanlanmayı bir kompleks haline getirmekten vazgeçmek, organik olan rahatsızlıklar konusunda dikkatli olmak, devamlı olarak hata yapma korkusunu yenmek, güven eksikliği problemini ortadan kaldırmak, doğal yaşam şartlarına uymak, bireylerin kendi kendine uygulayabilecekleri yöntemler arasında yer almaktadır.
Aşırı heyecanlanmayı yenmek için öncelikle bireyin heyecanlanma duygusunu kompleks haline getirmemesi gerekmektedir. Yani birey, yaşamış olduğu bu heyecanlanma durumunu günlük yaşamına, verimliliğine ve çevresine zarar vermediği müddetçe bir sorun haline getirmemelidir. Aksi takdirde bu sorun büyüme gösterecektir. Öte yandan bireyin devamlı olarak hata yapmaktan korkması, durduk yere heyecanlanmak için ideal bir nedendir. Dolayısıyla bu konuya da dikkat etmesi önemlidir.
Aşırı heyecanlanma duygusunun üstesinden gelebilmek için yapılabilecek bir diğer şey de bir psikologdan yardım almaktır. Bu gibi durumlara karşı çeşitli tedavi yöntemleri uygulayan uzman hekimler, genellikle psikoterapi yöntemlerini tercih etmektedir. Özellikle de bilişsel ve davranışçı terapi yöntemleri aşırı heyecanlanma sorununa karşı oldukça etkili bir yöntem olarak uygulanmaktadır. Bu sayede bireyler, günlük yaşamını büyük ölçüde etkileyen bu sorunun üstesinden gelebilirken, bu gibi ataklar halinde sorunla nasıl başa çıkabileceğini öğrenmekte ve daha kaliteli bir yaşam standardına ulaşabilmektedir.
[single_loop]
Hayırlı akşamlar hocam bir haller oluyor bana iki haftadır cuma namaza kalktığımız sırada heyecan basıyor tir tir titriyorum nefesim yetmiyor sanki titremelerimle yanımdkiler bile sallanıyor durup dururken oluyor hocam ne yapmam lazım şaşırdım kaldım yardımcı olursanız sevinirim hayırlı akşamlar
Merhaba Peki şuanda durumunuz nasıl ?
bu sorunu bende yaşıyorum acaba bilgilendirmeniz mümkün mü hocam
İyi geceler, toplum içerisindeki kişilere mesela herhangi bir şiir veya türkü söylemeye baslarken çok aşırı bir şekilde heyecanlaniyorum, ses tellerim titriyor. Bu rahatsızlığın bir tedavisi var mı
r