Tembel Misiniz? Peki Neden Olduğunuzu Sorguladınız Mı? Tembellik, insanların yaşam kalitesinin aşağılara çeken bir durum olarak ifade edilmektedir. Her ne kadar psikolojik bir hastalık olarak kabul edilmese de, insan psikolojisi ile de ilgisi bulunmaktadır.

Bir tür kişilik ya da durum olarak tanımlanan tembellik, yalnızca hareketsizlik olarak değil, aynı zamanda üretime ilişkin bir motivasyonsuzluk olarak da ifade edilebilmektedir. Çeşitli kişilik bozukluklarının ya da psikolojik hastalıkların temelinde motivasyon eksikliği yatarken, bazı insanlarda ise bu durum bir karakter olarak görülebilmektedir.

Randevu Al

Tembel Misiniz?

Tembel Misiniz?

Tembel Misiniz?

Bir insanın tembel olup olmadığını anlayabilmek için bazı belirtilerin görülmesi gereklidir. Genel olarak bakıldığında tembellik belirtileri ise; bazı işlerini erteleme, sıklıkla hata yapma, işe ya da vakitli olarak gidilmesi gereken yerlere geç kalma, izin almadan ya da hastalık gibi bahaneler ile işe gitmeme, ilişkilerde bozulma, sebepsiz işi bırakma yönelimi, yapması gereken önemli işler yerine gereksiz işlerle meşgul olma ve hizmet vermiş olduğu kişiye karşı alaycı davranışlar sergileme gibi durumlar, genellikle tembellik belirtileri olarak gösterilebilmektedir.

Bu gibi belirtilerin görülmüş olduğu kişilerde tembellik ya da diğer bir tabir ile motivasyon eksikliği bulunmaktadır.

Tembellik, aynı zamanda insanların hem yaşam standartlarını, hem de sağlıklarını tehlikeye sokan bir durum olarak ifade edilmektedir. Günümüzde pek çok tembel insanda obezite, kalp ve damar hastalıkları gibi sağlık problemleri ortaya çıkarken, hem çocukların, hem de yetişkinlerin hayatını olumsuz yönde etkilemeye başlamaktadır. Öte yandan yapılan araştırmalar, tembelliğin beyin hücrelerini yaşlandırmaya başladığını da ortaya koymaktadır.

Tembellik Nedenleri Nelerdir?

Tembellik Nedenleri Nelerdir?

Tembellik Nedenleri Nelerdir?

Tembellik nedenleri, pek çok farklı etkenden kaynaklanabilmektedir. Bu nedenler psikolojik olabileceği gibi fiziksel de olabilmektedir. Örneğin; bireyin yaşamış olduğu önemli bir kayıp, yas, yaşamış olduğu travmalar psikolojik tembellik nedenleri olarak gösterilebilmektedir. Öte yandan obezitenin tembelliğe, tembelliğin de obeziteye yol açmasının yanı sıra, uzuvlardan birinin eksik olması (mesela bir kolunun ya da ayağının olmaması) gibi durumlar da fiziksel nedenler olarak örneklendirilmektedir.

Bu gibi nedenlerin yanı sıra zekanın da tembellikle bir ilgisi olduğu düşünülmektedir. Zira geçmişten günümüze kadar en önemli icatları geliştiren zeki insanların asılda tembel oldukları ve hatta icatlarında tembelliğe yol açtığı bilinmektedir.

Psikologdan Destek Almayı Düşündünüz mü?

Tembelliğin özellikle de motivasyon eksikliğinin genel olarak kişinin karakteri ya da psikolojisi ile alakalı bir durum olması halinde tedavisi mümkün olabilmektedir. Bu alanda pek çok psikolog, hastalarının yaşam standartlarını yükseltebilmek üzerine terapi uygulayabilmektedir.

Motivasyon eksikliği olan ve bu nedenle de tembel olan insanlar için özel tedavi yöntemleri uygulayan psikologlar, genellikle psikoterapi uygulamaktadır. Psikoterapi, kişinin problemlerinin farkına varabilmesini, nedenlerini keşfedebilmesini ve bu problemler karşısında neler yapabileceğini öğrenmesini sağlamaktadır. Bu sayede tembellik gibi bir problemi uzun vadede ortadan kaldırabilmek mümkün olurken, kişi daha sağlıklı, daha zinde ve kaliteli bir yaşam imkanı elde edebilmektedir.