Çocuğunuz Okula Yeni mi Başlıyor? Çocuklarda okula ilk başlama aşaması gerek aileler, gerekse çocuklar açısından en zor süreçlerden biridir. Bu dönem, okul alışverişi, hazırlık aşaması, yapılması gerekenler ve yeni bir düzen oluşturulması için oldukça yoğun olarak geçmektedir. Okula yeni başlayan çocuklar bu süreçte yoğun bir sevinç ve heyecan da yaşayabilmektedir.
Bunların yanı sıra yeni arkadaş çevresi, yeni bir ortam ve bu gibi yenilikler kimi çocuklarda kaygıya da neden olabilmektedir. Okul başlamadan 1 gün öncesine kadar sevinçli olan çocuklar, okula gittiği andan itibaren tedirgin, stresli ve doğal olarak mutsuz bir çocuk haline dönüşebilmektedir. Bu nedenle okula uyum süreci oldukça önemli olurken, bu dönemde ebeveynlere de önemli görevler düşmektedir.
Okula Alışma Sürecinde Neler Yaşanır?
Okula yeni başlayan çocuklar için ilk hafta okula alışma süreci olarak ifade edilmektedir. Çocuklar okula başladığı ilk gün yoğun kaygı ve stres yaşarken, bunun nedeni ise tanıdığı ve güvendiği çevreden hiç bilmediği bir ortama girmesi, ailesinden uzaklaşmış olma korkusu olarak gösterilebilmektedir. Kendisini daha çok yalnız ve mutsuz hisseden çocukların bu okul psikolojisi çoğu zaman ilerleyen süreçlerde yeni arkadaşlar edinme ve ortama alışma ile beraber hafifleyerek geçmektedir.
Ebeveynler Ne Yapmalıdır?
Bazı çocukların psikolojisi okula uyum sağlayabilme döneminde büyük ölçüde sarsılabilmektedir. Alışma süreci daha da uzayabilmekte ve ebeveynlerine ya da öğretmenine güçlük çıkarabilmektedir. Bu gibi durumlarda ailelere önemli görevler düşmektedir. Örneğin; ilk günlerde alışabilmesi için çocukla beraber kalmak ve ilerleyen günlerde bu süreleri kısaltmak, çocuğa okulun güvenli bir yer olduğunu anlatmak, onlara karşı kesin ve net bir duruş sergilemek, çocukların yeni arkadaşlıklar edinmesine yardımcı olmak bu süreçte önemlidir.
İhtiyaç Halinde Psikologdan Destek Alabilirsiniz!
Okula yeni başlayan çocukları ile alakalı sorunların üstesinden gelemeyen ebeveynlerin mutlaka bir uzmandan destek alması tavsiye edilmektedir. Bu gibi durumlarda ailelere psikolog, terapist ya da psikiyatrist gibi uzmanlar destek olmaktadır.
Çocukların okula adapte olma sürecinde yaşamış oldukları problemler çoğu zaman uzmanlar tarafından tespit ederek çözüme kavuşturulabilmektedir. Özellikle de hem ebeveynler, hem de çocuklar için gerçekleştirilen terapiler oldukça faydalı olmaktadır.