Ergenlik dönemi, 11 ila 21 yaşları arasında görülen zor bir dönemdir. Buluğ çağı olarak da ifade edilen ergenlik çağı, hem ergen, hem de ailesi açısından oldukça kritik bir süreçtir. Bu çağda ergenlerin aileleriyle sorunları oldukça büyük olurken, psikolojik açıdan problemleri de oldukça büyük olabilmektedir.

Genellikle bu dönemde aileler ergenleri anlamakta güçlük çekerken, ergenler de aynı şekilde aileleriyle anlaşmazlık yaşayabilmektedir. Üstelik anlaşılma duygusunu tam manasıyla yaşayamadığını düşünebilmektedir. Aileler ise bu süreçte çocuğunu ne kadar çok tanır ve ergenliğin niteliklerini bilirse, ergen – aile çatışması da o denli az gerçekleşmektedir.

Ergenlik Çağında Gençlerin Yaşadığı Sorunlar

Ergenlik çağında gençlerin yaşadığı sorunlar genellikle değişiklik göstermektedir. Genel olarak duygularında istikrarsız olan ergenler, bir gün önce kendini oldukça mutlu hissederken, bir gün hatta bir an sonra depresif bir hale bürünebilmektedir. Duygularını coşkulu ve çok yaşayan ergenler, yaşamının diğer pek çok dönemine kıyasla daha fazla hayal kurmakta ve gerçeklerden uzaklaşmaktadır. Öte yandan zaman zaman yalnızlığı tercih etmeleri, fark edilme ve takdir edilme ihtiyaçları, bedensel ve psikoloji açısından değişimler yine ergenliğin özellikleri arasında yer almaktadır.

Ergenlik Çağında Gençlerin Yaşadığı Sorunlar genellikle ruhsal ve fiziksel değişimlerden kaynaklanırken, bu süreçte anne ve babalara önemli görevler düşmektedir. Üstüne düşen görevleri yerine getiren ve çocuğuna karşı daha bilinçli yaklaşan ebeveynler, ergenlerin aileleriyle sorunlarının da önüne geçebilmektedir.

Randevual

Ailelere Düşen Görevler

Günümüzde bu döneme giriş yapan ergenliğin psikolojik sorunları karşı cinsle alakalı yaşamış olduğu problemler, özgüven eksikliği, okul ve aile içi problemlerdir. Bu dönemde ergenlerin büyük çoğunluğunda depresyon da görülürken, zaman zaman öfke patlamaları da yaşanabilmektedir.

Ergenlerin ailelerine düşen görevler ise oldukça önemli olurken, her şeyden önce çocuğa karşı anlaşıldığına dair bir his kazandırmak gerekir. Bunun yanı sıra ergenlerle fikir alışverişlerinde bulunulmalı, çeşitli sorunlar ya da olaylarda ergenlerin de fikirlerine danışılmalı ve onlara saygı duyulmalıdır. Öte yandan aileler çocukların arkadaşlarını eleştirmek yerine onları tanımaya çalışmalı ve hoş olmayan durumları ise çocuğa bildirmelidir.

Ailelerin dikkat etmesi gereken bir diğer konu ise evdeki ortamın gergin olmamasını sağlamaktır. Ayrıca sevginin ve saygının eksik edilmemesi de büyük önem taşımaktadır.