Klostrofobiyi Yendim Tekrar Olur Muyum? Klostrofobi, genellikle kapalı alanlara karşı çıkış bulamama korkusundan dolayı sebepsiz ve mantık dışı panik atak manasına gelmektedir. Onlarca farklı türden fobi arasında yer alan klostrofobi, ayrıca bir tür psikolojik rahatsızlık olarak da nitelendirilmektedir.
Kapalı alanlara karşı gelişen aşırı ya da mantıksız korku hali olan bu rahatsızlık, halk arasında kapalı alan korkusu olarak bilinmektedir. Bu hastalığa sahip olan kişiler her ne kadar kapalı bir alanda kilitli kalmak türünden gerçek bir tehdit olan durumlar anında yaşanılan korku gerçek olsa da, gerçekçi bir tehlike olmayan durumlarda da oldukça güçlü bir korku hissedebilmektedir. Bu gibi durum, bireyin otobüs, tren, asansör ya da bunun gibi çeşitli alanlar gibi fobiyi tetikleyici durumlardan kaçınmasına neden olabilmektedir. Özellikle de asansör gibi kapalı ve dar alanlardan korkan bireylerin sayısı, dünya üzerinde sanıldığın da fazladır.
Klostrofobi belirtileri, kişide terleme, titreme, nefes darlığı yaşama, boğulma hissi, bayılacağını düşünme, havasız kalma, mide bulantısı, baş dönmesi, vücudun bazı bölgelerinde karıncalanma ve uyuşma hissi olarak görülmektedir. Herhangi bir kapalı ortama girdiğinde bu belirtilerden biri görülen kişinin en kısa sürede psikolog gibi bir uzman hekime görünmesi gerekmektedir.
Klostrofobiyi Yendim, Tekrar Olur Muyum?
Görmüş olduğu tedavi neticesinde kapalı alan korkusundan kurtulan bir bireyin merak ettiği konuların başında “Klostrofobiyi yendim tekrar olur muyum?” sorusunun cevabı gelmektedir.
Öncelikle klostrofobi, herhangi bir tedavi ya da terapiye başvurmadan geçebilecek bir psikolojik rahatsızlık değildir. Kapalı alan korkusu olan bireylerin mutlaka alanında uzman olan bir hekime müracaat ederek destek alması gerekmektedir. Bunun ile beraber görmüş olduğu başarılı ve doğru bir klostrofobi tedavisi ile bu rahatsızlıktan kutulan bir kişinin yeniden bu rahatsızlığa yakalanması oldukça düşük bir ihtimaldir. Fakat yeniden kapalı alan korkusu yaşamasa dahi kısa süre içerisinde atlatabilmekte, ikinci bir tedaviyi daha kolay atlatabilmektedir.
Tekrar Klostrofobi Olmamak için Psikolog’dan Destek Almalısınız!
Psikolog, kişilerin pek çok psikolojik rahatsızlıklarının üstesinden gelebilmek adına yardımcı olan uzman bir hekim olarak bilinmektedir. Klostrofobi gibi çeşitli psikolojik problemlerin giderilmesine yardımcı olan bu uzmanlar, kişilerin hayatını kolaylaştırmakta ve yaşam kalitesini oldukça yukarılara taşıyabilmektedir.
Kapalı alan korkusu olan bireylerin bir psikologdan destek alması da oldukça önemlidir. Bunun nedeni ise bu korkunun günlük yaşamı etkileyen bir korku türü olmasıdır. Bireyin yaşam kalitesini aşağılara çeken kapalı alan korkusunun ve bunun ile beraber gelen panik atak nöbetlerinin önüne geçilmesi adına destek alınmasına şart gözüyle bakılabilmektedir.
Öte yandan kendi yöntemleri ile klostrofobiden kurtulan bir bireyin yeniden bu hastalığa kapılmamak adına da destek alması gerekli görülmektedir. Psikologlar tarafından yürütülen tedaviler genellikle terapi yönünde olurken, bu terapilerde klostrofobi nedenleri tespit ederek sorunun kaynağı ile başa çıkabilme yolları bulunabilmektedir. Dolayısıyla bu terapiler sayesinde bireyin yeniden kapalı alan korkusu yaşaması gibi bir ihtimal direkt olarak ortadan kaldırılabilmektedir.
Merhaba…
Son 7 yıldır kapalı alan korkusu ile şehir dışına hiç çıkmadım. Bilmediğim bir yola tünel çıkar korkusundan gidemiyorum. Asansörlere binemiyorum. Kapalı otoparklara, çıkışı gözükmeyen, camı olmayan yada kitli olan hiç bir yere giremiyorum. Açıkçası kendimin müdahale edemediği hiç bir ortamda durumda kalmak istemiyorum. Peki ne oluyor, önce karnıma bir kramp ve ağrı giriyor. Kalp çarpıntılarım, parmak uyuşmalarım gerçekleşiyor. Göğsümün arasında boğazıma kadar çıkan bir boğulma hissi ve yoğun kulak uğultusu. Ve bu durumu asla yaşamamak için çok yerden kaçıyor gitmiyorum. Çevremdekilerin beni zorlamaları beni daha da çok geriyor. Ne yapacağımı biliyor ama cesaret edemiyorum. Bu korkuyla yaşamak hayat kalitemi sıfıra düşürdü… Şu kaynak travmayı öğrenip çözümlemeyi çok istiyorum.
Çok yoruldum çok…
Teşekkürler
İyi çalışmalar.
Merhaba ben bilişsel davranışçı terapi aldım 4-5 seans Gerçekten iyi geliyor şehir hastanesinden kaçtığımı hatırlıyorum muayene olamadan ancak seanslardan sonra beyin cerrahına Muayene oldum bel fıtığı için ameliyat dedi ameliyat oldum düşünün inanın yaşarken çok zor ama geçmesi kolay bir rahatsızlık 3+3+3 terapisi yapıldı Kesinlikle tavsiye ederim Çok geçmiş olsun