Depresyon, bireyin geçici problemlerinden farklı olarak, dikkat ve özenle tedavisi gereken bir psikolojik rahatsızlık, ruhsal çöküntüdür. Nispeten kalıcı bir umutsuzluk ve sıkıntı durumu olarak da tabir edilen depresyon, günümüzde oldukça sık duyulur ve yaşanır hale gelmiştir. Fakat tıbbi açıdan oldukça öneli olan bu ruhsal bozukluk, pek çok nüans içermektedir. Mesela; bütün depresyon evreleri aynı dozda yaşanmamakta, hafif, orta şiddetli ve ağır depresyon olarak değerlendirilebilmektedir.

Ağır depresyon belirtileri, genellikle hafif ve orta şiddetli depresyonda görülen belirtiler ile aynı olabilmektedir. Fakat bu tür bir depresyon, bireyin günlük yaşamını sürdürebilmesine engel olacak kadar şiddetli olabilirken, bireyin yakınları tarafından da fark edilebilmektedir.

Ağır Depresyon Türleri

Ağır depresyon, depresyon türleri arasındaki en şiddetli olan türdür. Klinik depresyon ya da majör depresif bozukluk olarak da nitelendirilen ağır depresyon, bireyin hayatında en az 6 ay boyunca devam edebilmektedir. Nadiren de olsa bu depresyon türünün semptomları ortadan kaybolsa da, çoğunlukla tekrar etmektedir ve ancak iyi bir tedavi ile geçebilmektedir.

Ağır depresyon, kendi içerisinde alt gruplara da ayrılabilmektedir. Ağır depresyon türleri ise; atipik özellikli ağır depresyon, doğum sonrası depresyonu, melankolik özellikli ağır depresyon, mevsimsel duygudurum bozukluğu, katatonik özellikli depresyon ve psikotik özellikli depresyondur.

Ağır Depresyon Belirtileri

Ağır depresyon belirtileri genellikle sanrılar, halüsinasyonlar, sersemlik hissi, intihar ve ölüm düşünceleri olarak görülmektedir. Bunun ile beraber;

  • Kişinin her gün zevkle yaptığı aktivitelerden artık zevk alamaması,
  • Hayattan zevk alamaması, kimseyi görmek istememesi,
  • Önemli ölçüde zayıflaması ya da kilo alması,
  • Çok az ya da çok fazla uyuması,
  • Devamlı olarak kendisini yorgun hissetmesi,
  • Enerjisinin düşük olması,
  • Kararsızlık,
  • Konuşmak istememesi ve bunun gibi durumlar da ağır depresyon belirtilerindendir.

Öte yandan majör depresif bozukluk, yani ağır depresyon, umutsuzluk, değersizlik ve üzüntü ile karakterize olan bir ruhsal bozukluktur. Kendisinde bu gibi belirtiler görülen kişilerin mutlaka en kısa süre içerisinde ağır depresyon tedavisi için bir uzman hekime müracaat etmesi ya da yönlendirilmesi gerekmektedir.

Bireylerde majör depresif bozukluk tanısının koyulabilmesi için öncelikle ağır depresyon testi yapılması ve semptomların en az beşinin birden 2 hafta süre ile devam ettiğinin görülmesi gerekmektedir.

Ağır Depresyon Tedavisi

Majör depresif bozukluğun tedavisi için yapılması gereken ilk iş, bir psikologdan yardım almaktadır. Çünkü ağır depresyonun kendi kendine geçmesi mümkün değildir. Uzman hekim, birey için en uygun tedavi yöntemini belirleyecek olup, buna göre bir yol izleyecektir.

Ağır depresyonun tedavisinde hem ilaç tedavisi hem de terapi uygulanmaktadır. Ancak bu kişiden kişiye göre değişmektedir. Ayrıca anti – depresan gibi ağır depresyon ilaçları, farklı psikoterapi türleri, akupunktur, meditasyon, spor gibi alternatif tedavi yöntemleri ve yaşam şeklinin değiştirme gibi yöntemlere de başvurulabilmektedir.

Ağır depresyonda olan bireylerin doktorunun tavsiyelerine uyması, tedavisine düzenli olarak devam etmesi ve alternatif aktiviteler yapması, bu tedavide oldukça önemli görülmektedir.

author-avatar

Hakkında Uzman Psikolog Mehmet Cem Yiğit

Lisans eğitimini 2016 yılında İzmir Yaşar Üniversitesi’nde tamamlayan Uzman Psikolog Mehmet Cem Yiğit, yüksek lisans eğitimini 2016 – 2018 yılları arasında İstanbul Üsküdar Üniversitesi’nde tamamladı. Yüksek lisansını “Bireylerde Benlik Saygısı ve Cinsel Özyeterlilik İlişkisinde Bilişsel Çarpıtmaların Rolü” başlığıyla tamamlayan Uzman Psikolog Mehmet Cem Yiğit, Türk Psikologlar Derneği ve Bilişsel Davranışçı Psikoterapiler Derneği üyesi olan Uzman Psikolog Mehmet Cem Yiğit, Samsun Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nde, Samsun Özel Meva Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’nde, İstanbul Np Beyin, Üsküdar Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık Birimi’nde görev aldı.

İlgili gönderiler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir