Aşırı hassas insanlar, toplumun neredeyse yüzde 15 ila 20’sini oluşturmaktadır. Her ne kadar bu oran ciddi bir rakama tekabül etse de, bugün pek çok insan aşırı hassaslık belirtileri, nedenleri ve hatta özellikleri hakkında bilgi sahibi değildir.

Aşırı hassasiyet durumu genellikle içe kapanıklık olarak bilinse de, aslında yüksek hassasiyetin içe kapanıklıkla pek bir alakası yoktur. Örneğin; aşırı hassaslık belirtilerinden biri pek çok uyarana karşı aşırı derecede hassas olması ve tepki göstermesidir. Bu uyaranlar ise kafein tüketiminden ağrılara kadar pek çok farklı etken olabilmektedir.

Aşırı Hassaslık Belirtileri

Aşırı hassaslık belirtileri, genellikle özellikleri ile aynı şeylerdir. Örneğin; aşırı hassas olan bir insan acıktığından çabuk sinirlenirken, depresyon, anksiyete ve bunun gibi psikolojik problemlere daha yatkın olmaktadır. Ayrıca kişinin gürültüden, kalabalıktan, zaman baskısından oldukça hızlı bir şekilde etkilenmesi, şiddet içerikli filmlere, ağrılara karşı aşırı derecede duyarlı olması, parlak ışıklardan, hayata dair değişikliklerden ve aşırıya kaçan korkulardan huzursuz olması gibi durumlarda da aşırı hassaslık belirtileri olarak gösterilebilmektedir.

Aşırı Hassaslık Nedenleri

Aşırı hassaslık nedenleri, genellikle bireyin çocukluk döneminde yaşamış olduğu travmalardan kaynaklanmaktadır. Örneğin; anne ve babanın çocuğa karşı tutumu, çocuğun bu dönemde yaşamış olduğu reddedilme, acımasızca eleştirilme, onaylanmama, takdir edilmeme, psikolojik şiddet, baskı ve bunun gibi pek çok durum, aşırı hassaslık nedenleri olarak gösterilebilmektedir.

Aşırı Hassas İnsanların 5 Özelliği!

Aşırı hassas insanların özellikleri kişiden kişiye değişiklik gösterebilmektedir. Fakat genel olarak bakıldığında; acıktığında çabuk sinirlenmesi, iş yükleri arttığında çabuk bunalıma girmesi, kalabalık yerleri sinir bozucu bulması, etrafındaki kişilerin rahatsız olduğunu çabuk anlamaları, sanat eserlerinden ciddi anlamda etkilenmeleri, depresyon, anksiyete gibi psikolojik problemlere yatkın olması, şiddet ve korku filmlerinden hoşlanmaması gibi durumlar, bu insanların özelliklerinden yalnızca bazılarıdır.

  • Duygularını Daha Derin Hissetmeleri

Aşırı hassas insanların en belirgin özelliklerinden biri duygularını daha derin ve içten hissediyor olmalarıdır. Bu nedenle pek çok konuda duygusal açıdan aşırı tepki gösterirler.

  • Aşırı Detaycı Olmaları

İş ya da günlük hayatta bir şeylerin ters gittiğini çabuk fark eden ve hatta nedenlerini dahi anlayan insanlar, genellikle aşırı hassas olurlar.

  • Acıktıklarında Çabuk Sinirlenmeleri

Fazla hassas olan kişiler acıktıklarında sinir seviyeleri hızlı bir şekilde yükselişe geçer. Dolayısıyla bu kişilerin pek aç kalmaması gerekir.

  • Korku ve Şiddet Türünden Film İzlememeleri

Şiddet içeren ve korku dolu filmleri izleyemeyen hassas insanlar, çoğu zaman kendilerini psikolojik anlamda zorladıklarını düşünerek bu türden filmlerden uzak durmaktadır.

  • Yüksek Sese Karşı Aşırı Hassas Olmaları

Yüksek sesten aşırı derecede rahatsız olan hassas insanlar, konser ya da bol gürültülü ortamlardan uzak durmayı tercih eder. Bu gibi ortamlara girdiğinde ise kendini aşırı derecede rahatsız ve psikolojik açıdan baskı altında hissetmektedirler.

Aşırı hassasiyet, insanların yaşamını olumsuz yönde etkilemektedir. Bu gibi sorunlar karşısında daha güçlü olabilmek, aşırı hassasiyetin üstesinden gelebilmek adına uzman bir psikologdan yardım alınması gereklidir. Bu sayede daha sağlıklı bir yaşam sürdürebilmek mümkün olacaktır.

author-avatar

Uzman Psikolog Mehmet Cem Yiğit Hakkında

Lisans eğitimini 2016 yılında İzmir Yaşar Üniversitesi’nde tamamlayan Uzman Psikolog Mehmet Cem Yiğit, yüksek lisans eğitimini 2016 – 2018 yılları arasında İstanbul Üsküdar Üniversitesi’nde tamamladı. Yüksek lisansını “Bireylerde Benlik Saygısı ve Cinsel Özyeterlilik İlişkisinde Bilişsel Çarpıtmaların Rolü” başlığıyla tamamlayan Uzman Psikolog Mehmet Cem Yiğit, Türk Psikologlar Derneği ve Bilişsel Davranışçı Psikoterapiler Derneği üyesi olan Uzman Psikolog Mehmet Cem Yiğit, Samsun Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nde, Samsun Özel Meva Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’nde, İstanbul Np Beyin, Üsküdar Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık Birimi’nde görev aldı.

Benzer İçerikler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir