Kişilerde daha çok ruhsal ve sinirsel rahatsızlık olarak görülen halüsinasyon, gerçekte mevcut olmayan, ancak kişinin sahip olduğu 5 duyu organından herhangi biriyle algıladığını düşündüğü durumlar için kullanılan bir ruhbilim terimidir. Bu gibi hallerde kişiler genellikle etrafında gerçek bir uyarıcı olmamasına rağmen canlı ya da cansız bir varlığı algılayabilmektedir. Dolayısıyla hastalık seviyesi ilerlemeden halüsinasyon tedavisi görülmesi gerekmektedir.
Daha çok ruhsal ve sinirsel rahatsızlık olarak görülen halüsinasyon, kişilerin hayatını negatif yönde etkilerken, çeşitli kaynaklara dayanabilmektedir. Bu durumlar ise; kişini 5 duyu organından herhangi birinin hasar görmesi halinde ortaya çıkabilecek işlevsel bozukluklar ya da migren olabilmektedir.
Halüsinasyon Belirtileri Nelerdir?
Halüsinasyon belirtileri, kişinin farkında olmadan ve gerçekte olmamasına rağmen gördüklerine, işittiklerine, hissettiklerine tümüyle inanıyor olması, fikir ve düşüncelerinin devamlı olarak dışarıya aktarıldığını düşünmesi, düşüncelerinin başkaları tarafından biliniyor hissine kapılması, farklı fikirlerin kafasına sokulduğunu sanması gibi durumlardır. Bunun ile beraber gerçekte olmamasına rağmen duyulan, görülen, dokunulan, hissedilen ve tadılan her şey halüsinasyon belirtileri arasında yer alabilmektedir. Herhangi bir dış uyarıcı yokken görülen bu halüsinasyonlar, gerçek bir mekândaymışçasına yaşanabilmekte ve inandırıcı, somut bir niteliğe sahip olmaktadır.
Halüsinasyon Tedavisi Nasıl Yapılır?
Halüsinasyon çeşitleri için pek fazla tedavi yöntemi mevcuttur. Bunun ile beraber ruhsal ve sinirsel bozukluklardan dolayı görülen halüsinasyonlar için kişinin psikolog ya da psikiyatr tarafından tedavisi gerçekleştirilebilmektedir.
Halüsinasyon tedavisi genellikle ilaç tedavisi yöntemi ile gerçekleştirilmektedir. Antipsikotik ve atipik antipsikotip ilaçlar, halüsinasyon belirtisi ya da belirtilerinin şiddetli görülmesi ve kişide önemli ölçüde negatif sonuçlara neden olması gibi durumlarda tercih edilmektedir. Uyuşturucu madde ve halüsinasyona neden olabilecek ilaçlardan uzak durma, stres düzeylerini yönetebilme ve başa çıkabilme, uykuyu yeterli seviyede alma, genellikle halüsinasyon belirtilerinde azalmaya sağlamaktadır. Her ne kadar her hayal görme durumu halüsinasyon olmasa dahi, bir uzmana görünerek tıbbi dikkatin aranması ve kişinin spesifik belirtilerden haberdar edilmesi gerekmektedir. Halisinasyon tedavisinde öncelikle psikiyatrist muayenesi önceliktir. Ardından psikolog aracılığı ile psikoterapi alabilir.
Halüsinasyon Sebepleri Nelerdir?
Halüsinasyon sebepleri çeşitlilik göstermektedir. Migren, çocuklarda görülen yüksek ateş, alzeheimer rahatsızlığı ya da diğer bunalımlar, şizofreni, Parkinson hastalığı, epilepsi, beyin tümörü, uyuşturucu ve alkol kullanımı, uykusuzluk, Charles Bonnet sendromu ve diğer rahatsızlıklar halüsinasyon nedenlerindendir.
- Migren; hastası olan kişilerin aura adı verilen bir tür görsel halüsinasyon yaşamaktadır. Bu gibi halüsinasyonlar çok fazla renkli ve hilal şeklinde görülebilmektedir.
- Beyin Tümör; beynin hangi noktasında olduğuna bağlı olarak kişide halüsinasyonlara neden olabilmektedir.
- Charles Bonnet Sendromu; bu sendrom, kişilerde makula dejenerasyonu, katarakt, glokom türünden göz hastalıklarına neden olmaktadır. Bu sendromun ile aşamasında görülen şeyin halüsinasyon olduğu anlaşılmazken, sonradan görülen şeylerin gerçekte olmadığı anlaşılmaktadır.
- Uyuşturucu ve alkol kullanımı; yüksek dozda uyuşturucu ve alkol alan kişilerin de halüsinasyon görmesi kaçınılmaz olmaktadır. Bunun ile beraber bu gibi bağımlılıkların birden kesilmesi durumunda da halüsinasyonlar görülebilmektedir.
Merhaba hocam, uyuşturucuyu ve alkolü birden bırakınca daki halüsülasyon durumu ne kadar sürer, zararlı mıdır? Hastaya ne yapılmasını veya yapılmamasını önerirsiniz?
Mwrhaba hocam 6 gün oldu uyuyamıyorum uyuşturucu madde kullandığım için eve geldim 6 . Gün evde uyku ilqci buldum ativan expidet 1 mg ters ettiler yapmaya başladı uykum hepten kqcti 6 günden sonra 2 oldu uyku ilacını alalı 2 gündür halisilqsyonlar görüyorum hareket eden dönen ne bilim perdeler sallanıyor geçmiyor hocam uyku düzenim iyileşirse gecermi
Merhaba hocam annem 80 yaşında ve ayda 2 defa uykudan uyandığında tavanda büyük örümcek ve insan görmeye başladı hangi branş hekime gitmeniz gerekiyor.
Merhaba hocam ben fidan ev hanımıyım evliyim 2 tane kızım var..sorum şu. 2 yıl önce kardeşimi kaybettim..evin içinde yanımda kardeşimi görüyorum..biara bana seslendiği duydum.onu görmek duymak
Korkmuyorum aksine mutlu oluyorum..ah hocam tutup söyle sarilasim var. buarada sadece sigara içiyorum…Ara ara ağlıyorum gülüyorum sabaha karşı yatıyorum..sizce nedir gerçek olmadığınıda biliyorum..ama ne olduğunu bulamiyorum
Halikasyon görüyor Parkinson rahatsızlığı için ilaç alıyor devamlı aynı şeyi görüyor ne yapalım hangi doktor pisiyatrimi pisikolokmu beyin doktorumu tskler