Yazı İçeriği
Nevrotik Kişilik Bozukluğu Nedenleri ve Belirtileri! Bireyin duygu ve kaygı bozukluğu gibi durumlar ile karşı karşıya kalmasına nevrotik kişilik bozukluğu adı verilmektedir. Bu gibi türden bir kişilik bozukluğuna sahip olan bireyler, karşısındakilerden aşırı derecede şefkat beklerken, güvensizlik, odak problemi, plan yapamama, saldırgan ve düşmanca tavırlar sergilime, normal olmayan cinsel davranışlarda bulunma, kin, nefret ve bunun gibi özellikler göstermektedir. Bu gibi davranışlar, nevrotik bozukluk olarak tanımlanmaktadır. Üstelik bu bozukluk, insan psikolojisi ile yakından ilişkilidir.
Sağlıklı insanlar ile nevrotik bozukluk problemi yaşayan kişiler arasında belirli bir ayrım noktası bulunmamaktadır. Günümüzde hemen hemen herkeste görülmesi mümkün olan bu psikolojik bozukluk, en basit haliyle sinirlilik olarak ifade edilmekte ve işlevse semptomlar göstermektedir. Genel olarak nevrotik davranışların temelinde kaybı bozuklukları bulunmaktadır.
Nevrotik Kişilik Bozukluğu Nedenleri
Nevrotik kişilik bozukluğu nedenleri, genellikle kaygı bozukluklarına, genetik yatkınlığa ve çevresel faktörlere dayanmaktadır. Bireyin kaygılarını kontrol edememesi, obsesif kompulsif bozukluk, sosyal fobi, bipolar bozukluk, panik bozukluk, özgül fobi, travma sonrası stres bozukluğu, ağrı bozukluğu ve kaygı bozukluğu gibi durumlar da nevrotik kişilik bozukluğunun birer parçasıdır.
Nevrotik kişilik bozukluğunun pek çok türü bulunmaktadır. Somotoform bozukluklar, duygudurum bozuklukları, dissosiyatif bozuklukları ve kaygı bozukluğu gibi durumlar, nevrotik bozukluk türlerindendir. Dolayısıyla her bir tür bozukluğun farklı nevrotik kişilik bozukluğu nedenleri bulunmaktadır.
Nevrotik Kişilik Bozukluğu Belirtileri
Nevrotik kişilik bozukluğunun anlaşılabilmesi için bazı semptomların ve belirtilerin görülmesi gereklidir. Kaslarda oluşan gerginlik nedeniyle titreme meydana gelmesi, otonom sinir sisteminin aktif olmasından dolayı meydana gelen baş dönmesi, terleme, nefes darlığı, kalp çarpıntısı ve ishal gibi semptomlar, nevrotik kişilik bozukluğu belirtilerindendir.
Bunun ile beraber bireyin normal davranışlarında yaşanan değişimler, yaşadığı kaygıyı gizleme isteği ve bunların neticesinde bireyin normal bir hayat sürdürememesi gibi durumlar da, bu bozukluğun belirtileri arasında yer almaktadır.
Nevrotik kişilik bozukluğuna sahip olan bireyler ayrıca bazı tipik özellikler gösterebilmektedir. Örneğin; nevrotik olan kişiler geleceğe yönelik plan yapabilme konusunda başarısız olurken, aşağılık duygusu altında kalmakta, günlük hayatında kin, nefret gibi duygularla yoğunlaşarak düşmanca davranışlar sergilemekte, aşırı şefkat ihtiyacı duyduğundan karşısındakine aşırı bağımlılık gösterebilmekte ve bilinçaltı korkuları olabilmektedir.
Nevrotik Kişilik Bozukluğu Tedavisi
Nevrotik kişilik bozukluğu tedavisi mümkün olurken, bazen bazı kişilerde zorlu süreç olarak nitelendirilebilmektedir. Genetik yatkınlık ve çevresel faktörler bu türden kişilik bozukluğu için altyapı oluştursa da, bireyin yaşamında belli bir döneminde ortaya çıktığından tedavi edilebilmektedir.
Nevrotik kişilik bozukluğuna sahip olan bireylerin bu rahatsızlıktan kurtulabilmek için en kısa süre içerisinde bir psikoloğa müracaat etmesi gerekmektedir. Bu gibi durumlarda genellikle psikologlar tarafından terapi yöntemleri tercih edilirken, eş zamanlı olarak ilaç tedavisi de yürütülmektedir. Psikoterapi ve ilaç tedavisi, nevrotik kişilik bozukluğunun tedavisi için önemlidir. Hastaların bu süreçte yalnız kalmaması ve yakınlarından destek görmesi de oldukça önemli görülmektedir.
[single_loop]