Panik atak nöbetleri, kişilerde hiç beklenmedik bir anda ortaya çıkan, herhangi bir duruma bağlı, kişinin fiziksel varlığı üzerinde de etki eden büyük korku hali olarak tanımlanabilmektedir. İnsan beynindeki alarm merkezinin bozulması ile ortaya çıkan bu rahatsızlığın temel özelliği, aniden gelişmesi, zaman zaman ortaya çıkması, kişiyi korku ve dehşet içerisinde bırakarak, yoğun korku ya da sıkıntı nöbeti geçirmesidir. Pek çok kişinin kriz olarak nitelendirdiği bu duruma panik atak adı verilmektedir.
Panik atak nöbeti kişinin hiç beklemediği bir anda görülmekte, gittikçe artmakta ve 10 dakika içerisinde de en üst seviyesine ulaşmaktadır. Genellikle 10 dakika ile 30 dakika arasında devam etmekte, nadiren de bir saate kadar sürüp kendiliğinden geçmektedir.
Panik Atak Nöbetleri Nasıl Olur?
Panik atak krizi ortada herhangi bir neden yokken göğüs ağrısı ve nefes daralması olarak ortaya çıkmakta, daha sonrasında ise göğüste sıkışma, nefes alamama, terleme, titreme, ürperme ya da üşüme, nadiren de mide bulantısı, karın ağrısı, baş dönmesi olarak devam etmektedir. Panik atak nöbeti geçiren bir kişi düşecekmiş ya da bayılacakmış gibi hissederken, vücudunun belirli yerlerinde uyuşma ya da karıncalanma oluşabilmekte ve bu panik atan belirtileri kişiyi korku ve dehşet içerisinde bırakabilmektedir.
Panik atak krizi esnasında kişi kalp krizi ya da felç geçirdiğini sanarak yoğun bir ölüm korkusu ya da felç olma korkusu yaşayabilmektedir. Bazen de başında sersemlik, gariplik, kendisinin ya da etrafındakilerin tuhaf olduğunu düşünmesiyle, kontrolünü kaybetmekten, çıldırmaktan ya da çevresindekilere zarar vermekten korkmaya başlamaktadır.
Panik Atak Nöbetleri Ne Sıklıkla Olur?
Panik atak nöbetlerinin sayısı değişiklik gösterebilmektedir. Ancak bir ay içerisinde 3’den fazla kriz geçirilmesi durumunda panik bozukluğunun olduğu anlaşılabilmektedir. Hemen hemen herkeste görülebilecek panik bozukluk, daha çok mükemmeliyetçi, verici ya da kontrolcü olan kişilerde görülebilmektedir.
Panik atak nöbeti asılda bir belirti olarak kabul edilmektedir. Panik atak krizlerinin tekrar etmesi halinde, kişinin yeniden kriz geçireceği korkusu yaşamaya başlaması ve bu yüzden bazı şeyleri yapmaktan kaçınması ile panik bozukluk adı verilen bu psikolojik rahatsızlık ortaya çıkmaktadır.
Panik Atak Nöbeti Ne Kadar Sürer?
Aniden ortaya çıkan panik atak nöbeti 10 dakika içerisinde seviyesini oldukça artırabilirken, genellikle 10 dakika ile 30 dakika arasında sürmektedir. Bazen 1 saat boyunca devam ettiği de görülebilmektedir. Kişinin günlük yaşamını olumsuz yönde etkileyen bu rahatsızlığın tedavi edilmesi gerekmektedir.
Bilimsel araştırmalarla kanıtlanan 2 çeşit panik atak tedavisi bulunmaktadır. Biri ilaç tedavisi, diğeri ise bilişsel – davranışçı terapidir. İlaç tedavisinde beynin sinir hücrelerindeki bozuk olan hormon faaliyetlerini düzenlemeye yaracak ilaçlar kullanılmaktadır.
Bilişsel – davranışçı terapi de ise, kişiye öncelikle bu rahatsızlığın zararsız olduğu ve hastalık ile başa çıkabilecek olduğunu öğretmek amaçlanır. Öte yandan korkularının üzerine gitmesi sağlanarak korkularını yenmesine yardımcı olunmaktadır. İlaç tedavisinden önce bilişsel – davranışçı terapi almak çok daha faydalı olmaktadır.