Çeşitli problemler ile mücadele etmek zorunda kalan bireyler, yaşamını olumsuz yönde etkileyen olayların ardından psikolojik yardım alma kararı verme konusunda güçlük çekebilmektedir. Bu doğrultuda bir uzmana müracaat etme kararını vermek cesaret isteyen ve oldukça önemli olan bir adım olurken, bu durum aynı zamanda bireyin yersiz ve aslı olmayan önyargılardan kurtulmak, iyileşmek istediğinin bir göstergesidir. Bu gibi durumlarda bir uzmandan destek almak isteyen bireylerin aklına takılan ilk soru ise önce psikoloğa mı yoksa psikiyatriye mi gitmesi gerektiğidir.

Psikiyatristler, tıp fakültesinden mezun olduktan sonra 4 yıllık psikiyatri uzmanlığını da tamamlayan, ruhsal rahatsızlıkların fizyolojik temelleri ile ilgilenen ve ilaç yazma yetkisine sahip olan uzman hekimler olarak tanımlanmaktadır. Psikologlar ise, üniversitelerin Fen – Edebiyat Fakültelerinden 4 yıllık Psikoloji eğitimini tamamlayan, bireyler mevcut ve sağlıklı olmayan duyguların, düşüncelerin, davranışların bilinç altındaki sebepleri ile ilgilenen ve bu sebeplerin çözümü üzerine çalışmalar yürüten ruh ve sinir hastalıkları uzmanlarıdır. Almış oldukları 4 yıllık psikoloji eğitiminin üzerine 2 yıllık yüksek lisans eğitimlerini de tamamlayan psikologlar, “Klinik Psikolog” unvanı ile psikoterapi hizmeti sunabilmektedirler.

Psikiyatriye Hangi Durumlarda Gidilir?

Bireylerin;

  • Şizofreni belirtilerini taşıması,
  • Devamlı olarak farklı duygulara kapılması ve sık sık duygu değişimleri yaşaması,
  • Alkol, uyuşturucu ya da sigara bağımlısı olması,
  • Beslenme bozukluğu yaşaması,
  • Kendini devamlı bitkin hissetmesi,
  • Uyku problemleri yaşaması,
  • Kişilik bozukluğu gibi sorunlar görülmesi halinde psikiyatriste gitmesi gerekmektedir.

Bu gibi durumlarda psikiyatrist, kendisine müracaat eden danışanlarına çeşitli tedavi ve ilaçlar başlatarak, sorunlarına çözüm sağlayabilmekte ve sağlığına kavuşmasını sağlayabilmektedir.

Önce Psikoloğa mı Psikiyatriye mi Gitmelisiniz?

Günümüzde psikolojik destek almak isteyen pek çok birey önce psikoloğa mı yoksa psikiyatriste mi gitme konusunda kararsız kalmaktadır. Aslında bu kararı vermek tek başına mümkün değildir. Psikolog uzman ve psikiyatristler çoğu zaman anlaşmalı olarak çalışmalar yürütmektedir. Bunun nedeni ise her iki dalda hizmet veren bu uzmanların asıl görevinin, ruhsal alanda yapılan bilimsel araştırmaları takip ederek, bu araştırmalar doğrultusunda danışanına hizmet vermek olmasıdır. Psikologlar ve psikiyatristler gerekli gördükleri takdirde birbirlerine yönlendirmeler yapmakta ve duruma göre ilaç tedavisinin yanında psikoterapi ya da psikoterapinin yanında ilaç tedavisi ile tedaviyi desteklemektedirler. Yapılan son araştırmalara göre ilaç tedavisi hastalığın tedavisinde tek başına yeterli olmazken, psikoterapi ile de davranışların yeniden yapılanması sağlanmaktadır.