İlişkiyi bitirmek, çoğu zaman çiftlerin zorlu ve acı dolu bir sürece dahil olması anlamı taşımaktadır. Bu gibi durumlarda çiftlerin artık birbirleri ile devam edemeyeceklerini kabullenmesi, süreci kolaylaştırmak açısından önemlidir. Çiftlerden birinin aile içi şiddet ya da istismara uğraması söz konusu olduğunda, ayrılık durumu rahatlama sağlarken, genellikle bu durumlarda ilişkinin bitirilme süreci bir hayli zaman alabilmektedir.

Çoğu zaman sağlıksız bir ilişki içerisinde olanlar ilk etapta gerek düşünce, gerekse faaliyet açısından ilişkiyi bitirmek konusunda başarılı olsa da, bazı düşünce kalıpları bunun önüne geçmektedir. Gerçekten ilişkinin bitmesi için gerekli sebepler olduğunu düşünenler ise ilişkiyi bitirmeye hazır olduğunu bazı duygu ve düşüncelerle anlayabilmektedir.

İlişkiyi Bitirmeye Hazır Olduğunuzu Nasıl Anlarsınız?

Bir kişinin ilişkiyi bitirmeye hazır olabilmesi için kendini psikolojik olarak hazırlaması gerekmektedir. Bunun için ilişkisinde bazı pürüzlerin yaşanması, bitmesi gerektiğini düşündürecek bazı olayların yaşanması gereklidir. Örneğin; yaşanan bir tartışmanın ardından yapıcı olmak adına herhangi bir şey yapmıyorsa, çaba harcamanıza karşın bu çabalar boşa çıkıyorsa, ufak tefek olaylarda ayrılma kararı verilip yeniden bir araya geliniyorsa, çiftler bazı şeyleri birbirinden gizlemeye başlamışsa, basit sorunları büyütüp sorun haline getirmeye başlamışsa, öfke patlamaları yaşanıyor, incir çekirdeğini doldurmayacak bahanelerden büyük tartışmalar çıkıyorsa, kılık kıyafetinizi ve tarzınızı artık beğenmiyor ve üstelik ağır bir şekilde eleştiriyorsa ve bunun gibi pek çok sorun yaşanıyorsa, ilişkinin bitme noktasına geldiğini anlayabilmek mümkündür.

İlişki Gerçekten Bitmeli mi?

İlişkinin gerçekten bitmesi gerektiğini gösteren bazı işaretler bulunmaktadır. Örneğin; ilişkide devamlı kavga ve tartışma durumu, duygusal ve psikolojik açıdan eziklik, çiftlerine birbirine olan bağımlılığı, çiftlerin hatalarının büyük ölçüde artması ve çiftlerden birinin ya da her ikisinin kendisini yorgun hissetmesi gibi durumlar, ilişkinin gerçekten bitmesi gerektiğini gösteren durumlara örnek olarak gösterilebilmektedir.

Çiftlerin birbirine karşı olan bağımlılıkları sağlıklı bir ilişkide olmadıklarını göstermektedir. Birbirlerine sevgi, saygı ya da aşkla bağlı olmayan çiftler sağlıksız bir ilişki içerisinde olurken, bu gibi ilişkiler çiftler arasındaki sağlıklı sınırların önüne geçmektedir. Öte yandan bu alanda yapılan bazı araştırmalar, sağlıksız ilişkilerin çeşitli sağlık sorunlarına yol açtığını ortaya koymaktadır. Dolayısıyla bu gibi faktörler, bir ilişkinin bitmesi gerektiğini ifade etmektedir.

Tüm bunların aksine eğer çiftler ilişkisine bir şans daha vermek istiyorsa, profesyonel bir çift terapistine başvurması gerekir.

Psikologdan Destek Alabilirsiniz!

İlişkisine bir şans daha vermek isteyen çifter için uzman psikologlar tarafından danışmanlık hizmetleri verilmektedir. Terapist olarak görev yapan bu hekimler, öncelikle çiftlerin sorunlarını tespit etmekte, çiftlerin birbirinden beklentilerini öğrenmekte ve ilişkiyi kurtarabilmek için çalışmalar yapmaktadır. Çiftlerin zaman zaman tek olarak, bazen de çift olarak terapiye alan terapistler, sorunların nasıl üstesinden geleceğini öğretmekte ve ilişkileri için bir yol belirlemelerini sağlamaktadır.

Aynı zamanda kurtarılamayacak olan ilişkiler için de sağlıklı bir boşanma süreci gerçekleştirilebilmesini sağlamaktadır.

author-avatar

Uzman Psikolog Mehmet Cem Yiğit Hakkında

Lisans eğitimini 2016 yılında İzmir Yaşar Üniversitesi’nde tamamlayan Uzman Psikolog Mehmet Cem Yiğit, yüksek lisans eğitimini 2016 – 2018 yılları arasında İstanbul Üsküdar Üniversitesi’nde tamamladı. Yüksek lisansını “Bireylerde Benlik Saygısı ve Cinsel Özyeterlilik İlişkisinde Bilişsel Çarpıtmaların Rolü” başlığıyla tamamlayan Uzman Psikolog Mehmet Cem Yiğit, Türk Psikologlar Derneği ve Bilişsel Davranışçı Psikoterapiler Derneği üyesi olan Uzman Psikolog Mehmet Cem Yiğit, Samsun Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nde, Samsun Özel Meva Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’nde, İstanbul Np Beyin, Üsküdar Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık Birimi’nde görev aldı.

Benzer İçerikler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir