Halüsinasyon gören kişinin etrafında herhangi bir uyarıcı bulunmazken, buna rağmen etrafındaki canlı ya da cansız bir cismi algılamaktadır. Kişinin sıklıkla bu durum ile karşı karşıya kalması, günlük yaşamını ve psikolojisini büyük ölçüde etkilemektedir.

Halüsinasyon Nedir?

Çeşitli psikolojik problemler yaşayan ya da yakınlarının bu gibi problemler yaşadığına tanık olan kişiler halüsinasyon nedir diye merak etmekte ve bunun cevabını aramaktadır. Günümüzde pek çok kişi halüsinasyonun asılda var olmayan şeylerin görülmesi olduğunu bilmektedir. Fakat halüsinasyonun tanımı çok daha fazla durumu kapsamaktadır. Örneğin; gerçekte olmayan bir cisme dokunmak ya da koklayabilmek de halüsinasyon tanımına girmektedir.

Halüsinasyon tedavisi, alanında uzman olan kişiler tarafından yapılmaktadır. Bu gibi durumlarla karşılaşan psikologlar, genellikle tedavi yöntemi olarak ilaç tedavisi, terapistler eşliğinde gerçekleştirilen seanslar ve halüsinasyonun kaynağını tespit ederek, asıl nedeni ortadan kaldırabilmek adına çeşitli tedavi yöntemlerini kullanmaktadır.

Kişinin halüsinasyon görmesine; psikoz, psikonevroz, tifo, şizofreni, menejit, uyuşturucu madde ve alkol bağımlılığı, migren, tümör çeşitleri, uykusuzluk, çocuklarda yüksek ateş (havale), epilepsi, Charles bonnet sendromu ve bunun gibi durumlar neden olabilmektedir.

“Halüsinasyon nedir?” sorusuna yanıt bulan kişiler, bu psikolojik rahatsızlığın çeşitlerini ve ne gibi durumlarda görüldüğünü de merak etmektedir.

Halüsinasyon Çeşitleri

Kişileri çeşitli nedenlerden dolayı yaşamış olduğu bu halüsinasyon durumu çeşitlendirilebilmektedir. Sesler duyma, bir şeyler görme, koku alma, tat alma ve bir şeyler hissetme halüsinasyon çeşitlerindendir.

Örneğin; halüsinasyon çeşitlerinden bir şeyler görme; dokunma duyusu ile alakalı olarak gerçekleşen bu türe ayrıca taktil halüsinasyon adı da verilmektedir. Kişinin çevresinde kimse olmamasına rağmen gıdıklandığını ya da birinin ona dokunduğunu hissetmesi halidir. Tat almada ise; kişinin yemiş ya da içmiş olduğu bir şeyde farklı ve tuhaf bir tat olduğunu hissetmesi halidir. Öte yandan olfaktörel halüsinasyon olarak da bilinen koku alma da; kişinin etrafında kötü bir koku alıyor olması olarak tanımlanmakta ya da örneklendirilmektedir.

Halüsinasyon Hangi Durumlarda Görülür?

Bir kişinin şizofreni hastalığına yakalanması halinde halüsinasyon görme olasılığı yüzde 70 civarında gerçekleşmektedir. Bu gibi hastaların yüzde 60 – 90’ı olmayan sesleri duyarken, bazıları da koku ya da tat alabilmektedir. Bunun ile beraber alzheimer, Parkinson ve bunama gibi rahatsızlıklara maruz kalan kişilerde de halüsinasyon durumu görülebilmektedir.

Öte yandan kronik migren rahatsızlığı olan kişilerin 3’te 1’inde aura adı verilen bir çeşit halüsinasyon durumu mevcuttur. Yine kişinin beyin tümörüne yakalanması durumunda, tümörün beyinde yer aldığı bölgeye göre çeşitli halüsinasyonlar görülebilmektedir. Bu durum yalnızca yetişkinlerde değil, yüksek ateş geçirmesi durumunda çocuklarda da görülebilmektedir.

Yaşanılan her hayal durumu halüsinasyon olarak nitelendirilmezken, bazı etkenlerden dolayı da çeşitli gerçek dışı olaylara rastlamak mümkündür. Fakat her iki durumda da kişinin uzman bir hekime müracaat etmesi gerekmektedir.

author-avatar

Hakkında Uzman Psikolog Mehmet Cem Yiğit

Lisans eğitimini 2016 yılında İzmir Yaşar Üniversitesi’nde tamamlayan Uzman Psikolog Mehmet Cem Yiğit, yüksek lisans eğitimini 2016 – 2018 yılları arasında İstanbul Üsküdar Üniversitesi’nde tamamladı. Yüksek lisansını “Bireylerde Benlik Saygısı ve Cinsel Özyeterlilik İlişkisinde Bilişsel Çarpıtmaların Rolü” başlığıyla tamamlayan Uzman Psikolog Mehmet Cem Yiğit, Türk Psikologlar Derneği ve Bilişsel Davranışçı Psikoterapiler Derneği üyesi olan Uzman Psikolog Mehmet Cem Yiğit, Samsun Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nde, Samsun Özel Meva Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’nde, İstanbul Np Beyin, Üsküdar Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık Birimi’nde görev aldı.

İlgili gönderiler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir