Obsesif kompülsif bozukluk, günümüzde pek çok insanda görülebilen psikolojik problemlerden biridir. Takıntı hastalığı olarak da ifade edilen bu problem, insanlarda çeşitli şekillerde nüksetmektedir. Temizlik takıntılığı da obsesif kompülsif bozukluk (OKB) türlerinden biri olarak karşımıza çıkmaktadır.
Temizlik hastalığı, takıntı seviyesinde olan ve bireyin çevresindeki her şeyi devamlı olarak temizleme ihtiyacı duyması olarak ifade edilmektedir. Her şeyin kirli olduğuna inanma, bir şeyleri sık sık yıkama ya da silme gibi işlemlerin devamlı olarak tekrar etmesi şeklinde de tanımlanabilen temizlik takıntılığı, genellikle kadınlarda görülmektedir. Fakat erkeklerde görülme olasılığı da azımsanmayacak kadar çoktur.
Temizlik takıntılığının meydana gelmesindeki en büyük etkenler, bir tür psikolojik sorun olan anksiyete, saplantılı düşünceler ve emin olamama durumu olarak gösterilmektedir. Diğer pek çok obsesif kompülsif bozukluk türünde olduğu üzere aynı süreci takip eden bu hastalıkta, birey davranışlarının mantıksız olduğunu fark etmekte fakat engelleyememektedir.
Temizlik Takıntılığı ve Belirtileri
Temizlik takıntılığının en bilindik belirtileri;
- Bireyin devamlı olarak ellerini yıkaması,
- Evini temizlemesi,
- Bir odayı ya da evin tamamını günde 2-3 defa süpürmesi,
- Gününün ve hatta yaşamının büyük çoğunluğunu temizlik yaparak geçirmesi,
- Kirli olduğunu düşündüğü eşyaları yıkayıp temizlemesi,
- Mikrop kapacağı korkusu ile kapıları, kulpları tutamaması,
- Umumi tuvaletleri kullanmaması ve bunun gibi pek çok durum olarak gösterilebilmektedir.
Temizlik takıntısı gibi bir takıntı hastalığına sahip olan bireyler, dışarıdan geldiğinde ya da evde iken bile mikroplu olacağını düşündüğünden sık sık kıyafetlerini değiştirmekte, günde 3 – 4 defa duş almakta ve bu davranışları hayatını paylaştığı insanlardan da talep etmektedir. Bu nedenle bireyin gerek bireysel yaşamı, gerekse aile hayatı olumsuz yönde etkilendiğinden, takıntı hastalığından kurtulabilmek için bir uzmana danışılması gereklidir.
Temizlik Takıntılığından Nasıl Kurtulabilirsiniz?
Obsesif kompülsif bozukluk (OKB) türü olan temizlik takıntısı, herhangi bir müdahalede bulunmadan kendiliğinden geçebilecek bir psikolojik sorun değildir. Üstelik bireyin kendi çabaları da yeterli olmayabilir. Bu nedenle de temizlik takıntısı olan bir bireyin mutlaka bir psikologdan ya da psikiyatristten destek alması gerekmektedir.
Temizlik takıntısı için uzmanlar tarafından uygulanan tedavi yöntemleri genellikle ilaç tedavisi ile bilişsel davranışçı terapidir. Her iki tedavi yöntemi de bu hastalıktan kurtulma konusunda başarılı olurken, bireyler bu sayede uzun vadede daha sağlıklı bir yaşam sürdürebilmektedir.
Psikologdan Destek Alabilirsiniz!
Temizlik takıntısı ya da başka türden obsesif kompülsif bozukluk problemi yaşayan pek çok insanın bu hastalıktan kurtulmak için yapması gereken ilk iş bir psikologdan destek almasıdır. Psikologlar tarafından uygulana bilişsel davranışçı terapi yöntemi, bu konuda en etkili yöntemlerden biridir.
Hastalar, bilişsel davranışçı terapi yönteminde korkuları ve takıntıları ile yüzleştirilmekte, anksiyetesinin farkına varması sağlanmakta ve bunlar ile nasıl mücadele edebileceği konusunda bilgi sahibi olmaktadır. Bu sayede de uzun vadede daha sağlıklı bir yaşam sürdürebilme imkanı elde etmektedir.