Panik Atak Neden Olur? Panik atak, kişinin hiç beklemediği bir anda, tekrar edici bir şekilde kan, köpek, yükseklik korkusu gibi herhangi öznel bir neden olmadan yoğun kaygı, bunaltı ile beraber meydana gelen titreme, terleme, çarpıntı ve nefes darlığı gibi çeşitli fiziksel yakınmanın yaşandığı bir korku kuşatması olarak tanımlanmaktadır. Panik atak nöbeti yaşayan bir kişi, baş dönmesi, mide bulantısı, nefes alamama, boğuluyor gibi hissetme, göğüste ağrı ve sıkışma, düşecek ya da bayılacak gibi hissetme, kontrolünü kaybetme ve çıldıracağını düşünme, karıncalanma ve uyuşma durumu, üşüme, ürperme, ateş basması gibi durumlar yaşayabilmektedir. Bu durumlar panik atak belirtileri olarak değerlendirilirken, yaşanan durumun panik atak olabilmesi için bu belirtilerin en az 4’ünün görülmesi gerekmektedir.

Panik Atak Neden Olur?

Panik atak neden olur? sorusu, panik atak ile alakalı en çok merak edilen konulardan biridir. Panik atağın oluşumu ile alakalı olarak söylenmesi gereken ilk şey, organlardaki herhangi bir bozuklukta dolayı kaynaklanmadığıdır. Fakat kaygı, korku, endişe oluşturan stres etkenlerinin ya da bunların bulunmadığı ama o an ki hoş olmayan fiziksel duyumun oluşturduğu kaygı hali, gerçekleşecek olan panik atak nöbetlerinin beklentisi haline gelebilmektedir. Bu durum, kişinin beynindeki iletimi sağlayan yapılarda dengesizliğe neden olarak, beyinden organlara ulaştırılan iletinin gereğini yapması sebebiyle panik ataklarının meydana geldiğini söyleyebilmek mümkündür.

Bu durumu bir örnek ile açıklamak gerekirse; bir sitede apartman yöneticisinin tatbikat maksadı ile yangın alarmına basması ve çıkan ses nedeniyle site sakinlerinin yangın çıktığını düşünmesi durumunda oluşacak panik atak örnek gösterilebilir. Bu gibi durumda yangından korkan site sakinlerini kendini korumak maksadıyla koşuşturabilmektedir. Bunun ile beraber kalp çarpıntısı, nefes alma güçlüğü, titreme, bulantı, terleme ve baş dönmesi gibi durumların yanında kontrolü kaybetme, çıldıracağını düşünme ya da bayılacak gibi olma durumlar ile karşı karşıya kalabilmektedir. Fakat sonunda alarmın yalnızca tatbikat için çaldığını öğrenmesiyle yaşanan rahatlama durumu panik atağın oluşumuna en güzel örnektir.

Panik atak nedenleri hakkında kesin ve net bilgi vermek mümkün olmazken, genellikle herhangi bir duruma ya da nedene bağlı olmadan gelişebilmektedir.

Panik Atak Neden Geçmez?

Panik atak nöbetleri genellikle 10 dakika içerisinde en üst seviyeye ulaşırken, 10 dakika ile 30 dakika arasında kendiliğinden geçebilmektedir. Fakat genel olarak panik atak rahatsızlığı kendiliğinden geçebilecek bir rahatsızlık değildir. Dolayısıyla bu gibi hastalığı olan ya da kendisinde panik atak belirtileri gören kişilerin günlük yaşamında olumsuz etkilere maruz kalmaması için en kısa sürede bir psikolog ya da psikiyatra görünmesi gerekmektedir.

Randevual

Panik atak tedavisi mümkün olan bir rahatsızlıktır. Bu hastalığın tedavisinde uygulanan yöntemler çoğunlukla ilaç tedavisi ya da psikoterapi olurken, bazı durumlarda her iki yöntem de bir arada kullanılabilmektedir. Konu ile alakalı olarak yapılan araştırmalar, panik atağın her iki tedavi yöntemine de olumlu yanıt verdiğini göstermektedir. Bunun ile beraber hastanın talebi ya da ihtiyaçlarına göre ilaçsız ya da ilaçlı olarak da tedavi yürütülebilmektedir.

author-avatar

Uzman Psikolog Mehmet Cem Yiğit Hakkında

Lisans eğitimini 2016 yılında İzmir Yaşar Üniversitesi’nde tamamlayan Uzman Psikolog Mehmet Cem Yiğit, yüksek lisans eğitimini 2016 – 2018 yılları arasında İstanbul Üsküdar Üniversitesi’nde tamamladı. Yüksek lisansını “Bireylerde Benlik Saygısı ve Cinsel Özyeterlilik İlişkisinde Bilişsel Çarpıtmaların Rolü” başlığıyla tamamlayan Uzman Psikolog Mehmet Cem Yiğit, Türk Psikologlar Derneği ve Bilişsel Davranışçı Psikoterapiler Derneği üyesi olan Uzman Psikolog Mehmet Cem Yiğit, Samsun Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nde, Samsun Özel Meva Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’nde, İstanbul Np Beyin, Üsküdar Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık Birimi’nde görev aldı.

Benzer İçerikler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir