Aldatılan Biri Tekrardan Güvenebilir mi?Bir insanın başına gelebilecek en kötü durumlardan biri; sevdiği, değer verdiği ve hayatını paylaştığı bir insan tarafından aldatılmaktır. En özel anların paylaşılmış olduğu, güvenildiği ve birlikte olmaktan mutluluk duyulan bu insanların yalanlarını, kandırdığını ve aldattığını öğrenen insanlar genellikle aldatılma hissi ile büyük bir sarsıntı yaşamakta, hem o insana, hem de genel olarak hayata karşı bakış açısını büyük ölçüde değiştirmektedir. Üstelik bu gibi durumlarla karşılaşan insanların psikolojisi alt üst olurken, hayatı boyunca karşısındaki kişilere güvenebilme konusunda problemler yaşamaktadır.
Aldatılan Biri Tekrardan Güvenebilir mi?
Hayatında en çok değer verdiği bir insan tarafından aldatılmış olan bireyler, psikoloji bakımından oldukça zor bir süreçten geçmektedir. Genellikle aldatılma sonrası yalnızlık haline bürünen ve depresyona giren bireylerin yeniden bir başkasına güvenebilmesi neredeyse imkansız denebilecek kadar güçtür.
Aldatılma hissi her ne kadar çok zor olsa da, bazense bu gibi durumlar insanın daha güçlü bir şekilde hayata tutunmasını ya da ilişkilerinde daha güçlü bağlar kurabilmesini sağlayabilmektedir. Halihazırdaki ilişkilerde çiftlerin bundan sonraki süreci birbirine karşı daha dürüst olarak geçirmesi, aldatan tarafından gerçekten pişman olması, aldatılan tarafında da affedebilmeyi öğrenmesi gerekir. Ancak bu şekilde bir nebze de olsa güven sorunu ortadan kaldırılabilmektedir.
Aldatılma Sonrası Güven Kaybı ile Başa Çıkabilme Yolları!
Aldatma sonrası güven kaybı, değer verdiği insan tarafından aldatılmış olan her bireyin yaşamış olduğu bir durumdur. Bu gibi durumlarda oluşan güven kaybını onarmak bir hayli güçtür. Bunu için bireylerin psikolojik destek alması gerekirken, bazen de kendi denemiş olduğu yollar ile güven kaybı sorununun üstesinden gelinebilmektedir.
Aldatılmış olan bireyin yaşamış olduğu duygu karmaşalarını normal olarak kabul etmesi, ilişkinin sürdürüp sürdürmeyeceğine karar vermesi, vermiş olduğu karar ne olursa olsun karşısındaki kişi ile güven bağını onarmaya çalışması ve affetmeyi öğrenmesi, aldatılma sonrası güven kaybı ile başa çıkabilme yolları arasında yer almaktadır.
Öte yandan bu süreçte bireyin sabırlı olması, aşırı kızgınlık ve kırgınlık dönemi hafiflemeye başladığında iletişime geçilmesi, hissetlerini içine atmak yerine konuşması, yaşanan bu durum ve kızgınlık için en iyi ilacın zaman olduğunun bilinmesi, davranış ve duyguların değiştirilmeye çalışılması da bu durumun üstesinden gelebilmek için yapılması gerekenler olarak gösterilmektedir. Eğer ki bu yöntemler ile güven sorununun üstesinden gelinemiyorsa, mutlaka bir psikologdan destek alınması gereklidir.
Psikologdan Destek Alabilirsiniz!
Psikologlar, aldatılma psikolojisi ile kendisine başvuran danışanlarına genellikle ilişki ya da evlilik psikoterapisi uygulamaktadır. Çoğu zaman ilişkilerde güven zaman içerisinde kazanıldığında, kaybedilen güveni yeniden tesis edebilmek de zaman alacaktır. Çift terapisi, ilişkilerde yaşanan bu gibi problemlere bir çözüm üretebilmektedir. Çiftlerin çözemedikleri problemlerde psikologlar tarafından sorunun kaynağı saptanarak bir terapi programı hazırlanmaktadır. Aldatma gibi aşılayan sorunlarda da bu gibi yöntemler uygulanırken, EMDR yine bu yöntemler arasında yer almaktadır.