Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu, çağımızın en yaygın ve ciddi psikolojik rahatsızlıklarından biridir. Dikkat eksikliği kişinin dikkat ve konsantrasyonunu toparlayamaması, dikkatini sürdürememesi olarak tanımlanırken, hiperaktivite ise;

  • Aşırı hareketli olma,
  • Yerinde duramama,
  • Uykuya dalmakta zorlanma,
  • Çabuk sıkılma,
  • Düşünmeden karar verme olarak tanımlanmaktadır.

Kısaca DEHB olarak tanılan bu rahatsızlık, genellikle çocukluk döneminde ortaya çıkarken, çocuğun yaşamı boyunca devam etmekte ve yaşam kalitesini en aşağılara kadar çekmektedir.

Dikkat Eksikliğini Yenmek Mümkün mü?

Günümüzde bu nörolojik problem ile alakalı en çok merak edilen konulardan biri “Dikkat eksikliğini yenmek mümkün mü?” sorusunun cevabıdır. En çok da dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu olan bir çocuğa sahip ebeveynler tarafından merak edilen bu konu, uzmanlar tarafından açıklanmaktadır.

Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğunu çeşitli tedavi, terapi ve kendi kendine uygulanabilecek yöntemler ile yenebilmek mümkündür. Bunun için öncelikle bireyin alanında uzman olan bir Psikologdan profesyonel yardım alınması ve buna göre hareket edilmesi gerekmektedir.

Dikkat Eksikliğini Yenmek için Neler Yapabilirsiniz?

Dikkat eksikliği tedavisinin yanı sıra, bireyin kendi kendine alacak olduğu önlemler ve uygulayacak olduğu yöntemler sayesinde bu rahatsızlığın üstesinden gelebilmesi mümkündür. Bu doğrultuda atılması gereken ilk adım, alışkanlıkların düzenli bir hale getirilmesidir. Örneğin; şeker çok fazla tüketiliyorsa bunu daha aza indirgemek, bol bol havuç suyu tüketmek gibi alışkanlıklar edinilebilmektedir. Öte yandan spor yapmak, yürüyüşe çıkmak, yoga yapmak ve bunun gibi aktiviteler de atılacak bir diğer adım olarak gösterilebilmektedir. Özellikle nokta atışı çözüm yollarından biri olarak değerlendirilebilecek başka bir uygulama yolu da beyin egzersizleridir. Beyin egzersizleri yapmak, dikkat eksikliğini giderme konusunda birebirdir.

Dikkat eksikliği ve hiperaktivitenin giderilmesi konusunda fayda sağlayacak başka bir adım da uzman bir psikoloğa müracaat ederek terapi görmektir. İleri düzeyde dikkat eksikliği problemi yaşayanlar mutlaka psikolog tardımı almalıdır. Diğer yandan koltuktaki pozisyonu sık sık değiştirmek, zaman planlaması yapmak, bol bol bulmaca çözmek, düzenli beslenmek, müzik eğitimi almak, arkadaşlarından ya da çevresinden sosyal destek almak ya da bunun gibi önlemler de yine dikkat eksikliğini yenebilmek adına atılabilecek adımlar arasında yer almaktadır.

Psikolog ile Görüşebilirsiniz!

Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu olan bir yetişkinin tedavisi için zamanında bir psikoloğa gitmesi gerekmektedir. Aynı zamanda bu gibi bir rahatsızlığı olan çocuk için ebeveynlerinin başvuracağı kişide bir psikolog olmalıdır.

DEHB tedavisi için bu alanda uzman olan hekimler tarafından yürütülecek olan tedavi yöntemi, psikoterapiler olacaktır. Psikoterapinin amacı, çocuğun ya da yetişkinin dikkat ve algılamasını artırarak, bulunduğu ortam içerisindeki davranışlarını ve akademik başarılarını en üst seviyeye çıkarmaktır. Bu doğrultuda uygulanan psikoterapiler, bireyin ya da çocuğun çevresi ile olan ilişkilerini daha sağlıklı bir hale getirebilmekte, yaşam kalitesini artırabilmektedir. Bu nedenle dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu ile başa çıkabilmek için profesyonel bir destek alınması oldukça önemli görülmektedir.

author-avatar

Hakkında Uzman Psikolog Mehmet Cem Yiğit

Lisans eğitimini 2016 yılında İzmir Yaşar Üniversitesi’nde tamamlayan Uzman Psikolog Mehmet Cem Yiğit, yüksek lisans eğitimini 2016 – 2018 yılları arasında İstanbul Üsküdar Üniversitesi’nde tamamladı. Yüksek lisansını “Bireylerde Benlik Saygısı ve Cinsel Özyeterlilik İlişkisinde Bilişsel Çarpıtmaların Rolü” başlığıyla tamamlayan Uzman Psikolog Mehmet Cem Yiğit, Türk Psikologlar Derneği ve Bilişsel Davranışçı Psikoterapiler Derneği üyesi olan Uzman Psikolog Mehmet Cem Yiğit, Samsun Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nde, Samsun Özel Meva Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’nde, İstanbul Np Beyin, Üsküdar Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık Birimi’nde görev aldı.

İlgili gönderiler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir