Agorafobi Tedavi Süreci! Anksiyete ile yakından ilişkili olan psikolojik bir problemdir. Alan korkusu olarak tanımlanan agorafobi, geçmişinde anksiyete bozukluğu olanlarda ortaya çıkabilmektedir. Fakat bu iki psikolojik patalojinin, çoğu zaman eş zamanlı olarak gerçekleştiğini görebilmek mümkündür.

Agorafobi, bireyin kaygı saldırılarını tekrarladığı zamanlarda ortaya çıkmaktadır. Genellikle agorafobi vakalarında, yalnız kalmaktan korkmak, yalnız başına sokağa çıkamamak, kalabalık mekanlara girmekten korkmak gibi durumlara rastlanmaktadır. Bireyler, yalnızken karlı karşıya kalacakları olay ya da durumlarla mücadele edemeyeceklerini düşünmekte ve dolayısıyla bu gibi durumların meydana gelebileceği mekanlardan kaçınmaktadır. Agorafobi çeşitli mekanlarda ortaya çıkarken, hastalar genellikle caddeler, alışveriş merkezleri, sinemalar, tiyatrolar, toplu taşıma araçları, uçaklar, otobüsler ya da marketler gibi mekanlardan kaçınmaktadır.

Agorafobi Nasıl Tedavi Edilir?

Agorafobi tedavisi, hastalar açısından oldukça önemlidir. Çünkü agorafobi, kişinin psikolojisini ve günlük hayatını olumsuz yönde etkileyen rahatsızlıklardan biridir. Bu hastalığı pek çok tedavi yöntemi bulunurken, terapi, bu tedavi yöntemlerinden biridir. Agorafobi gibi hastalıkların tedavisinde psikoterapinin önemi oldukça büyüktür.

Genellikle Uzman Psikolog tarafından yürütülen agorafobi tedavisi, aynı zamanda ilaç tedavisi olarak da yapılabilmektedir. Bu hastalığın tedavi yöntemi kişinin durumuna göre değişiklik gösterirken, doğru bir şekilde planlanan tedavi süreci, hastanın kısa süre içerisinde sağlığına kavuşmasını sağlamaktadır.

Tedavi Ne Kadar Sürer, Süre Neye Göre Değişir?

Agorafobinin tedavi süresi, genellikle hastadan hastaya değişiklik gösterebilmektedir. Hastanın psikolojik durumu, tedavi sürecini etkilerden, aynı zamanda tedaviyi yürüten psikologların uygulamış olduğu tedavi yöntemi de bu süreci etkileyen etkenler arasında yer almaktadır.

Agorafobi yaşayanların genelinde, kesin tedaviye ulaşılabildiği görülmektedir. Nadiren hastalığın tedavisinde olumsuz sonuçlar alınabilirken, bu gibi durumlarda tedavi süresinin uzatılması ve kesin tedavi için daha fazla çaba sarf edilmesi gereklidir.

Agorafobi Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Agorafobi tedavi edilmezse, bazı kötü sonuçlar doğurabilmekte ve ömür boyu devam edebilmektedir. Agorafobi hastalığının tedavi edilmemesi depresyona neden olurken, ayrıca anksiyete ve panik atak gibi günlük yaşamı olumsuz yönde etkileyen psikolojik rahatsızlıklara da neden olunmaktadır.

Antidepresan ya da anksiyete ilaçlarının yanı sıra bilişsel – davranışçı terapi gibi tedavi tedai yöntemleri ile giderilebilen agorafobi, özellikle bilişsel – davranışçı terapi yönteminin tercih edildiği hastalarda, olumlu yönde kalıcı etkilere rastlanabilmektedir. Bu durum, agorafobinin tedavi sürecinde pozitif sonuçlara neden olabilmektedir.

Agorafobi Geçer mi, Kalıcı mı?

Günümüzde oldukça sık rastlanılan psikolojik problemlerden biri olan agorafobi, pek çok bireyin kafasında soru işaretlerine neden olmaktadır. Bu rahatsızlıkla alakalı merak edilen en önemli konulardan biri de “Agorafobi geçer mi?” sorusunun cevabıdır. Agorafobi, kendi kendine geçebilecek bir rahatsızlık değildir. Ancak tedavi edilmesi durumunda elbette ki geçmektedir. Agorafobinin kalıcı olması, ancak hastanın tedaviyi reddetmesi ya da hiçbir zaman tedavi olmayı düşünmemesinden kaynaklanabilmektedir. Dolayısıyla bu gibi rahatsızlıklarda, hastaların durumunun farkında olarak en kısa süre içerisinde bir uzman psikolog ya da psikiyatriste başvuruda bulunması gerekmektedir.

author-avatar

Uzman Psikolog Mehmet Cem Yiğit Hakkında

Lisans eğitimini 2016 yılında İzmir Yaşar Üniversitesi’nde tamamlayan Uzman Psikolog Mehmet Cem Yiğit, yüksek lisans eğitimini 2016 – 2018 yılları arasında İstanbul Üsküdar Üniversitesi’nde tamamladı. Yüksek lisansını “Bireylerde Benlik Saygısı ve Cinsel Özyeterlilik İlişkisinde Bilişsel Çarpıtmaların Rolü” başlığıyla tamamlayan Uzman Psikolog Mehmet Cem Yiğit, Türk Psikologlar Derneği ve Bilişsel Davranışçı Psikoterapiler Derneği üyesi olan Uzman Psikolog Mehmet Cem Yiğit, Samsun Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nde, Samsun Özel Meva Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’nde, İstanbul Np Beyin, Üsküdar Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık Birimi’nde görev aldı.

Benzer İçerikler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir