İnsanlar, yaşamının her anında kendisini iyi ve güvende hissetmeyi istemektedir. Özellikle de ilişkiler konusunda oldukça hassas davranan bireyler, yalnızca güven duygusunun olduğu ilişkilerde koruyucu bir tavır sergileyebilmektedir. Ancak bu durum geçmişte yaşanan ve güven sarsılmasına neden olan bazı durumlarla zedelenebilmekte ve insanlar ilişkilerinde terk edilme korkusu yaşamaktadır. Üstelik bu korku ilişkileri ve evlilikleri bitme noktasına kadar taşıyabilmektedir. Bu gibi durumlarda terkedilme sendromu üstesinden gelebilmek için mutlaka bir uzmandan destek almak gerekir.

Terk Edilme Korkusu Nedir?

Terk edilme korkusu genç, yetişkin ve hatta bebeklerde dahi görülen korkulardan biridir. Güven duygusundan yoksun evlilik ve ilişkilerde görülen bu korku, bireyin bağlanmış olduğu kişinin kendisini bırakıp gideceğinden, terk edeceğinden korkması durumudur.

Gerek bireysel hayatı, gerekse duygusal ilişkileri yönlendirecek güçte olan terk edilme korkusu, ciddi bir psikoloji sorunudur. Bu korkuya sahip olan bireyler sevdiklerini ya da yakınlarını kaybetme korkusu ile yaşamını sürdürmektedir. Üstelik terkedilme sendromu olanlar kaybetmeme ve terk edilmeme için sevdiklerine yapışma, kontrolcü davranma, aşırı sahiplenme, kıskançlık ya da rakipleri ile rekabete girme gibi davranışlar sergileyebilmektedir.

Terk Edilme Korkusu Neden Olur?

Terkedilme sendromu genellikle psikolojik nedenler ya da güvensizlik sorununa yol açan olaylar nedeniyle ortaya çıkmaktadır. Genel olarak bakıldığında terk Edilme korkusu nedenleri; bireyin gençliğinde ya da çocukluğunda, ebeveyninden birinin ya da her ikisinin ölmüş olması, terk etmesi gibi durumlar, annenin tutarsız davranışları, aşırı ilgisiz ve sevgisiz büyüme, boşanmış anne baba, ailenin aşırı derecede koruyucu olması gibi durumlar olabilmektedir. Ayrıca ebeveynlerin yeni bir çocuğunun olması, yeniden evlenmesi gibi durumlarda ilgisizliğe mahrum kalması, ihmal gibi durumlar da terk Edilme korkusu nedenleri olarak gösterilebilmektedir.

Bu korku bireyin yaşamını olumsuz yönde etkilediğinden terk edilme korkusu yenmek için mutlaka profesyonel destek alınması gereklidir. Bu alanda pek çok psikolog, psikiyatrist ya da terapist hizmet vermektedir.

Terk Edilme Korkusu Nasıl Yenilir?

terk edilme korkusu yenmek için yapılabilecek en iyi şey bir uzmandan destek almak olacaktır. Genellikle bu gibi durumlarda uzmanlar psikoterapi yöntemleri ile hastaları rahatlatmakta, istikrarlı ve daha gerçekçi bir bakış açısı kazandırmaktadır. Etkili bir terapi sürecinin ardından daha sağlıklı bir yaşam sürdürebilmek ve değer verdiğiniz insanları kaybetme korkusu olmadan hayatınıza devam edebilirsiniz.

author-avatar

Hakkında Uzman Psikolog Mehmet Cem Yiğit

Lisans eğitimini 2016 yılında İzmir Yaşar Üniversitesi’nde tamamlayan Uzman Psikolog Mehmet Cem Yiğit, yüksek lisans eğitimini 2016 – 2018 yılları arasında İstanbul Üsküdar Üniversitesi’nde tamamladı. Yüksek lisansını “Bireylerde Benlik Saygısı ve Cinsel Özyeterlilik İlişkisinde Bilişsel Çarpıtmaların Rolü” başlığıyla tamamlayan Uzman Psikolog Mehmet Cem Yiğit, Türk Psikologlar Derneği ve Bilişsel Davranışçı Psikoterapiler Derneği üyesi olan Uzman Psikolog Mehmet Cem Yiğit, Samsun Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nde, Samsun Özel Meva Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’nde, İstanbul Np Beyin, Üsküdar Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık Birimi’nde görev aldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir