Günümüzde adı oldukça sık duyulan mitomani hastalığı, çoğunlukla yalan söyleme hastalığı olarak bilinmektedir. Bu hastalık, kişinin bir toplumda dikkat çekebilmek ve odak noktası haline gelebilmek için ufak tefek beyaz yalanlar söylemesi ile başlamaktadır. Daha sonrasında kontrolünü kaybeden bu kişiler, söyledikleri yalana kendileri de inanmaya başlar.

Mitomani hastalığına yakalanan kişiler, genellikle durumlarının hastalık düzeyinde olduğunu fark edemezler. Bu sebeple de terapi ya da tedavi görme ihtiyacı hissetmezler. Bu gibi durumlarda hasta yakınlarının kişiyi önce hasta olduğuna, sonrasında ise terapi görmesi gerektiğine ikna etmesi gerekmektedir.

Mitomani Hastalığı Nasıl Anlaşılır?

Mitomani hastalığına yakalanan kişilere mitoman adı verilmektedir. Bir kişinin mitoman olduğunun anlaşılabilmesi için ise hastalığa ait bazı belirtilerin görülmesi gerekmektedir. “Mitomani hastalığı nasıl anlaşılır?” diye merak edenler için mitomani belirtileri; yalanda ısrarcı olması, herhangi bir çıkarı olmamasına rağmen devamlı yalan konuşması, söylediği yalanlara kendisinin de inanması, yalanı ortaya çıkmasına rağmen pişmanlık duymaması ve yalanı ortaya çıkınca agresif ve alıngan tavırlar sergilemesidir.

Mitomani hastalığı, çeşitli nedenlerden dolayı ortaya çıkabilmektedir. Genel olarak mitomani nedenleri kişinin çocukluk dönemine dayanırken, o dönemde yaşamış olduğu çeşitli istismarlar, çocukluğunda yaşamış olduğu travmatik olaylar, ebeveynlerinin yalanlarına şahit olması, kişilik bozukluğuna sahip olması, birileri tarafından takdir edilmek istemesi, aşağılanmaktan korkması ve doğru konuştuğunda kendisine inanılmaması, mitomani nedenleri olarak gösterilmektedir.

Randevual

Mitomani Nasıl Tedavi Edilir?

Mitomani tedavisi, oldukça önemli bir süreçtir. Psikologlar tarafından yürütülen bu tedavilerde kişinin psikolojik durumuna göre ya ilaç tedavisi ya da psikoterapi tercih edilmektedir.

Mitomani tedavisinde öncelikle kişinin yüzüne yalancı olduğunu vurgulamaktan ziyade hasta olduğu konusunda ikna edilmesi gerekmektedir. İkna çalışmaları esnasında ise sakinliği korumak oldukça önemlidir. Ardından hastalığını kabul eden bu kişinin bir de tedavi için ikna edilmesi gerekmektedir. Sonrasında ise uzman hekim tarafından kişinin çocukluk travmalarına inilerek, neden mitoman olduğu tespit edilmektedir. Tedavi süresinde doktor ile hasta yakınları arasında bir iletişim bağı kurulmakta ve nüksetmeye eğilimli olan bu hastalığın beraberinde başka sorunlar getirmemesi sağlanmaktadır. Doktor hastanın durumuna göre bir tedavi yöntemi belirlenmekte ve sürece başlamaktadır. Çoğunlukla psikoterapi uygulanan bu hastalarda, daha ilk seansın sonunda bile büyük değişimler görülebilmektedir. Dünya genelinde ise mitomani hastalığına sahip olan kişilerde çeşitli psikolojik rahatsızlıklar tetiklendiğinden hasta hastaneye yatırılmaktadır.

Mitomani Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Mitomani, yani yalan söyleme hastalığı, ruhsal bir problem olarak kabul edilmektedir. Bunun nedeni ise gerçek dışı bir değerlendirme ve kurgulama sürecine sahip olmasıdır. Tedavisi oldukça önemli olan bu hastalık, tedavi edilmediği takdirde çeşitli psikolojik sorunlara neden olabilmektedir. Örneğin; mitomani hastalığı tedavi edilmediği takdirde ileri derecede kişilik bozukluğuna daha da kötüsü şizofreniye dönebilmektedir. Dolayısıyla hastanın tedavi konusunda ikna edilmesi ve en kısa süre içerisinde tedaviye başlaması büyük önem arz etmektedir.